theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΔΟΡΟΥΓΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΖΑΧΑΡΩΣ!!!!

         Η πολυθρύλητη  Κορδόρουγα της Ζαχάρως αποτελεί τον τόπο εγκατάστασης των πρώτων Ζαχαραίων-μετοίκων από το πολυθρύλητο χωριό της Άλβενας(Μίνθη). Έτσι με την πάροδο του χρόνου στην πιο παλιά ρούγα  της   πάνω πόλης, κτίσθηκαν και τα πρώτα αναγκαία κέντρα της κοινωνικής συμβίωσης (καφενεία, Άγιος Σπυρίδων, νεκροταφείο, σχολείο). Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα, όπως Σταθμός Χωροφυλακής που στη συνέχεια αποτέλεσε και έδρα της ιταλικής και γερμανικής δύναμης στον πόλεμο κατοχής. Με ένα λόγο το πρώτο κέντρο γίγνεσθαι της Ζαχάρως αποτέλεσε η Κορδόρουγα.          
Γραμμένο  σε έναν τοιχο στις εκλογές
    Έτσι λοιπόν λόγω του σπουδαίου ρόλου της Κορδόρουγας έχουμε κάνει ένα μικρό αφιέρωμα της ιστορικής διαδρομής της, το οποίο ΑΥΡΙΟ Ή ΜΕΘΑΥΡΙΟ θα αναρτήσουμε.  Αυτό το πόνημα κυρίως αποσκοπούμε να αποτελέσει έναυσμα για τους νέους αλλά και τους παλιούς Ζαχαραίους να προβούν σε ένα συνολικό ιστοριογράφημα όλης της πόλης. Μια σχετική αξιόλογη προσπάθεια έχει γίνει πριν σαράντα χρόνια περίπου, από τον τότε προικισμένο γιατρό και δήμαρχο Καραπαναγιώτη, που υπάρχει σε πολλές βιβλιοθήκες των ντόπιων.
      Βεβαίως τέτοιες τοπικές αναφορές*, που αποτελούν σπουδαία ιστορικά αλλά και λαογραφικά  σημεία αναφοράς της ταυτότητας του κάθε τόπου αποτελούν τις ψηφίδες  της Εθνικής ιστορίας του κράτους και όλου του Ελληνισμού.
 Έκκληση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαχάρως
     Για ένα τέτοιο έργο, βασική προϋπόθεση είναι η θέληση και το μεράκι, αλλά επειδή οι μεγάλοι, που έχουν τις εμπειρίες και τη   γνώση, στερούνται των δυνατοτήτων πρόσβασης και χειρισμού ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει σχετικό πρόβλημα. Στις σημερινές συνθήκες οι επιλογές είναι αρκετά ολίγες. Μία από αυτές και ίσως η κυριότερη είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαχαραίων να αγκαλιάσει και να πάρει το θέμα επάνω του. Αμέσως μετά μερικά ικανά μέλη του, που τέτοια διαθέτει αρκετά, να αναλάβουν να διεκπεραιώσουν* το έργο  της συγγραφής με την αρωγή των ατόμων που λέγαμε. 
Αμήν και πότε!

*Αξιόλογα συγγράμματα με σημαντική προσφορά στον τόπο  είναι τα βιβλία:  "Κακόβατος" του Ανδρέα  Κατερίνη, "Κακόβατος μικρό χωριό τρανή κουλτούρα" του Αριστείδη Χριστόπουλου, η "Άλβενα" του δάσκαλου Θανάση Κλωνάρη, του Μιλτιάδη Κάπου, οι "Αλλοτινές Εποχές" του Θ. Κόλλια καθώς και οι εφημεριδούλες των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών (Λυνίσταινα, Βερβίτσα, Ζούρτσα, Καλίδωνα, Ταξιάρχες, Μάκιστος). 
*Γρηγορείτε γιατί τα πρόσωπα που είναι ιστορικά μνημεία (π.χ ο γέρο Μουσαμάς) σιγά-σιγά φεύγουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου