theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ:ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ (μέρος 1ο)

ΤΟ ΓΚΑΖΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ [ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ] ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΟ  ΧΩΡΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΕΡΑ 
{ΝΙΚΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ}  
 
Ο σταθμός της Κυπαρισσίας μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμούΤέτοιο χαρμόσυνο μαντάτο και μάλιστα στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας πρώτη φορά ακούσθηκε  σε ολόκληρη την περιοχή μας με έδρα τη θρυλική Αρκαδιά, που ήταν μια από τις επτά (7) πόλεις του βασιλείου του Νέστορα.
      Σε αυτό το σπουδαίο γεγονός θα αφιερώσουμε τρεις αναρτήσεις, όπου θα περιγράψουμε αφενός το μεγάλο έργο που επιτελείται αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του μήνα. 
Η θα είναι για το χώρο, την αναμόρφωση και τη δουλειά. 
Η   καλύτερη για τα ωραία  στο κεντρικό κτήριο και τους μαστόρους. Μαζί και μια έκπληξη Η 3η για τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 21 Ιουνίου
       Αμέσως δίπλα λοιπόν από τον Σταθμό και δυτικά, προς τη θάλασσα είναι ένας χώρος περί τα 4-5 στρέμματα με μερικά πέτρινα κτήρια, εγκαταλειμμένα πλέον στη φθορά του χρόνου. Στις καλές εποχές του ΟΣΕ ήταν γενικό μηχανοστάσιο για τρένα και λεωφορεία και αποθηκευτικός χώρος. Υπόψη από τις αρχές του  20ου αιώνα  που έγινε ο σιδηρόδρομος η Κυπαρισσία υπήρξε τερματικός σταθμός με μεγάλες δόξες. Με τον καιρό την τύχη του τρένου ακολούθησε και ο χώρος με αποτέλεσμα, αν και είναι σε προνομιακή θέση, να γίνει η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, η ανεπίσημη χωματερή με απορρίμματα κάθε είδους. Μαζί και απάγκιο για κάθε καταφρονεμένο άνθρωπο, μετανάστες και λοιπούς.  
        Και να που βρέθηκε ο Καλόγερας, ο Νίκος Καλογερόπουλος, που μαζί με μια χούφτα ευαίσθητων δημοτών  ανέλαβε να κάνει το όνειρο. Η μηχανικός Μπέσυ Πλέτσα είχε τη φαεινή ιδέα και όλοι έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Η πρώτη ομάδα πλαισιώθηκε και πολλοί φίλοι επαγγελματίες προσφέρουν ο καθένας στον τομέα του. Η Μπέσυ με την αρχιτεκτόνισσα Γεωργία Ελευθεριάδου στα τεχνικά και σε όλα τα γραφειοκρατικά, ο Αλέκος Τσολονδρέ με τα μηχανήματά του στον καθαρισμό και στην ανάπλαση του χώρου, ο  Νταβαίος  για τον καλλωπισμό και τη διακόσμηση με λουλούδια και φυτά, ο πετράς Μητσάρας, ο Γιαννάκης ο ξυλουργός με τα   ωραία του. Πρέπει να επισημάνουμε το μουσικό Πασχάλη Τσέρνα, που προσφέρει παντού και την αρχιτεκτόνισσα αλλά και μπουζουξού Κατερίνα, που ήρθε από τη Λαμία για το ..όνειρο. Και όλοι αφιλοκερδώς με τον ενθουσιασμό και το κέφι στα ύψη.
              Πρώτος όμως σε όλα, η ψυχή είναι ο Καλόγερας.
      Και να που σιγά-σιγά ο χώρος αναγεννάται και διαμορφώνεται σε ένα πολιτιστικό πολυχώρο με μεγάλες προοπτικές.  Εδώ θα είναι το σπίτι για τις περισσότερες τέχνες, θα επιτελεστούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με μαγευτικές βραδιές.  Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες,  χορός, κινηματογράφος, βιβλιοθήκη, άλλα λογοτεχνικά δρώμενα  και εικαστικά, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής κτ.λ. Και κάτω από τούς θεόρατους ευκάλυπτους, σε ένα μέρος διακοσμημένο πρωτότυπα με μαεστρία και αισθητική θα υπάρχει Μεζεδοπωλείο!   Ακόμα και παιδική χαρά θα υπάρχει στον πολυχώρο! 
      Το όλο έργο είναι θεσπέσιο και ονειρεμένο για δυο ακόμη λόγους, την τοπογραφία και τα σκηνικά. Ανατολικά στέκει το επιβλητικό κάστρο της Αρκαδιάς και δυτικά λαμπυρίζουν τα γαλανά νερά του Ιονίου. Είναι ένα πανόραμα.Για δε τα κοντινά σκηνικά είναι η ατμομηχανή, τα παλιά βαγονέτα και η θρυλική τροιζήνα. Ως υλικά χρησιμοποιούνται αυτά του σιδηροδρόμου, τραβέρσες, μαδέρια, ράγες και παλιοσίδερα με τρόπο που όλα να δένουν με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του χώρου. Ένας τέλειος συνδυασμός οικολογίας - ανακύκλωσης και αισθητικής, απαράμιλλη  μαγεία!!!  
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Η φωτογραφία είναι από ttp://kopanakinews.wordpress.com/2013/05/page/3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου