theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

OI ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

      Όλοι οι δήμοι από τον Πύργο  μέχρι την Κυπαρισσία στο πιο σημαντικό θέμα της περιοχής, στα μέτρα της προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου (Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Σχέδιο Π.Δ) δυστυχώς από την αρχή έχουν πάρει πέρα για πέρα αρνητική στάση. Η θέση τους όχι μόνο είναι άστοχη αλλά στην ουσία και αντίθετη με τα συμφέροντα της περιοχής μας. (1) Κύρια καταγγελία έχουν ότι η θεσμοθέτηση του περιβαλλοντικού νομικού πλαισίου είναι η ταφόπλακα στην ανάπτυξη (2) του τόπου και τώρα τελευταία προσθέτουν και την οριοθέτηση στην ελεύθερη αγροτική παραγωγή. Εννοείται από εξαγγελίες που αγγίζουν τον προδομένο και πάντα νικημένο απλό λαό είναι πρώτοι κήρυκες και πρωτοψάλτες. 
     Από την αρχή με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  και το πρώτο Σχέδιο Π.Δ. (επί Ευαγγελίδου Γ.Γ) ήσαν όλοι τους σφόδρα αντίθετοι και συνέχεια με το "Περιφερικό Πάρκο"  (επί Γιαννακοπούλου Γ.Γ) συνέβαινε το εξής τραγελαφικό: Οι μεν δήμοι πέραν της Νέδας, Αυλώνα και Κυπαρισσίας, Μεσσηνία ντε, ήσαν θετικοί διότι έδινε δικαίωμα δόμησης σε ιδιοκτησίες που ήσαν και μέσα στην ίδια την περιοχή προστασίας (περιοχή αμμοθινών και δασυλλίων) με πιο σημαντική του Παπά, ενώ οι δήμοι της Ηλείας ήσαν αντίθετοι διότι δεν έδινε το ίδιο δικαίωμα δόμησης. Μετά δε την απόφαση του ΣτΕ για "Εθνικό Πάρκο" και την απαγόρευση της δόμησης όλοι ήσαν πυρ και μανία εναντίον.  Σε όλο αυτό το διάστημα, κοντά στα τρία χρόνια, έχουν λάβει χώρα πλήθος συσκέψεις και παρασυσκέψεις  των «πληγέντων» δήμων, πότε στον Πύργο, στη Ζαχάρω, στην Κυπαρισσία αλλά και στην Αθήνα στο υπουργείο.
      Το άλλο μέγιστο λάθος είναι ότι πιστεύουν  ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται προστατευόμενη μόνο λόγω της φωλεοποίησης της Καρέττα και παραβλέπουν τα δύο άλλα σημαντικά και σπάνια οικοσυστήματα που αποτελούν οι αμμοθίνες και τα παράκτια δασύλλια με τον σπάνιο φυσικό και ζωικό πληθυσμό. Με ένα λόγο και οι χελώνες να μην υπήρχαν πάλι η περιοχή ανήκει στις απείρου φυσικού κάλλους που απαιτούνται μέτρα προστασίας δια νόμου και όχι δια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των κατοίκων, πράγμα που στους περισσότερους όχι μόνο ελλείπει αλλά την θεωρούν και γραφικά περιττή παραδοξολογία.
     Αυτή η επίμονη ενορχηστρωμένη συγχορδία  όλων των παραθαλάσσιων δήμων και των διαφόρων παραγόντων αλλά κι ενός πολιτιστικού συλλόγου  και η δαιμονοποίηση του θέματος είναι ανεξήγητο φαινόμενο και πολλάκις αναρωτιέμαι ποιοι είναι οι λόγοι.(κλικ ΕΔΩ)     Σίγουρα υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση και σε αυτό συμβάλλουν κατά πολύ και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. (κλικ ΕΔΩ) με την τακτική που ακολουθούν να μην διαταράξουν τα κακώς κείμενα και να μη κοντράρουν την κοινή γνώμη, αλλά μετά από τόση ενημέρωση που γίνεται επί τόσο καιρό από το άλλο στρατόπεδο  δεν είναι δυνατόν να παίζει σοβαρό ρόλο.  Πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος είναι ότι όλοι αυτοί (κι ο λαός που τους εκλέγει δεν είναι αθώος) λόγω παλιάς κοπής έχουν αντιλήψεις στις οποίες υπερτερούν αυτές της μικροπολιτικής και πελατειακής πολιτικής και δεν εφάπτονται – ούτε καν αγγίζουν  – πουθενά με τις περιβαλλοντικές ανάγκες και τις έντονες ανησυχίες των οικολόγων και των ακτιβιστών. (κλικ ΕΔΩ, και ΕΔΩ )
       Επιτέλους είναι καιρός να αφήσουν τους φτηνούς και άστοχους λεονταρισμούς και να πάρουν χαμπάρι ότι τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί  με βάση την  Ε.Π.Μ. που είναι ήδη εγκεκριμένη με υπογραφή υπουργού και έχει ισχύ νόμου του κράτους και αποτελεί τον μπούσουλα με βάση τις περιβαλλοντικές ντιρεκτίβες της Ε.Ε για οτιδήποτε τελικά επικρατήσει. 
   Ποτέ η επιστημονική κρίση δεν πρέπει να καθοδηγείται από την όποια πολιτική, δημοτική βούληση μετατρέποντας τους Νόμους σε ένα γραφειοκρατικό μνημόνιο.
  Οπότε και τα σκυλιά δεμένα!
      Πλέον το όλο θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου έχει δρομολογηθεί από το αρμόδιο υπουργείο (Κλικ ΕΔΩ) όπου προωθείται η ονομασία «ΠΕΡΙΟΧΉ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ" και την άλλη βδομάδα προσανατολίζονται να το βάλουν σε διαβούλευση. Οπότε οι δήμοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη διαβούλευση προς την κατεύθυνση της επιδιόρθωσης όποιων παραλείψεων ή και λανθασμένων συμπερασμάτων. Βεβαίως το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι ενεργοί σύλλογοι της περιοχής, ακόμη και οι ενεργοί πολίτες.
    Όλα τα άλλα είναι απλές οδοντόβουρτσες!
        Ακούστε και τη περιβαλλοντολόγο του υπουργείου, που είναι και η καθαυτή χειρίστρια, από τη συνάντησή μας τις προάλλες στην Αθήνα.  




(1) Απτό παράδειγμα είναι η απώλεια του master plan του Καγιάφα συν τα 8 εκατομμύρια Ευρώ των ΕΣΠΑ, που έκαναν φτερά.
(2) Η ανάπτυξη είναι σαν το λάστιχο που ο καθένας το τεντώνει όπως θέλει. Πάντως όλοι μιλάνε για ανάπτυξη ήπιας μορφής και μάλιστα με σεβασμό στο περιβάλλον. Όλοι βεβαίως μιλάνε για την ήπια μορφή ανάπτυξης και μάλιστα βιώσιμη με σεβασμό στο περιβάλλον και συνάμα  είναι αντίθετοι στα μέτρα προστασίας της επίμαχης παράκτιας ζώνης αποδεχόμενοι τη δόμηση σε υφιστάμενες ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός της εν λόγω προστατευόμενης περιοχής. (κλικ ΕΔΩ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου