theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΉΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ: Βιολογικός & Καϊάφας

                                                               
Το μεγαλύτερο μέρος,  αυτό
 για τον Βιολογικό, δημοσιεύτηκε 
 στην " ΠΡΩΙΝΗ"  της Παρασκευής 

 Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Ζαχάρως αναμφίβολα είναι το θέμα με τις περισσότερες αναρτήσεις μου και μάλιστα εμπεριστατωμένες. Όμως πλέον έχουμε δύο νέα δεδομένα  άκρως    σημαντικά και κυρίαρχα, που είναι αποτελέσματα των εκλογών, την ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και αντίστοιχα την αλλαγή της δημοτικής αρχής στον τόπο μας.
Η νέα κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της, όπως ομολογουμένως περιμέναμε. 
    Εν ολίγοις:
  • Νεο-φιλελευθερισμός με αλόγιστη ελευθερία της αγοράς ήτοι εργοδοτική ασυδοσία
  • Φορολογική ελάφρυνση κυρίως τον ολίγων [επιχειρηματιών και των βιομηχάνων, εφοπλιστών] έναντι των πολλών, του λαού, παρά τα πολλά ...κεράσια. 
  • Κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων
Η δε νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο με τις ευχές και τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των πολιτών έχει επιτελέσει τις κανονικές δημαιρεσίες και  αναλαμβάνει τις αρχές του δήμου με τις σχετικές αρμοδιότητες. 
      Έτσι θεωρούμε ότι υπό τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες είναι αναγκαίο να προβούμε σε μια εκ νέου εξιστόρηση, όχι εκτεταμένη, του όλου θέματος και στην  πιθανότερη εξέλιξη..
    Ο βιολογικός λοιπόν  έγινε επί δημαρχίας του γιατρού Γιάννη Καραπαναγιώτη, περί το 1970 και τότε αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό έργο για όλη την Πελοπόννησο.  Βεβαίως τότε δεν υπήρχε καμία οικολογική ευαισθησία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν ήταν ούτε στα σπάργανα με αποτέλεσμα αποδέκτης του βιολογικού να ορισθεί η λίμνη του Καϊάφα. [1] Μάλιστα μέχρι μια δεκαετία περίπου τα απόβλητα  του  περιβόητου Βιολογικού κατευθύνονταν στη λίμνη του Καϊφα με μια γράνα, αλλού σκεπαστή κι αλλού όχι.[2]  Από τότε  κατευθύνονται με ειδικές σωλήνες. Κλικ ΕΔΩ. Φυσικό είναι ο βιολογικός του Καραπαναγιώτη με  μικρή δυναμικότητα και ισχύ να μην καλύπτει την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού χωρίς την απαραίτητη αναβάθμισή και επέκταση. [3]  Αποτέλεσμα να υπολειτουργεί με τα αστικά βοθρολύματα να καταλήγουν στη λίμνη χωρίς την σωστή επεξεργασία. Έτσι η λίμνη,ένα από τα πιο πανέμορφα δώρα της φύσης παγκοσμίως με τις πανάρχαιες ιαματικές πηγές να έχει καταντήσει η χαβούζα της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται.
     Για όλες τις παραπάνω καταγγελίες υπάρχουν επιστημονικές και επίσημες  εκθέσεις όπου διαφαίνεται με ωμό και περίτρανο τρόπο ολόκληρο το μέγεθος της εγκατάλειψης του  βιολογικού και του δράματος του Καϊάφα. κλικ ΕΔΩ.
     Βεβαίως ο νέος δήμαρχος, καθ΄ όλη την  πολύχρονη θητεία του ως αντιπολίτευση ήταν γνώστης του εγκλήματος της όλης υποβάθμισης και της κατάντιας του Καϊάφα και συνεχώς κατηγορούσε σφοδρότατα, είτε στο δημοτικό συμβούλιο, είτε δημοσίως στα ΜΜΕ, την προηγούμενη δημοτική αρχή για ανικανότητα και κοροϊδία. 

  Αξίζει να παραθέσουμε ένα μικρό απόσπασμα αυτών των καταγγελιών από μια επιστολή του νέου δήμαρχου [13-9-2012 ] προς τα ΕΛΠΕ με   Κοινοποίηση στην  Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού τότε  και λοιπούς άρχοντες με πρώτο τον  Κωνσταντίνο Τζαβάρα, τότε υπουργό αναπληρωτή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού
   .....τη λίμνη Καϊάφα, στην οποία σήμερα καταλήγουν τα αστικά λύματα της Ζαχάρως,  χωρίς να υποστούν ουδεμία επεξεργασία. Δεν επιτρέπεται να επενδυθεί ούτε ένα ευρώ, αν πρώτα δεν λυθεί το μείζον πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση η επένδυση θα είναι «λεφτά πεταμένα».
Επισημαίνουμε επίσης ότι ο Καϊάφας, ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ως αρχαιολογικός χώρος, είναι περιοχή η οποία προστατεύεται και ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000. 
      Για την τωρινή κατάσταση, δράμα του Καϊάφα σας καλώ να διαβάσετε την ανάρτηση της 9-11-18 κλικ ΕΔΩ
    Πρόβλεψη δε τι πρόκειται να γίνει στα αμέσως επόμενα χρόνια, από την πλευρά του δήμου στηριζόμαστε στο προεκλογικό πρόγραμμα του νέου δήμαρχου.
   Για το οξύ θέμα του Βιολογικού ρητά με κεφαλαία αναφέρεται ως δέσμευση: 
 Κατασκευή σύγχρονου και αποτελεσματικού ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ για τη Ζαχάρω, αλλά και ανάλογων εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούν όλους τους οικισμούς του διευρυμένου Δήμου. Η λίμνη Καϊάφα δεν μπορεί να είναι αποδέκτης ακατέργαστων αστικών λυμάτων, όταν μάλιστα η ίδια, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της, αποτελεί την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
      Επί προσθέτως πρέπει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη  δημοτική αρχή στις 28-6-18 έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση ύψους 5.055.000,00 €υρώ  από το πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ" «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης»  για την Αναβάθμιση, επέκταση του Β.Κ και προμήθεια αποφρακτικού μηχανήματος, με ημερομηνία ολοκλήρωσης εώς τις 31-6-22. Μάλιστα πολύ πρόσφατα, μετα την ανάληψη της νέας δημοτικής, επισκέφτηκαν  το δήμο αρμόδιοι υπάλληλοι, 2 του υπουργείου και 2 της Ε.Ε. για τον σχετικό έλεγχο, καθότι πρόκειται για μεγάλο έργο.
         Μακάρι  όλα να πάνε καλά και να .γλυτώσει και ο Καϊάφας.. [4]
  
  Για δε την ανάπλαση του Καϊάφα ο δήμος δεν πρόκειται να παίξει κάποιον ρόλο, όχι επειδή δεν θέλει αλλά τουναντίον, επειδή είναι ξένος αχυρώνας, ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου [ΕΤΑΔ Α.Ε] και ή όλη ανάπτυξη, αναβάθμιση  του έργου σχετίζεται με το Π.Δ. για την προστασία της παραλιακής ζώνης του Κυπαρυσσιακού κόλπου, που πλέον έχει γίνει νόμος του κράτους. Μη ξεχνάμε ότι ο Πανταζάρας διακήρυττε ότι ο δήμος έπρεπε να είναι ιδιοκτήτης του Καγιάφα και ότι έπρεπε να δοθεί σε ιδιώτη, η δε νέα δημοτική αρχή στο προεκλογικό της πρόγραμμα δεν παίρνει σαφή θέση, γενικά τονίζει   "....Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιαναπτυξιακές αποφάσεις που τον έχουν ρημάξει. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον Καϊάφα ατμομηχανή της ανάπτυξης του τόπου....  θα κάνει όλες τις ενέργειες προ κάθε κατεύθυνση [Ελληνική και Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και Πολιτικούς φορείς] προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από το άδικο και μη νόμιμο Π.Δ...].          "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι".                           Δικαιολογημένα μια και όπως είπαμε ιδιοκτήτης του Καϊφα είναι η ΕΤΑΔ Α.Ε
  Όμως η όποια  ανάπλαση του Καϊάφα προϋποθέτει πρώτα να λυθεί το μείζον πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων, όπως κατηγορηματικά καταγγέλλει παραπάνω ο νέος δήμαρχος.

    Την άποψή μας για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στον Καϊάφα θα την καταθέσουμε σε άλλη μας ανάρτηση, αφού θα ληφθεί υπόψη και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Θεοχάρη. 

 [1] Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Περιφέρειας [κλικ ΕΔΩ ]ι ο Β.Κ λειτουργεί, όπως λειτουργεί χωρίς καμία αδειοδότηση, το δε τραγικό και φοβερό είναι ότι δεν λειτουργεί βάσει της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που είναι η νόμιμη οδός μια και  σε αυτή περιγράφουν άλλον Β.Κ με αποδέκτη το ρέμα του Ακίδα!!! 
[2] Επί του θέματος, όπως γράφω στις 9-11-18, ο ίδιος ο Πανταζάρας, που μέχρι τις τελευταίες εκλογές κινούσε τα νήματα αλλά τα ..ράμματα όλης της περιοχής μου είχε τονίζει με μια ισχυρή δόση: φοβέρας: "πρόσεξε μη γράψεις ότι ο Β.Κ. πέφτει τώρα στη λίμνη, γιατί θα πας φυλακή. Μέχρι το 2004 η 5 έπεφτε με αυλάκι και από τότε σταματήσαμε". κλικ ΕΔΩ
        Πριν λίγο καιρό ξαναπήγα στον τόπο του εγκλήματος, παρέα με έναν ....θεσμικό φίλο. Ένα αυλάκι, βρωμερό και τρισάθλιο βρίσκεται κοντά στη λίμνη (ένας δρόμος μεσολαβεί) και ένας μπλε  σωλήνας, που έρχεται από τη μεριά της πόλης, χύνεται βυθιζόμενος σε μια αμμουδέρα  κοντά στο 50 μέτρα από τη λίμνη. Ακριβώς έτσι ήταν και στην παλιά μου έρευνα το 2013 (κλικ ΕΔΩ  ΕΔΩ). 
[3] Για αυτή την αναβάθμιση γιοφύρι της Άρτας θα θυμάστε τα 4 εκατ. την χορηγία των Ελληνικών πετρελαίων που λόγω ανικανότητας (;) έκαναν φτερά! κλικ ΕΔΩ, ΕΔΩ ΕΔΩ
[4]   Όλοι οι αρμόδιοι του δήμου και πρώτος ο δήμαρχος πρέπει να είναι εν εγρηγόρσει και να πιέζουν τους τοπικούς βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου