theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΥΜΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑΣ

Το τέλος της λαϊκίστικης 

μοιρολατρίας !

     Ένας φίλος από τα παλιά, Ζαχαραίος (1) αλλοδαπός στην Αθήνα, πάραυτα με την εξαγγελία για τη πτώση  του χαλίφη, μου απέστειλε  ένα χαριτωμένο, σπιρτόζικο σημείωμα, που σας το παρουσιάζω αυτούσιο:
 
 «Όλοι μας γνωρίζουμε τη σχέση των Βυζαντινών με τον αυτοκράτορα, τον «Καίσαρα των Ρωμαίων» και με την Πόλη. Τον αυτοκράτορα τον θεωρούσαν αντιπρόσωπο του Θεού,  θεόσταλτο και "δισυπόστατο". Αποτελούσε και τον Ανώτατο Αρχιερέα της θρησκείας, όλης της χριστιανοσύνης αλλά και τον Ανώτατο Άρχοντα όλης της θεοκρατικής αυτοκρατορίας. Για τη δε Κωνσταντινούπολη, τη Βασιλεύουσα πίστευαν ότι ήταν απόρθητη στον αιώνα τον άπαντα υπό την σκέπη του Θεού. Η Κερκόπορτα ήταν ολάνοιχτη και ενώ οι Γενίτσαροι του Μεχμέτ Β΄ θέριζαν τους καθημαγμένους τελευταίους υπερασπιστές της Πόλης, ο λαός στην Αγιά Σοφιά χτυπούσε τα τετρακόσια σήμαντρα και τις εξηνταδυό καμπάνες βλέποντας οράματα και οπτασίες και προσμένοντας  την Παναγιά Γρηγορούσα. Σας θυμίζω και τους δύο σχετικούς θρύλους. Τα ψάρια του παπά της εκκλησίας του Μπαλουκλή (Ζωοδόχο Πηγή) που τινάχτηκαν από το τηγάνι στη λιμνούλα και την ιστορία του μαρμαρωμένου βασιλιά που άγγελος Κυρίου υφάρπαξε  τον σκοτωμένο  αυτοκράτορα και  αφού τον μεταμόρφωσε σε στήλη μαρμάρου τον έθαψε κάτω από την Χρυσή Πύλη και ότι θα έρθει μια μέρα που ο άγγελος θα τον ξυπνήσει για να ξαναπάρει την Πόλη. 
Μάλιστα καλομελέτα και έρχεται!»
 
      Τι λέτε; Εάν στη θέση της Πόλης βάλετε τη Sugartown  θα πέσουμε πολύ έξω; Τη θέση δε του ξεροκέφαλου παπά καταλαμβάνουν επαξίως όλα τα εξαπτέρυγα και οι κήνσορες (αχυράνθρωποι και λοιποί παρατρεχάμενοι,...από όλα τα γρέκια  με γιδοπρόβατα και κοτερά  2) . Απομένουν τα ψάρια του παπά. Εδώ σηκώνω τα χέρια μια και η Ζαχάρω στερείται τέτοιων ειδών του ζωικού βασιλείου που μπαίνουν στο τηγάνι, τουναντίον υπεραφθονούν  τα μεγάλα ψάρια όπως οι καρχαρίες!


(1)  Εντάξει Μακισταίος είναι ο άνθρωπος κι ας το έγραψα Ζαχαραίος. Αυτό γιατί δεν μπορούσα να χωνέψω πώς αυτά  τα χωριά μετά από τη συφορά της πυρκαγιάς και όλες τις ..μαλαγανιές που βγήκαν στη φόρα δεν τον μαύρισαν …Κατάλαβες κύριε πρόεδρε;

(2)  Γιατί να μην περιαυτολογήσω ότι ξέρω απέξω κι ανακατωτά όλα τα σχετικά με τα γρέκια, τα γιδοπρόβατα και τα κοτερά; Ακόμα και για τα παπαγαλάκια μάθαμε στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Επομένως και κανείς δεν μπορεί να μου προσάψει ίχνος απαξίωσης για όλα αυτά τα μικρά ζώα και ….πτηνά!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου