theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ (ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ) ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ



Ο δήμος Ζαχάρως που περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό  τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, του πάλαι ποτέ ομώνυμου νομού ή για τους παλαιότερους της επαρχίας Ολυμπίας, έχει έκταση 275.650 τ.χλμ.  και πληθυσμό 15.409 κατοίκους. Από αυτούς οι 13.122 είναι οι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στον αριθμό εκλογέων ένα σεβαστό ποσοστό 6-8 %, ήτοι 1000  πολίτες περίπου,  είναι  οι μέτοικοι, οι ετεροδημότες που κατοικοδιαμένουν στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα και κρατούν τα πολιτικά τους δικαιώματα στις γενέτειρες πατρίδες.
Η πληθυσμιακή σύνθεση ως προς την επαγγελματική ιδιότητα περίπου είναι η εξής: 
  • 80-85% γεωργοί (αγρότες κατ΄ ουσία και οι υπόλοιποι πολύ λιγότεροι κτηνοτρόφοι), 
  • 10% ελεύθεροι επαγγελματίες (έμποροι, εργάτες, γιατροί,  οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, καθηγητές, δάσκαλοι κτ.λ.) και 
  • το υπόλοιπο ποσοστό γύρω στο 5-7% διάφοροι άλλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, παπάδες κτ.λ. 
Με αυτούς τους μη ενδελεχείς υπολογισμούς περί τους 9.500 κάτοικοι   ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή με κύριο προϊόν το λάδι, δευτερευόντως τα οπωροκηπευτικά και την κτηνοτροφία {1}.    Βασικός παράγοντας  στη σχετική απεικόνιση της πληθυσμιακής σύνθεσης  είναι η πολυσυνθετικότητα  δηλαδή η κοινή, πολύπλευρη συμμετοχή μεγάλου αριθμού των κατοίκων στις διάφορες κατηγορίες. Έμποροι, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και ελαιοπαραγωγοί.
Με αυτή λοιπόν την σύνθεση φυσικό θα ήταν οι διάφοροι αγροτικοί φορείς αλλά και οι μονάδες επεξεργασίας της παραγωγής (συσκευασία, μεταποίηση ) να έχουν αισθητή παρουσία, όμως η περιοχή του δήμου Ζαχάρως χαρακτηρίζεται από τα αρνητικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά για όλη τη χώρα, όπως είναι η αδυναμία και η μεγάλη  έλλειψη οργάνωσης και συνεργατισμού {1΄}
Προσθήκη λεζάντας

Υπ΄ αυτές τις αρνητικές συνθήκες ο μοναδικός συνεργατικός φορέας που έχει απομείνει –όχι ότι υπήρχε και τίποτα καλύτερο – με μοναδική δραστηριότητα τη διαχείριση ως επί το πλείστον κοινοτικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων, χωρίς ουδεμία ασχολία  παραγωγικής ή εμπορικής ασχολίας  είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας (Υποκατάστημα του Πύργου) {2}. Τα θέματα της Ένωσης είναι πάρα πολλά και τα προβλήματα άλλα τόσα. Όλα αυτά είναι πέραν της ακτίνας δραστηριότητας αυτού του Μπλογκ αλλά και των δυνατοτήτων μας. Είναι αρμοδιότητα άλλων ειδικών και επαϊόντων. Αφορμή δε για αυτή τη μικρή μας αναφορά είναι η δυσάρεστη εικόνα και η ταλαιπωρία χιλιάδων αγροτών αλλά και άλλων πολιτών που έλαβε χώρα στην  Ένωση για τη συμπλήρωση των αιτήσεων της επιδότησης των ελαιόδεντρων για το 2011{3}  του απαράδεκτου φαινομένου που χαρακτηρίζει τη φυλή μας, που σε όποια προθεσμία δίνεται, τρέχουμε τις τελευταίες μέρες να κάνουμε τη δουλεία μας. Ειδικά επί αυτού του θέματος θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση.

{1} Η έτσι και έτσι μικρή κτηνοτροφία χωρίς τον απαραίτητο εκσυχρονισμό, περισσότερο είναι προβατοτροφία στηριγμένη σε παραδοσιακές δομές (κοπάδια, γρέκια κτ.κ.). Η δε βιολογική μορφή εκτροφής ελλείπει παντελώς.    
{1΄} Το έχω γράψει χιλιάδες φορές και το έχω αναφέρει άλλες τόσες ότι η μεγαλύτερη ζημιά που έχει προκαλέσει το Πασόκ είναι η υπονόμευση και καταβαράθρωση της συνεταιριστικής ιδέας. Η κάθε είδους υπονόμευση και η κομματική ιδιοτελής εκμετάλλευση του συνεταιριστικού κινήματος ήταν αιτία της πλήρους απαξίωσης με αποτέλεσμα οποιαδήποτε αναφορά περί συνεταιρισμών ειδικά στους αγρότες να προκαλεί φαινόμενα ανεξήγητης αποφυγής έως λοιδορίας και αποτροπιασμού. Όμως εάν δεν υπάρξει συνεργατισμός με βάση επιχειρηματικούς κανόνες της αγοράς είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να συναγωνισθούμε τις άλλες ανταγωνιστικές χώρες και ως προς την παραγωγικότητα  και ως προς την παραγωγή και ως προς  το κόστος αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα.
{2} Σε όλη την περιοχή του δήμου Ζαχάρως δεν δραστηριοποιείται κανένας συνεταιριστικός φορέας (Συνεταιρισμός, Ομάδα Παραγωγών) για κανένα αγροτικό προϊόν. Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, αλλά και η κοινή γνώμη είναι εντελώς αντίθετη .
{3} Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το2013 και μετά τέρμα και οι επιδοτήσεις. Με την ευκαιρία ένας φίλος αγρότης μου λέει με το γνωστό στόμφο του ξερόλα: τότε γιατί να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα μου πείτε εδώ ολόκληρη βουλευτής στα πλάσια της μεγάλης αντιπαράθεσης των ημερών, μέσα ή έξω από την  ΕΕ, εξέφρασε την πατάτα : και τι έγινε εάν πληρωνόμαστε με δραχμές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου