theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ

Του Γιάννη Σχίζα

Θυμάμαι εκεί στην πρώτη δεκαετία του αιώνα, όταν με τους πανεπιστημιακούς Ευθύμη Παπαδημητρίου και Άννα Βλάχου κάναμε μια επίσκεψη στα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαϊδας. Ήτανε ημέρα Κυριακή, τα λιγνιτωρυχεία δεν δούλευαν, αλλά εμείς εξασφαλίσαμε άδεια εισόδου από μια φίλη, που ο άντρας της δούλευε ως μηχανικός …
Από μακριά φαίνονταν όλα ανθρώπινα, τα φορτηγά, ένα κινητό εργοστάσιο, οι εξορύξεις. Μόνο που όταν πλησιάσαμε είδαμε ότι τα φορτηγά ήταν μαμούθ, ότι στεκόσουν δίπλα στη ρόδα και αυτή ήταν ψηλότερη από σένα, ότι το κουβούκλιο της οδήγησης ήταν τεράστιο, ότι το όριο της ταχύτητας ήταν 30 χιλιόμετρα γιατί ο οδηγός δεν μπορούσε να βλέπει όλο το σκηνικό της πορείας του…
Το κινητό εργοστάσιο ήταν επίσης μαμούθ, ήταν πάνω σε ρόδες και στόχο είχε την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Κι ακόμη το «πηγάδι», το οποίο ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι και αυτό είχε θηριώδεις διαστάσεις : Το στόμιό του ήταν τουλάχιστον 300 επί 400 μέτρα, ενώ σε βάθος έφτανε τα 150 μέτρα ! Έπειτα παρακολουθήσαμε τις εκρήξεις από δυναμίτες «εμφυτευμένους» σε διάφορες αποστάσεις και την παραλαβή του πρωτοβάθμιου υλικού : Η διαδικασία ήταν πολύ εντυπωσιακή , έτσι όπως εμείς στεκόμασταν από απόσταση ασφαλείας….
Τι να πρωτοθυμηθεί κανένας από τα λιγνιτωρυχεία ! Πιο χαρακτηριστικό είναι τα σεντόνια που κρεμάγανε για στέγνωμα οι νοικοκυρές στην προ φίλτρων εποχή και τα οποία έβγαζαν κάτι τρύπες «να» από το θειάφι ! Αξιομνημόνευτες ήταν και οι απειλές για την «ευστάθεια» και αρτιότητα των γύρω χωριών.
Η ΔΕΗ χρώσταγε πάρα πολλά στους κατοίκους. Αρκετά βέβαια τα «εξαργύρωσε» με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις , με τις αποζημιώσεις κλπ. Όμως αυτά δεν της έφταναν, γι αυτό απεφάσισε να …. μηνύσει τον Νίκο Στεφανή! Και μάλιστα ενάντια στο λόγο των ειδημόνων : Λόγου χάρη του καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Λουπασάκη, που υποστήριζε ότι για τη κατολίσθηση του ορυχείου και για τις εδαφικές υποχωρήσεις που παρατηρούνται από το 2006 στον οικισμό των Αναργύρων ευθύνεται η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Παρόμοια λέει και ο καθηγητής Θεόδωρος Τσάπανος, ο δε συνήγορος του πολίτη είναι πιο κατηγορηματικός : Χρόνια πριν την κατολίσθηση είχαν εµφανιστεί εδαφικές διαρρήξεις που ουδέποτε αξιολογήθηκαν, ενώ ουδεµία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε από την επιχείρηση όταν εντάθηκαν τα φαινόµενα στις αρχές του 2017…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου