theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

        Σε αντιδιαστολή όλων των αναφερομένων στην προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με τα καλοκαιρινά 'πολιτιστικά" πεπραγμένα των Πολιτιστικών Συλλόγων του δήμου Ζαχάρως και κόντρα στην εξαχρείωση και εξαθλίωση λόγω κυρίως της εμπορευματοποίησης και του εκμαυλισμού των πάντων, το καλοκαίρι έλαβαν χώρα και ορισμένες εκδηλώσεις που πραγματικά ήταν πολιτιστικές και τέλος πάντων συνάδουν με τον κύριο σκοπό των συλλόγων, που είναι η καλλιέργεια των κατοίκων και η προαγωγή του πολιτισμού. Από  το πλήθος των εκδηλώσεων ξεχωρίσαμε τις εξής:

 Α] Την εκδήλωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας, του "Διαζώματος" και των Πολιτιστικών Συλλόγων "Μακίστου" και "Χρυσοχωρίου" στις 2-8-2015 για την ανάδειξη του αρχαίου "θεάτρου Πλατιάνας" στο Αίπυ. 
κλικ εδω και εδω και εδω και....

 Β]   Τη διοργάνωση του ορεινού δρόμου, MOFKITSA RUN,  Ταξιάρχες-Κωστομέρα μετ΄ επιστροφής. Ήταν έργο του Συλλόγου των Μοφκιτσάνων με μεγάλη συμμετοχή, που έφθασε τους 70 αθλητές και το κυριότερο αποσκοπεί στο να γίνει ένας ετήσιος θεσμός. Αν και τον είχαμε προαναγγείλει δυστυχώς  δεν μπορέσαμε να τον παρακολουθήσουμε.(κλικ ΕΔΩ). Περισσότερα στην ιστοσελίδα του συλλόγου Μοφκιτσάνων (κλικ ΕΔΩ), που επιμελείται ο καλός φίλος Μάνθος Κατσάμπολας. 

Γ} Τη διασυλλογική οργάνωση ως 5η Γιορτή Κληρονομιάς και Παραδοσιακής Οικονομίας "Παίξε αργαλειέ μου, μου βρόντηξε" στο γήπεδό του Γυμνασίου της Ζαχάρως. Ήταν μια αξιόλογη και πετυχημένη παράσταση- θεατρική παράσταση και μάλιστα σε ανοιχτό χώρο! Πολύ δε σπουδαία ήταν και τα δημοτικά τραγούδια που ακούστηκαν από γνήσιες λαϊκές κυρίες Σημαντική ήταν η συμβολή όλων των κυριών των Συλλόγων .


Δ) Την τιμητική βραδιά της 7 Ιουλίου στο Στροβίτσι που είναι επέτειος  της αποφράδας ημέρας του ολοκαυτώματος του χωριού, όπου η θηριωδία των Γερμανών κατέκαψε το χωριό με επτά φρικτούς φόνους (κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ). Διοργανώθηκε από μέλη της "ΠΟΛΥΜΝΙΑΣ" (1), παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του συλλόγου των εν Αθήναις και του Τοπικής  Κοινότητας (κλικ ΕΔΩ). 


Ε] Τη βραδιά - συζήτηση του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων συμπαριστάμενων των Τοπικών Συλλόγων στο δημοτικό σχολείο της Ζαχάρως, στις 12-8-2015 με θέμα "Η πραγματική Πύλος του Νέστορα" Σαν ιδέα ήταν άριστη ως επιλογή, στην πράξη  όμως η εκδήλωση χώλαινε αισθητά λόγω της φανερής αδυναμίας των δυο εισηγητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του θέματος.
 Επ΄ αυτού φέρει ευθύνη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, ο καθόλα άξιος, κ. Στάθης Παρασκευόπουλος.   Με την ευκαιρία δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα να ορίζονται κύριοι εισηγητές  υπέργηρα άτομα ασχέτως εάν ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου ή όχι, εκτός ολίγων εξαιρέσεων που είναι χαλκέντεροι. (2)κλικ ΕΔΩ 
        Πρέπει δε να τονίσουμε και τα πολιτιστικά δρώμενα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαχάρως. Σίγουρα η θεατρική παράσταση, η χορωδία, το σινεμά συγκαταλέγονται στα πολύ θετικά που προάγουν τον πολιτισμό. Το σχετικό παράδοξο με αυτόν το σύλλογο είναι ότι δραστηριοποιείται μόνο το χειμώνα κι αυτό γιατί οι ιθύνοντες του συλλόγου είναι ετεροδημότες εκπαιδευτικοί και τα καλοκαίρια .....επαναπατρίζονται στις γενέτειρες. Ίσως δε αυτή η εποχιακή επιλογή να οφείλεται και στην επικρατούσα στους ...ιθύνοντες αντίληψη ότι πρώτη και κύρια πρόνοια τους είναι η δική τους ευχαρίστηση και το δικό τους ευ ζην. Υπόψιν τα τελευταία περί ελιτίστικης πρόνοιας δεν είναι έτσι στον αέρα αλλά τα έχει εκφράσει η προηγούμενη πρόεδρος του Συλλόγου.(3)
         Επίσης πολιτιστικό αλλά και έμπρακτο κοινωνικό όφελος είχαμε και με τα εβδομαδιαία Γεωφόρια που διοργάνωσαν μέλη της "Πολύμνιας" στη Ζαχάρω. 

(1) Για την "ΠΟΛΥΜΝΙΑ", την Εθελοντική Πολιτιστική  Κίνηση Πολιτών Ζαχάρως, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αρκετή πολιτιστική δράση, όπως Ανθεστήρια, Γάμο της Ζαχαρούλας, Γεωφόρια, Καρναβάλι, αν και δεν είχε νομική οντότητα, θα μιλήσουμε στο εγγύς μέλλον.(γράφετε Πύλος στη διπλανή αναζήτηση)
(2) Σίγουρα οι αναγνώστες μας θα ενθυμούνται τη μεγάλη προσπάθεια και τις πολλές αναρτήσεις που κάναμε πρόπερσι προκειμένου να διοργανωθεί επιστημονική Ημερίδα για το λεπτό θέμα της Νεστόρειας Πύλου. Για αυτό το θέμα, τι έγινε και ποιοι το τορπίλισαν για λόγους ποταπούς σε άλλη μας ανάρτηση.
(3) Πολλοί  μας κατηγορούν ότι τα βάζουμε με όλους: Πανταζήδες και Παραπανταζήδες, άτομα Συλλόγων και παρασυλλόγων και διάφορους επώνυμους. Τι να κάνουμε, όταν αυτοί κυρίως απαρτίζουν την δημοτική και κοινωνική εξουσία, τότε  η επικριτική, σατιρική αντιμετώπιση δεν είναι καλύτερη των υπολοίπων; Αλλά και το άλλο, μήπως είναι σκάρτοι και σκερβελέδες; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου