theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Τ.Α)
εισαγωγικα

Γ. Βακαλό Ο ταυρομάχος
Η Αριστερά και δη η ανανεωτική  μέσα από εμπειρίες σε δήμους, επιστημονικές συμβολές, κινηματικές κατακτήσεις και προσωπικές διαδρομές, εδώ και σε όλο τον κόσμο έχει διαμορφώσει τη δική της αντίληψη για την Τ.Α· Αυτή η αντίληψη πάει πολύ πέρα τόσο από το ξερό «Αντισταθείτε στο Μνημόνιο» όσο και από τη χρηστή διαχείριση και τις δενδροφυτεύσεις. Προφανώς, δεν έχει μεγάλη σχέση ούτε με την άποψη, λ.χ. του ΚΚΕ, που βλέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές απλώς σαν μεγάλο αγωνιστικό γκάλοπ αποδοκιμασίας των κυβερνητικών επιλογών, ούτε με την αντίληψη ότι πρέπει να “σηκώσουμε τα μανίκια” για να κάνουμε την πόλη να αστράφτει.

Βάσω Κατράκη Ψαράδες με καπέλα

Η αριστερή αντίληψη καταφέρνει να συνθέτει το γενικό με το ειδικό, να μην περιφρονεί τα καθημερινά, τα «μικρά», από τα παγκάκια μέχρι τα πεζοδρόμια ή τους ποδηλατόδρομους, αλλά να δείχνει πώς αυτά μπορούν να μην είναι έργα εξωραϊσμού και υποκρισίας, δεντράκια κουρεμένα σε καλογεωμετρημένα σχήματα, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνολικής αντίληψης για την πόλη, τη ζωή και την κοινωνία. Να δείχνει, ακόμα, ότι η πολιτική του ΔΝΤ και της κυβέρνησης δεν είναι ένα αποφώλιο τέρας κάπου εκεί έξω μακριά, αλλά ότι αυτή διαπερνάει την καθημερινότητά μας: σημαίνει, λ.χ., τη διάλυση των τοπικών δομών πρόνοιας, από τα δημοτικά ιατρεία μέχρι τα ΚΑΠΗ, καθώς και τη συνολική άρνηση της έννοιας του δημόσιου, σε μια λογική «αξιοποίησης» και «ανάπτυξης». Να φανερώνει ότι η δεξιά πολιτική σημαίνει φωταγωγημένη αθλιότητα, έλατα, άρτον και θεάματα.
Ότι η διεκδίκηση για πεζόδρομους, για νυχτερινή λειτουργία του μετρό ή την ανακύκλωση είναι βαθιά αριστερή στάση· όχι μόνο επειδή αφορά πάρα πολλούς, αλλά και γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν ψηφίδες ενός σχεδίου που αμφισβητεί έμπρακτα τον καταναλωτισμό, τη λατρεία του κέρδους, την εμπορευματοποίηση και την εξατομίκευση.
(Θα ακολουθήσει εκτενής αναφορά για τον «Καλλικράτη» που αποτελεί μια τεράστια διοικητική και πολιτική αναδιάρθρωση της χώρας, γενικά, αλλά και στην παρούσα συγκυρία, ποιες αλλαγές επιφέρει στο αυτοδιοικητικό και γενικότερο πεδίο, ποια είναι η κριτική από την πλευρά της Αριστεράς, ποια μπορεί να είναι η αριστερή παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά, με βάση την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία.)
(Επιλογές από τα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της Αυγής, που επιμελείται ο Στρατής Μπουρνάζος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου