theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 1963

Ο
Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ

     Προχθές το απόβραδο με το ψιλόβροχο στη νύμφη του Θερμαϊκού, στη μαρτυρομάνα  Θεσσαλονίκη παρακολουθήσαμε μια εξαίσια εκδήλωση, ένα θεατρικό δρώμενο, στον ίδιο τόπο που έλαβαν χώρα τα οικτρά γεγονότα της δολοφονίας του αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. 

      Οι θύμισες για εκείνο το γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας με τη ζωντανή θέα προσώπων που τόσο μεγάλο και ηρωικό ρόλο διαδραμάτισαν τότε, σε όλους, αλλά περισσότερο σε μας της επόμενης γενιάς προκάλεσαν συγκίνηση και δέος.
     Ήταν μια τρίωρη προσφορά του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (πρόεδρος ο Σωτήρης Χατζάκης και σκηνοθέτης ο Γιάννης Ρήγας) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η όλη εκδήλωση άρχισε με πορεία από τον Λευκό Πύργο στο τόπο της στυγνής δολοφονίας, στη διασταύρωση Βενιζέλου και Ερμού, όπου υπάρχει και το γνωστό μνημείο. Εδώ έλαβαν χώρα τα κύρια δρώμενα και ακολούθησε πορεία με τα φαναράκια διαμέσου της Εγνατίας στο ΑΧΕΠΑ που τότε είχε αμέσως μεταφερθεί ζωντανός νεκρός ο ήρωας και άφησε την τελευταία του πνοή μετά από λίγες ημέρες και ενώ πλήθος κόσμου κάθε βράδυ θρηνούσε και τραγουδούσε τη Δημοκρατία. Ύψιστες στιγμές, αξέχαστες για όλους όσους έζησαν εκείνα τα γεγονότα!!!
     Λοιπόν στην αρχή στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Ρωμαίος, ο θρυλικός ρεπόρτερ, και με τρεμάμενη φωνή εξιστόρησε εκείνο το αποτρόπαιο συμβάν. Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Κώστα Γαβρά, σκηνοθέτη της θρυλικής ταινίας το  «Ζ» και το λόγο πήρε η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του τότε βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργο Τσαρουχά που τραυματίσθηκε πολύ σοβαρά εκείνο το μαύρο βράδυ από τους ίδιους παρακρατικούς, τραμπούκους της περιβόητης «Καρφίτσας»  που εξέθρεψε ο χώρος της Δεξιάς, προλειαίνοντας το έδαφος για τη χούντα των πιθήκων του 67. Η Καίτη, συντρόφισσα και αγαπητή φίλη, τότε ήταν νεαρή κοπελιά και αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια που έκλεισε: «..οι μεγαλύτεροι ποτέ να μην ξεχάσουν και οι μικρότεροι πρέπει να μάθουν. ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Στη συνέχεια Ο Βασίλης Βασιλικός με το χαρακτηριστικό του καπέλο και το γκρενά κουστούμι διάβασε ένα συγκινητικό κεφάλαιο από το ξακουστό βιβλίο του «Ζ». 


   Ενδιαμέσως ακούστηκε ένα ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη που έφερε τη συγκίνηση και τον παλμό στα ύψη. Το αποκορύφωμα ήταν αμέσως μετά από τους θαυμάσιους ηθοποιούς του θεάτρου, η πιστή αναπαράσταση της δολοφονίας. Φάνηκε μπροστά μας ο αγέρωχος Λαμπράκης κρατώντας ψηλά το θρυλικό πανό της Ειρήνης να διασχίσει τα τελευταία κρίσιμα μέτρα αμέσως πριν ορμήσει πάνω του το φονικό τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη. Με ρίγος είδαμε τον τραμπούκο Μανόλη Εμμανουηλίδη πάνω από την καρότσα να τον χτυπά με τον λοστό στο κεφάλι και τον Μανόλη Χατζιαποστόλου (Τίγρη) σαν αίλουρο να πηδάει επάνω και να πλακώνεται με το φονιά.  Είναι το ιστορικό σάλτο που έγινε αφορμή να αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο μίτος του στυγερού εγκλήματος και να μείνει ο Λαμπράκης Θρύλος σε όλον τον κόσμο. 
Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ!!!!
Αργότερα και άλλα  σχετικά βίντεο. 
  του Θοδωρή Μπέλου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου