theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΟΝΙΚΟΣ: Ο ΣΑΜΙΚΑΙΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

   Στο πλαίσιο της ανάρτησης για τα Καλάβρυτα [κλικ ΕΔΩ] βλέποντας με δέος τα πάμπολλα έργα τέχνης που αναφέρονται στο φοβερό και τραγικό  Ολοκαύτωμα του ΄43, μεγάλη εντύπωση μου έκανε ένα γλυπτό που περικλείει τη ψυχική δύναμη των χαροκαμένων γυναικών που μέσα στην οδύνη και τον πόνο τους για το χαμό των πιο αγαπημένων τους προσώπων  βρήκαν τη δύναμη και το κουράγιο όχι μόνο να θάψουν τους δικούς τους αλλά και να στηριχτούν στα πόδια τους για χάρη των   ορφανών παιδιών τους και της ανάγκης της απότισης τιμών στους νεκρούς τους. Υπόψη η ταφή των εκατοντάδων ανδρών κράτησε περί τις 40 ημέρες. Η μεταφορά των νεκρών από τη χούνη  της φρικτής εκτέλεσης με μια παλιοκουβέρτα ή λιόπανο, η διάνοιξη των τάφων  και η ταφή αποτέλεσε ένα φρικτό έργο των ίδιων των χαροκαμένων γυναικών μέσα στα χιόνια και στις καταιγίδες. Αυτές οι τραγικές στιγμές απεικονίζονται σε αυτό το γλυπτό...   



   Με έκπληξη που μετά έγινε θαυμασμός μαζί με χαρά ενημερώθηκα τελευταία ότι ο καλλιτέχνης-γλύπτης  αυτού του καταπληκτικού έργου είναι ο φίλος και πατριώτης Νίκος Δημόπουλος(ΔΙΟΝΙΚΟΣ) από το Σαμικό που είναι καθηγητής στο Γυμνάσιο Ζαχάρως.
    Αξίζει να γράψουμε λίγα λόγια που μας ανέφερε ο ίδιος ο Νίκος. Ο τίτλος του γλυπτού είναι "ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΙ" και η κατασκευή του κράτησε (1) περί τους 18 μήνες.  Ήταν παραγγελία αυτών των δύο παιδιών που στέκουν δίπλα στο νεκρό  πατέρα τους και τώρα ζουν κάπου στην Αμερική. 
ΔΙΟΝΙΚΕ χίλια μπράβο!!!

(1) Σίγουρα η όλη κατασκευή είναι ένα πολύπλοκο πράγμα και περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως: κατασκευή και στήσιμο του σκελετού, της λεγόμενης αρματούρας, ακολουθεί το κτίσιμο του πηλού και ακολουθούν μια σειρά  καλούπια, γύψινο, λαστιχένιο, κερένιο. Μετά  περιχύνεται ο ορείχαλκος ή μπρούντζος και με την βοήθεια της υψηλής θερμοκρασίας σε φούρνο εξαϋλώνεται το κερί και  η τελική διαμόρφωση του γλυπτού (πελέκημα-χάιδεμα και τελικό ειδικό βάψιμο)
Είναι καταπληκτικό να δείτε την όλη διαδικασία  https://vimeo.com/126740528  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου