theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΝΙΟΝΙΟΣ, Ο ΜΠΑΡΤΖΕΛΑΣ, Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ...

       Δεν είναι δυνατόν να πάτε με αυτοκίνητο, από το Γιαννιτσοχώρι στη Ζαχάρω, εκεί γύρω στις 10πμ και να μην σας κάνει οτοστόπ, υψώνοντας τη ψηλή μαγκούρα του εκεί περίπου στη διασταύρωσή του Κακοβάτου,  ο μπάρμπα Νιόνιος ο  λεβέντης. Πράγματι λεβεντόγερος και στη ψυχή και στο...σώμα, όπως μου τ΄ ΄λεγε, προχθές μάγκικα και φινετσάτα.Και ένα μάτι πονηρό, αλεπουδίσιο, τσακίρικο Κατάγεται από του Μπάρτζελη (1) (Μυρώνεια με τον αρκούντως αρχοντοχωριάτικο μεταγλωττισμό επί το ..ελληνικό του 1936) αλλά κατοικοδιαμένει στην κόρη που την καλοπάντρεψε κάπου εκεί γύρω, στο κακοβατήτικο. 
Απολαύστε τον:     
     Μου είπε  και πολλά άλλα ο μπάρμα Νιόνιος, που τα περισσότερα δεν λέγονται, αλλά τέλος πάντων ας τα πούμε λίγο αλλαγμένα. Τις προάλλες λοιπόν-λέει- μια Βουλγαρίτσα του πήρε για μια ..βολά 100 ευρώ, αλλά τι να κάνει είχε ανάγκη. Σοβαρά του λέω; Αμέ ..βρες μια και θα δεις.. Δε μου λές ρε γερομπισμίκη πόσο χρονώ είσαι; Τι να σου πω,  κάθε φορά που με παίρνεις με ρωτάς τα ίδια, πάτησα τα 81 και με τα δυο ποδάρια. ....
(1) Πολυθρύλητο και πολύ ωραίο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, του δήμου Ανδρίτσαινας  [κλικ ΕΔΩ].  Μια λαϊκή  ρήση, πλατιά διαδεδομένη στα αλλοτινά χρόνια, από το  ΄1960 μέχρι το 80 ήταν:"μούτζω κατά του Μπάρτζελη" θέλοντας να τονίσουν τη φτώχεια και την μιζέρια της εποχής εκείνης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου