theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Μάης για τη Θεσσαλονίκη είναι ο μήνας με τις μαρτυρικές επετείους. Μάη μήνα έγιναν οι πιο στυγνές δολοφονίες της νεώτερης ιστορίας της.
  • Το Μάη του 36 σκοτώθηκαν οι 12 εργάτες στην Εγνατία κατά το συλλαλητήριο, εξού και το θρυλικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που μελοποίησε ο Θεοδωράκης ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΜΟΥ ΜΙΣΕΨΕΣ ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΣΕ ΧΑΝΩ.
  • Στις 22 του Μάη του 63 στη συμβολή των οδών Σπανδωνή και Ερμού δολοφονήθηκε από τους παρακρατικούς ο αγωνιστής της ειρήνης, Γρηγόρης Λαμπράκης και
  • Στις 9 του Μάη του 68 από τη στυγερή χούντα δολοφονήθηκε μετά από βάναυσα βασανιστήρια  ο βουλευτής της ΕΔΑ,  Γιώργος Τσαρουχάς.
 Φόνοι που είχαν τεράστια λαϊκή απήχηση και άφησαν χαραγμένα ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία της πόλης και όλης της Χώρας.
Πρέπει δε να τονίσουμε ότι πρώτη φορά εφέτος αυτές οι  μνημειακές αναφορές ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. (Μπράβο ρε Μπουτάρη είσαι πρώτο παλικάρι!!!).
Έτσι λοιπόν προς τιμή των δυο μεγάλων αγωνιστών της Ειρήνης και της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη και  Γιώργο Τσαρουχά διοργανώνεται έκθεση ντοκουμέντων με τον γενικό τίτλο <<ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ ΣΤΑ ΤΑΝΚΣ>> στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου). Περίοπτη θέση στην έκθεση κατέχουν μαρτυρίες, κειμήλια, δικογραφίες πολύτιμα έγγραφα και φωτογραφίες της εποχής.   
Η κόρη του Κώστα Τσαρουχά, Καίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου