Οι λογοτέχνες στην περιοχή μας είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Ο Όμηρος Πέλας από την Καημένη Γυναίκα, ο Βαγγέλης Αποστολόπουλος από τη Ζαχάρω και ο εν ζωή από τη Ζούρτσα, ο Τάσος Γαλάτης, που είναι το λογοτεχνικό όνομα του κατά νόμο και παπά ,Αναστασίου Αρ. Παπαδόπουλου..(1)
Για την λογοτεχνική του αξία, εκτός από τις σωρηδόν θετικές μέχρι διθυραμβικές κριτικές, αξιόπιστος μάρτυρας είναι το Κρατικό Βραβείο της Ποίησης που έχει κερδίσει το 2006. Σημειωτέον το γνωστό λογοτεχνικό περιοδικό "ΟΡΟΠΕΔΙΟ" (2) το χειμώνα του 2007-08 είναι αφιερωμένο στον εν λόγω ποιητή, όπου διακεκριμένοι των Γραμμάτων και της Τέχνης τον τιμούν δεόντως. Από αυτό το τεύχος πήραμε και το παραδίπλα γράμμα του Ελύτη.
Για τη λεβεντιά του Γαλάτη και την αντιεξουσιαστική του στάση όχι μόνο στην ποίησή του αλλά και στην ίδια τη ζωή από το ίδιο περιοδικό σας παρουσιάζω ένα κομμάτι από το δοξαστικό κείμενο του Χρίστου Ρουμελιωτάκη "το Κοινόβιο"..
Σε μια ανάρτηση στο εγγύς μέλλον θα δημοσιεύσουμε μερικά ποιήματα που είτε έχουν αναφορά τη Ζούρτα είτε τους Ζουρτσάνους.
Άξιο αναφοράς είναι ότι πήρε το όνομα Γαλάτης προς τιμή του Νίκου Γαλάτη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Φιλικούς με τα στοιχεί ΑΔ ( ΑΒ ο Τσακάλωφ, ΑΓ ο Σκουφάς). Αν και πρόσφερε πάρα πολλά στη Φιλική Εταιρεία (μύησε τα πιο κρίσιμα πρόσωπα..) δολοφονήθηκε από τους ίδιους τους Φιλικούς. (Αναζητείστε στο διαδίκτυο το λίμα Γαλάτης.)
(1) Ο Τάσος Γαλάτης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το Δεκέμβριο του 1937, με καταγωγή από τη Νέα Φιγαλεία της Ολυμπίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό "Πανσπουδαστική" (Απρίλιος 1962). Το πρώτο του βιβλίο "Μυθολογία του δάσους" (1962), χαρακτηρίστηκε από την κριτική "σαν μια παρουσία από τις σπανιότερες μέσα στην παραγωγή των νεοτέρων" (περ. "Διάλογος", τχ. 2, Θεσσαλονίκη 1962). Για το δεύτερο βιβλίο του "Τα παροράματα" (1968), ο Οδυσσέας Ελύτης παρατήρησε: "σπάνια το ποιητικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τόση σοβαρότητα". Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Ανιπτόποδες και Σφενδονήτες". Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά από τον George Thaniel (Γιώργο Δανιήλ). Ο Τάσος Γαλάτης υπηρέτησε ως φιλόλογος σε διάφορα σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού.
(2) Με την ευκαιρία να μου επιτρέψετε να κάνω μια προτροπή να γραφτείτε συνδρομητές στο ¨"ΟΡΟΠΕΔΙΟ" του φίλου Δημήτρη Κανελλόπουλου από τη Νεμούτα Ηλείας, που εκτός των άλλων θεωρείται ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά με Ττ σπουδαία διάκριση του Κρατικού Βραβείου!
[ Δημ. Κανελλόπουλος Καστοριάς 10 17342 ΑΘΉΝΑ Τηλ. 2109915043, 6976408666 oropedio@gmail.com]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου