theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ !!!

ΛΑΣΙΘΙ:το οροπεδιο τση Κρήτης
Πραγματικά φίλοι μου αγαπητοί και ευγενικοί αναγνώστες: Η Κρήτη είναι ατόφια, πρώτη και ζηλευτή. Είναι αετός περήφανος με φτερούγες μεγάλες και όνυχες γαμψούς. Και όπως ο αητός είναι βασιλιάς των απάτητων βουνών, έτσι και η λεβεντογέννα Κρήτη είναι πρώτη αρχόντισσα όλης της Μεσογείου.
"Όλη ΄ναι θάλασσα αργαλειός κι η Κρήτη κάθεται κι υφαίνει" λέει ο Καζαντζάκης.
Να ΄μαι κι εγώ λοιπόν πάλι από τις 14 του Ιούλιου μέχρι χθες στη λεβεντογέννα Κρήτη. Ηράκλειο - Άγιος Νικόλαος και Οροπέδιο Λασιθίου. Οι ντόπιοι λένε:
ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ
" Έχεις έρθει πριν στο Λασίθι; Εάν οϊ τότες δεν έχεις έρθει τσί Κρήτη». Πράγματι είναι η βέρα του νησιού. Το Οροπέδιο με τα 18 χωριά περιμετρικά στις ρίζες των βουνών της Δίκτης, που το περιβάλλουν σαν γαμοστέφανο και στη μέση ο κάμπος με τους ανεμόμυλους. Άλλο εάν τώρα όμως έχουν μείνει οι σκελετοί χωρίς πανιά. Ο κύκλος των χωριών φαίνεται σαν δακτυλίδι με κόκκινα μπριλάντια. Έχει υψόμετρο 850 μέτρα και απέχει 63 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 40 από τον Άγιο Νικόλαο. Έχει μήκος περίπου 12 χιλιόμετρα και αποτελεί δήμο με πρωτεύουσα το Τζερμιάδο.
Τόση γοητεία και επιβλητικότητα χαρακτηρίζει το Λασίθι, που πολλοί σπουδαίοι ξένοι περιηγητές, από εκείνα τα χρόνια, υποστήριζαν με πάθος ότι είναι από τις πιο γοητευτικές και φυσικές καλλονές του πλανήτη. Ο δε αρχαιολόγος Π. Μεσογείτης έλεγε: <<εκεί πάνω στο Λασίθι, υπάρχει το ωραιότερο τοπίο της Κρήτης και ένα από τα εκλεκτότερα κομμάτια της κρητικής ψυχής.
Έτσι λοιπόν δεν θα αναφερθώ ούτε στα Λιονταράκια του Ηρακλείου, ούτε στο άρτζι-μπούρτζι της Χερσονήσου και των Μαλίων αλλά ούτε και στην πανδαισία του Αγίου Νικολάου.
Θα αναφερθώ σε τρία ΑΛΛΑ πράγματα που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση στο Οροπέδιο:
  • Το δημοτικό λεωφορείο
  • Το δημοτικό γηροκομείο και
  • Το ποδηλατάδικο της Δέσποινας
α) Κάθε μέρα λοιπόν το λεωφορείο του δήμου κάνει τρία (3) δρομολόγια, στις 8, στις 10 και στις 12 πμ ξεκινώντας από το Τζερμιάδο και γύρω-γύρω όλα τα χωρια, 24 χιλιόμετρα, επί 45 λεπτά περίπου. Εντελώς δωρεάν μεταφέρει τους δημότες, κυρίως τα γερόντια στην πρωτεύουσα για να εκτελέσουν όλες τους τις ανάγκες, γιατρό, φάρμακα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ψώνια κτ.λ. Ακόμα να κάνουν και μια βόλτα γιατί όλα είναι κοτσανάτα!!!
Δεν θα ήταν εξόχως υπέροχο και υπέρτατη πραγματική δημοτική προσφορά εάν υπήρχε ένα αντίστοιχο λεωφορείο και στο δήμο μας; Δεν θα ήταν μια εξυπηρέτηση για όλα τα γερόντια κυρίως των ορεινών χωριών;
Έτσι τιμώνται τα περήφανα γηρατειά και όχι με φανφάρες και καραμέλες. Καλό το Κέντρο Υγείας αλλά τι να λέμε, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα του αυτοκινήτου.
Επί του προκειμένου ρωτάω τον οδηγό του λεωφορείου:
(Όταν με είδαν να τους φωτογραφίζω 
όλοι και όλες γύρισαν αλλού την κεφαλή)
«Τους παίρνετε όλους; Γέρους, νέους, Έλληνες, Αλβανούς, Βουλγάρους, τσιγγάνους;» Και να η απάντηση: «Όλοι εμείς εδώ είμαστε το ίδιο, δεν υπάρχει καμιά διάκριση ποτέ και πουθενά»
Εντύπωση μου έκανε η αφτιασίδωτη ευγένεια και η περήφανη αξιοπρέπεια των γερόντων.
 Έχουν πάντα ένα καλό λόγο και ένα χαμόγελο ανοιχτό. «Αχ μωρέ τα λεφτά χαλάσανε τους ανθρώπους.– λένε – Καλά πατούμε και καλά να φύγουμε, γιατί επαέ κανείς δε μένει. Όλοι θα πάμε ανάσκελα και με τα χέρια κολλητά»
Έχουν άδικο;
(Αύριο θα γράψω για το δημοτικό Γηροκομείο και το ποδηλατάδικο της Δέσποινας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου