theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

 

https://www.facebook.com/1255435999/videos/10223690711236548

Δείτε το βίντεο 

Θρυαλλίδα μνήμης      efsyn [Νανούρης]

Νέκυια ωδή αφιερωμένη στον Μανώλη Γλέζο θα «ψαλεί» απόψε στις 19.30 στο YouTube: «Μανώλη θυμάμαι! Πέρασε κιόλας ένας χρόνος! Ενας χρόνος και είναι σαν χθες που έφυγες και άφησες ένα κενό στη ζωή μας, όχι όμως και στην καρδιά και στη μνήμη μας. Ασυμβίβαστος αγωνιστής για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, υπερασπιστής του Δίκιου των αδύναμων και του Λαού μας, Ενεργός Πολίτης, ακαταπόνητος, “αντί να ξοφλήσεις τη ζωή σου με την τόλμη μιας στιγμής την έσπειρες σε έναν αιώνα”» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Ωσεί παρών ο Νώλης –καταπώς τον αποκαλούσε χαϊδευτικά η Μάχη, η μάνα του, κι ολόκληρο τ’ Απεράθου–, τον οποίο, εξαιτίας του αποκλεισμού ελέω πανδημίας, δεν μπορέσαμε να αποχαιρετήσουμε τότε διά ζώσης, ούτε μας δίνεται τώρα η ευκαιρία μιας ανοιχτής εκδήλωσης, θα συμβιβαστεί με τα ήθη των καιρών και θα αφουγκραστεί εξ ανάγκης συντρόφους, συνοδοιπόρους, συνεργάτες και φίλους του να μοιράζονται ζωντανές θύμησες από τον ίδιο και τη δράση του «μέσα από μια διαδικτυακή συνάντηση “για να μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης”», καθώς συμπληρώνουν οι εμπνευστές της εσπερίδας.
Λατόμοι ηρωικών και ανθρώπινων καθημερινών στιγμών, λιγοστοί συγκριτικά με το διαμέτρημα και τον κύκλο γνωριμιών του Γλέζου –μια εικοσαριά νοματαίοι, υπολογίζω–, θα ξεδιπλώσουν το βαθύ αποτύπωμα που χάραξε με την παρουσία του στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Βουλευτές, ευρωβουλευτές –ημεδαποί και ξένοι–, πανεπιστημιακοί, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ακτιβιστές, συγγραφείς, εικαστικοί. Ενδεικτικά αναφέρω τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Μηλιό, την Ιωάννα Καρυστιάνη, τη φιλόλογο Σοφία Κατσουρού, την Αννα Φιλίνη και τη δική μας Πέπη Ρηγοπούλου. Οσοι πιστοί, μπορείτε να συντονιστείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/u5pA9-iiMSs ή αντιστοίχως στο https://www.facebook.com/event s/446661116638658/
Ημερίδα που εστιάζει στη σχέση του Γλέζου με τις Κυκλάδες θα λάβει χώρα, εξάλλου, την Κυριακή 4 Απριλίου στον διαδικτυακό τόπο naxostimes.gr και θα μεταδοθεί ζωντανά από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα σας κρατήσω ενήμερους για τις λεπτομέρειες. «Νέκυιαι Ωδαί», από την πένθιμη ραψωδία της Οδύσσειας, τιτλοφορείται η συλλογή του Μανώλη Γλέζου με 89 ποιήματα για τους νεκρούς του συντρόφους. Αντιγράφω το σχετικό με τον δεκατετράχρονο Ανδρέα Λυκουρίνο, που εκτελέστηκε στην Καισαριανή τον Σεπτέμβρη του ’44, ανασηκωμένος στις μύτες των ποδιών για να βρεθεί στο ίδιο ύψος με τους υπόλοιπους θανατοποινίτες:
Στήσανε πανηγύρι/ στης ιστορίας τον αυλόγυρο/ στήσανε πανηγύρι με λαούτα και βιολιά/ οι θυατέρες των ονείρων και των οραμάτων,/ όλοι οι σμιλευτές της ουτοπίας.// Κάλεσαν όλους τους χορευτές/ να χορέψουν τον άγιο χορό της θυσίας/ και να καλέσουν να τον σύρει/ το δεκατετράχρονο παλληκαρόπουλο.// Οπως ακριβώς φάνταξε μέσα στο σκότος,/ όταν σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του/ για να μην αστοχήσει ο θάνατος/ και χάσουν το δρόμο της ιχνηλασίας προς το δίκηο/ όλα τα νειάτα που τον αναζητούν/ μ’ ολάνοιχτα τα πανιά των αισθήσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου