theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

«Η Ζαχάρω σε πρώτο πλάνο»

 

Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος,
 υπ. Βουλευτής Ηλείας
Ζαχάρω. Περιοχή ασύγκριτου πολιτιστικού και φυσικού πλούτου. Τόπος αντιθέσεων, με πανέμορφη ακτογραμμή και παραλίες, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, σπάνια βιοποικιλότητα. Με συνδέουν πολλά με τον τόπο, ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, καθώς από εκεί έχει ρίζες η μητέρα μου.

Εδώ βρίσκεται η λίμνη Καϊάφα με τα ομώνυμα λουτρά και την πανελλήνια αναγνωρισιμότητα, καθώς αποτελεί έναν μοναδικό και σπάνιο υδροβιότοπο. Η ανάδειξη του ανεκτίμητου οικοσυστήματός της μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή, μέσω ενός πολυποίκιλου τουρισμού, ιαματικού, φυσιολατρικού, αλλά και αθλητικού. 
Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης και αποκατάστασης στην περιοχή. Πέτυχε να εντάξει το έργο αυτό στο ΕΠΑΝΕΚ-ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020»), τον Ιανουάριο του 2018, με χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 ευρώ. Αυτή ήταν η 1η φάση του συνολικού έργου στην περιοχή της Λίμνης Καϊάφα.
Παράλληλα, στο συνολικό σχεδιασμό προβλέπονταν να ενταχθούν ακόμα δύο φάσεις παρεμβάσεων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, 12.000.000 ευρώ, επιπλέον. Η 2η φάση αφορούσε παρεμβάσεις σχετικά με την  προστασία του περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου, ενώ, η 3η φάση προέβλεπε την αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.
Δυστυχώς, όμως, το έργο σταμάτησε πριν ένα χρόνο. Με επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Βουλή, αναδείξαμε το κρίσιμο αυτό ζήτημα, όμως, το έργο, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων, βρίσκεται στο αέρα, στα όρια της απένταξης και της οριστικής απώλειας. 
Βεβαίως, δεν είναι μόνο η λίμνη Καϊάφα. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες και προοπτικές. Χρειάζεται η προβολή και η αξιοποίηση του μοναδικού παραλιακού μετώπου της περιοχής. Σε συνδυασμό, πάντα, με συγκεκριμένες δράσεις, που θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη του οικοσυστήματός της.
Βασική αναπτυξιακή υποδομή είναι ο αυτοκινητόδρομος «Πύργος - Καλό Νερό- Τσακώνα». Το τμήμα αυτό απεντάχθηκε το 2013, μαζί με το «Πάτρα – Πύργος» από τη συνολική σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Και για το κομβικό αυτό έργο έχουμε παρέμβει στο κοινοβούλιο με σειρά ερωτήσεων, όμως, αν και υπάρχουν κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές μελέτες, δε διαφαίνεται πουθενά να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την υλοποίησή του.
Ο πρωτογενής τομέας είναι αναπτυξιακός πυλώνας της Ζαχάρως. Είναι βέβαιο πως η ανάδειξη των γηγενών προϊόντων και ειδικότερα του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, που παράγεται στην περιοχή και η στήριξη της κτηνοτροφίας στα ορεινά και ημιορεινά θα προσδώσει ώθηση στην τοπική οικονομία.
Επίσης, κρίσιμες ανάγκες είναι η πλήρης αποκατάσταση των πυρόπληκτων δασικών εκτάσεων και η ενίσχυση των δομών πυρασφάλειας, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά τα όσα τραγικά ζήσαμε στην περιοχή το 2007. Όπως, επίσης, η προβολή του φαραγγιού και των καταρρακτών της Νέδας, που είναι ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς, με πλούσια πανίδα και προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
Η Ζαχάρω είναι μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς, με απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η πρωτογενής παραγωγή, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον με τον επιβλητικό Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα να δεσπόζει και πολλές μορφές τουρισμού. Είναι, λοιπόν, κομβικής σημασίας η δημιουργία δομών ώστε να αναδειχθούν όλα αυτά που θα μπορούν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη περιοχή ως ένα πολιτιστικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό, αλλά και αναπτυξιακό σημείο αναφοράς.
Είναι, λοιπόν, χρέος μας να προσπαθήσουμε περισσότερο για τη διαχείριση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου του τόπου μας. Με στρατηγική και πόρους. Αλληλέγγυοι προς μια μορφή βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Που θα σέβεται και θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και την πραγματική αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να κινηθούμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου