theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

"ΑΡΧΕΛΩΝ" ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ.

Ο Σύλλογος για  την Προστασία  της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, 
ιδρύθηκε  το  1983  και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο
 τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων
τους,  τη  διαχείριση  των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικό-
τερες  παραλίες  ωοτοκίας  της   Carreta-Carreta  στη  χώρα  μας,   την 
περίθαλψη   τραυματισμένων  και άρρωστων χελωνών καθώς και την 
ενημέρωση  και ευαισθητοποίηση του κοινού.
       Η έδρα του συλλόγου για όλες τις δραστηριότητες του στην Πελοπόννησο είναι στον Αγιαννάκη.
Αγιαννάκης
 Η Περιοχή ενδιαφέροντος και δραστηριότητας στον Κυπαρισσιακό κόλπο,  είναι η παραλία από τη Νέδα μέχρι το ποτάμι του Καλονερού, τον Αρκαδικό,  που έχει μήκος 10 χιλιόμετρα περίπου και σημειωτέον ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί την δεύτερη πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας στη Μεσόγειο, μετά την Ζάκυνθο. Υπόψη ολόκληρος ο κόλπος έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με προστατευόμενα είδη τη θαλάσσια χελώνα και τις αμμοθίνες. 
       Προχθές λοιπόν συναντηθήκαμε με την κ. Θεοδώρου, δικηγόρο και συντονίστρια των προγραμμάτων Πελοποννήσου και μας ανέφερε περίπου τα παρακάτω: 
     Μολονότι η περιοχή Νέδα - Καλονερό απ'ο το νόμο έχει χαρακτηρισθεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης δεν έχει εκδοθεί ένα διαχειριστικό σχέδιο, με βάση τη Περιβαλλοντική Μελέτη, με αποτέλεσμα να δέχεται αυθαίρετες παρεμβάσεις (διανοίξεις δρόμων, μόνιμες κατασκευές στον αιγιαλό, μαζί με όλα τα απαράδεχτα παρατράγουδα του νεοέλληνα όπως καντίνες, φωτο- και ηχορύπανση, οχήματα στην παραλία κτλ.) Όμως λόγω της έντονης κινητοποίησης και της ίδιας της Ε.Ε (Αιτιολογημένη Γνώμη, Ευρωπαϊκό δικαστήριο αυτής) επίκειται η εκδοση της Ε.Π.Μ. ή οποία έχει κατατεθεί από τον "Αρχέλων" από το 2002. (1)


Οι εκβολές της Νέδας
 Εφέτος το καλοκαίρι θα προεκτείνουν τη δράση τους τέσσερα (4) χιλιόμετρα βορειότερα από τις εκβολές του ποταμού,  εφαρμόζοντας ένα νέο πρόγραμμα -το Πρόγραμμα της Νέδας- το οποίο θα συνίσταται στην καταγραφή και προστασία των υφιστάμενων φωλιών της Carreta-Carreta και θα έχει έδρα το Γιαννιτσοχώρι. Ήδη έχουν κανονισθεί όλα τα σχετικά για τη διαμονή στο κάμπινγκ Απόλλων, ογδόντα (80) περίπου ατόμων,  εθελοντών από όλο τον κόσμο. Σε αυτή την περιοχή,  πέρυσι τον Ιούνιο επί δύο εβδομάδες είχαν κάνει καταγραφή των φωλιών και επειδή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι φωλιές σε αυτό το διάστημα είναι το 25% των συνολικών της περιόδου, τεκμαίρεται ότι οι φωλιές υπερβαίνουν τις 300 ανά  περίοδο. 
Τέλος κατέληξε η κυρία Θεοδώρου:  Για την επιτυχία του έργου σημαντικός παράγοντας είναι το κοινό, ο ντόπιος κόσμος, που είναι μεγάλη  ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί σωστά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας  και ο χαρακτηρισμός της περιοχής, όπως έγινε και στη Ζάκυνθο είναι προς το συμφέρον όλων. 
Αφενός θα συμβάλει τα μέγιστα στην ήπια μορφή ανάπτυξης με σεβασμό στο σπάνιο φυσικό περιβάλλον, περισσότερο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αφετέρου στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων τουριστών. Πρέπει να ξέρετε ότι όλοι οι τουρίστες είναι ευαισθητοποιημένοι για την οικολογία και την προστασία σπάνιων ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν>> κλικ ΕΔΩ 
    
(1) Για τα απαράδεκτα που συμβαίνουν στην περιοχή της Μεσσηνίας (παραλία Μπούζι, Αγιαννάκη και Καλονερό) και την Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που είναι ένα στάδιο πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα υπάρξει ειδική ανάρτηση. Σε σύγκριση η περιοχή η δική μας είναι πολύ πιο παρθένα περιβαλλοντικά κι ας έχουμε την περιβόητη Sugartown  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου