Νάμαστε πάλι για το σοβαρό θέμα που έχει ενσκήψει στη Σμέρνα και ενδιαφέρει όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, όσοι και να είναι, αλλά και τους εποχιακούς και πολλούς επισκέπτες.
Όπως ανέφερα με πήρε τηλέφωνο ο κοινοτάρχης της Σμέρνας, o Γιάννης Θεοδωρόπουλος και μου έθεσε τα πράγματα σχετικά με την επένδυση αρκετά διαφορετικά, σε σημείο μάλιστα που να αναιρούνται τα περισσότερα από την πρώτη μας αναφορά, στην οποία επικρίνονται οι κάτοικοι επειδή αντιδρούν στην επένδυση που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή.
Η όλη ιστορία άρχισε εδώ και δύο χρόνια όταν εμφανίστηκε ο Ολλανδός επιχειρηματίας ο οποίος από την αρχή μιλούσε για καλλιέργειες μανιταριών (τρούφες), μετά για σαλιγκάρια, αργότερα για ροδιές και στο τέλος για χοιροτροφείο. Μάλιστα για χοιροτροφείο ελευθέρας εκτροφής και όχι ενσταυλισμένης(1) Η αγορά δε των 6-7 στρεμμάτων έγινε φέτος στις 18-2-15 και ο τόπος είναι 300 μέτρα από τον διαμορφωμένο χώρο όπου γίνεται το ετήσιο πανηγύρι και άλλα τόσα περίπου από το χωριό. Πρέπει να τονίσουμε ότι προτάθηκαν άλλες θέσεις, 4-5, στην περιοχή πλέον κατάλληλες καθότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι προφύλαξης του χωριού, φυσικά αναχώματα για την προστασία από οποιοδήποτε πρόβλημα (κακοσμία, ρύπανση κτ.λ.). Επομένως όπως ισχυρίζεται ο κ. Θεοδωρόπουλος, οι κάτοικοι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί, δεν είναι αντίθετοι στην επένδυση αλλά στη θέση.
Στο άλλο που ήταν κατηγορηματικός ο πρόεδρος είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει βγει ουδεμία άδεια από καμία υπηρεσία και ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου είναι: Στηρίζει την αντίθεση των κατοίκων.
Μεγάλη δε εντύπωση μου έκαναν τα τελευταία λόγια του Θεοδωρόπουλου ότι εάν τελικά βγάλουν άδεια από την αρμόδια υπηρεσία τότε δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και θα υπακούσουν με ό,τι αυτό σημαίνει. (2)
Εάν δε σκοπεύουν να εγκαταστήσουν και μονάδα επεξεργασίας του κρέατος για οποιοδήποτε προϊόν, π.χ. αλλαντοποιείο, τότε πρέπει να φτιάξουν και σφαγείο. Ένα τέτοιο όμως εγχείρημα με τους όρους που απαιτούνται είναι αδύνατο. (3)
Σίγουρα για αυτά το θέματα που είναι πολύ κρίσιμα για την κοινωνία και την ανάπτυξη υπερισχύει η προστασία και ο σεβασμός στο περιβάλλον και το γενικό συμφέρον, οπότε για την εγκατάσταση μιας κτηνοτροφικής μονάδας (χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο και λοιπά) πρέπει να πληρούνται ορισμένοι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί όροι και προϋποθέσεις του νόμου, όπως απαιτούμενη έκταση, απόσταση από κατοικημένη περιοχή κ.τ.λ. Προς τούτο όμως προκειμένου να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία, προσεχώς θα δημοσιεύσουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις.
(1) Φέξε μου και γλίστρησα που λένε. Μια τέτοια εκτροφή
απαιτεί πολύ μεγάλες εκτάσεις και όχι 7
στρέμματα. Φαντασθείτε να τσαλαβουτούν
τα γουρούνια σε ένα τόσο μικρό χώρο τι έχει να γίνει. Εκτός κι αν αγορασθούν κι άλλες, πολλές εκτάσεις ή τις καταπατήσουν, οπότε μπαίνουμε σε άλλα χειρότερα. Μήπως ενδιαφέρονται για γουρούνια βιολογικής εκτροφής, όπως δείχνουν οι παραπάνω εικόνες; Όμως μιλάμε για μεγάλες εκτάσεις, βοσκοτόπια, και δε φθάνει ολόκληρο το οροπέδιο, οπότε δυο φορές φέξε μου...
(2) Η δική μου γνώμη είναι ότι όλοι οι κάτοικοι και ο δήμος πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί και πρέπει να μελετήσουν με επισκέψεις και ενημερώσεις, ακόμη και ενστάσεις την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας (Αγροτική Δ/νση)
(3) Να με συμπαθάτε αλλά για να πω ελεύθερα τη γνώμη μου, πιστεύω ότι το όλο θέμα, περί χοιροστασίου, Χάμον είναι κοινώς μπαρούφα, απλώς γιατί ΄κανείς δεν είναι χαζός για μια τέτοια επένδυση.
Ίδωμεν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου