(1)Το χαμόν serrano είναι το πιο διάσημο ίσως ισπανικό αλλαντικό, γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του. Παράγεται από λευκό χοίρο,συγκεκριμένα απ’τα πίσω πόδια του, ενώ η ιδιαιτερότητά του που το κάνει πολύ νόστιμο, υγιεινό και δημοφιλές είναι ότι -στην παρασκευή του- ολόκληρο το κομμάτι μετατρέπεται σε αλλαντικό, χωρίς να τεμαχιστεί και να αλεστεί. Η παρασκευή του είναι μία ολόκληρη διαδικασία, απολύτως φυσική, χωρίς την παρεμβολή χημικών ή μηχανημάτων.Συγκεκριμένα, το πόδι καθαρίζεται και παστώνεται σε αλάτι για δύο εβδομάδες. Έπειτα, το κρεμάνε για μισό χρόνο να ξεραθεί και κατόπιν για άλλον μισό χρόνο σε ένα δροσερό μερος ώσπου να πάρει την τελική μορφή του.Η λέξη serrano σημαίνει ‘βουνίσιος, ορεινός’, επειδή στις μεγάλες οροσειρές ξεκίνησε αρχικά η παρασκευή του, που λόγω του ιδανικού κλίματος , η γεύση του απογειωνόταν.(πηγή internet)
(2) Μια τέτοια μονάδα αλλά πολύ μεγαλύτερη (Αλλαντικά Στεμένου) υπάρχει στον Προυσσό της Ευρυτανία, όπου περίπου υπάρχουν οι ίδιες κλιματολογικές συνθήκες.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου