theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η ΕΝΩΣΗ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

 Όλα αυτά τα χρόνια, μια μεγάλη δραστηριότητητα - νταραβέρι - της Ένωσης στη Ζαχάρω με τους αγρότες  και με όσους κατέχουν οποιαδήποτε εκμετάλλευση, πρωτογενούς παραγωγής (π.χ. ελιές) είναι οι  επιδοτήσεις. Υπόψη  ότι  με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) το 2013 οι επιδοτήσεις παύουν εντελώς. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο στον αγροτικό τομέα υπάρχει κοινή πολιτική, πρώτο και μοναδικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι αιτήσεις για κάθε δικαιούχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι η αρμόδια αρχή πληρωμών για κάθε πρόγραμμα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει να κάνει με τους αγρότες, συμπληρωνόταν από τον κάθε ενδιαφερόμενο  αφού μια μικρή επιτροπή  της Ένωσης επισκεπτόταν κάθε χωριό ξεχωριστά. Πιθανότατα για τους γνωστούς λόγους της κρίσης  φέτος δεν έγινε έτσι, αλλά οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να μεταβούν οι ίδιοι στην Ένωση. Η χρονική προθεσμία ήταν από τις 4 Απριλίου μέχρι τις 15 Μαΐου και καθορίσθηκαν 1-3 ημέρες για κάθε χωριό. Να όμως, όπως συνήθως γίνεται, όλοι το άφησαν για τις τελευταίες ημέρες. Αποτέλεσμα αυτής της θεοπάλαβης αντίληψης του νεοέλληνα ήταν μέχρι τις 4/5 να έχουν συμπληρωθεί μόνο 4000 αιτήσεις, ποσοστό περίπου 25%, όταν όλες οι αιτήσεις έφθαναν τις 16 με 17000.  Έτσι λοιπόν στο τέλος όλοι έτρεχαν από τις 6 πρωί-πρωί για να πάρουν το μαγικό χαρτάκι της προτεραιότητας. Όμως κάθε μέρα δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν πάνω από 60 άτομα, παρά το αξιομνημόνευτο ζήλο και των πέντε υπαλλήλων της Ένωσης. Υπόψη αυτή η διαδικασία με την συμπλήρωση των αιτήσεων θα γίνει άλλες δυο φορές, γιατί όπως είπαμε από το 13 και μετά πάπαλα οι επιδοτήσεις, οπότε πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθεί αυτή η μεγάλη ταλαιπωρία για τους αγρότες αλλά και τους μέτοικους. 

      Μακάρι να γίνόταν σε κάθε χωριό με τη μετάβαση υπάλληλου της Ένωσης, αλλά επειδή αυτό λόγω των δυσμενέστατων συνθηκών δεν είναι δυνατό να επαναληφθεί πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι. Μήπως λόγου χάρη, οι αιτήσεις  για κάθε χωριό να μεταβιβάζονται  στον αντίστοιχο πρόεδρο της κοινότητας και αυτός να φροντίσει για τη συμπλήρωση με ανάθεση εθελοντικά σε ένα γραμματιζούμενο; Είμαι βέβαιος σε κάθε χωριό θα υπάρξει ανταπόκριση για να μην  επιβαρυνθούν οι αγρότες. Στο κάτω-κάτω  το κόστος να  συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της κοινότητας. Σιγά το ποσόν που θα απαιτηθεί. 
      Για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι πολύ ωφέλιμη η γνώμη του ξάδελφου Βασίλη Στολάκη και του φίλτατου Γιάννη Μπαλαδήμα σαν έμπειροι και απόμαχοι Ενωσήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου