theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

TO NEO Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ!

      Επιτέλους μετά από ένα χρόνο από την τελευταία επέμβαση του ΣτΕ στο περιβόητο Π.Δ και αφού η σπάθα του προστίμου από την Ε.Ε. αιωρείται άνωθεν της κεφαλής μας, η κυβέρνηση εδέησε να καταθέσει το νέο σχέδιο το οποίο από προχθές (26-2-16) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
   Το νέο σχέδιο είναι όπως ακριβώς το είχαμε εξαγγείλει στις 13-1-16 (κλικ ΕΔΩμετά την επίσκεψή μας στο υπουργείο και την λεπτομερή συζήτηση με την αρμόδια περιβαλλοντολόγο κ. Κατερίνα Στυλογιάννη. Βεβαίως είχαμε εξαγγείλει τότε ότι η διαβούλευση θα λάβει χώρα σε μια βδομάδα και πήρε κοντά τις έξι. Αλλά τι να κάνουμε τέτοια ήταν η διαβεβαίωση και μάλιστα με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό. 
     Λοιπόν το νέο σχέδιο έχει μεν σημαντικές αλλαγές τόσο ως προς τους όρους και περιορισμούς, όσο και ως προς τις ζώνες προστασίας και τον εν γένει χαρακτηρισμό, όμως έλαβε υπόψη του:
  • τη γνωμοδότηση του ΣτΕ (κλικ ΕΔΩ) για αυστηροποίηση της προστασίας,
  • την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή 
  • τις σχετικές διατάξεις των Οδηγιών της ΕΕ.
     Πλέον δεν αναφέρεται σε Περιφερειακό ή Εθνικό Πάρκο(1) και οι κύριοι χαρακτηρισμοί είναι:

  • - "Περιοχή Προστασίας της Φύσης" (ΠΠΦ) που περιλαμβάνει τις αμμοθίνες και την παράκτια ζώνη από τον Αλφειό μέχρι το ρέμα του Μπραζέρη καθώς και τις εκτάσεις με σταθεροποιημένες θίνες και δασική βλάστηση.
  • - "Περιφερειακή Ζώνη" που περιλαμβάνει τους προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς περί τη λίμνη Καγιάφα, τα παραποτάμια οικοσυστήματα στις εκβολές των ποταμών Αλφειού και Νέδας καθώς και τη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου(ΖΑΤ)
   Η ζώνη ΠΠΦ είναι απόλυτης προστασίας και απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης. Επιτρέπονται μόνο ελαφρές  κατασκευές και εργασίες που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της προστασίας και στη προάσπιση της φυσιογνωμίας των αμμοθινικών σχηματισμών. Επιτρέπονται δε  και μερικές άλλες δράσεις όπως η θήρα, η μελισσοκομία, η εγκατάσταση ναυαγοσωστικού σταθμού. 
Εξάλλου πρέπει να τονίσουμε ότι παραμένουν οι υφιστάμενες προσβάσεις (δρόμοι) και δεν αναφέρεται η απαγόρευση της κολύμβησης το βράδυ, όπως αναφερόταν σε προηγούμενα σχέδια. 
     Στην ΖΑΤ της "Περιφερειακής Ζώνης" επιτρέπεται ο αγροτικός τουρισμός, καταστήματα εστίασης (έως 120τ.μ.), τουριστικές κατασκηνώσεις, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας και η αναδιάρθρωσή της (2) η κατασκευή νέων υποδομών (αγροτικοί δρόμοι, αποθήκες, βιοτεχνίες), τουριστικά καταλύματα 4 και 5 αστέρων με όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα (όχι σύνθετα Τουριστικά καταλύματα). Η δε δόμηση κατοικιών θα επιτρέπεται με όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα και μέγιστου εμβαδού τα 200 τ.μ και ύψος τα 5 μ. συν 1,5 μ. για στέγη.     

ΥΠΟΨΗ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΉΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15-3-16   ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΔΗΜΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. (3)

(1) Όπως εμείς συνάγουμε από την παραπάνω αναφερόμενη συζήτηση με την κ. Στυλογιάννη, προσπάθησαν να αποφύγουν το χαρακτηρισμό Εθνικό Πάρκο διότι το ΣτΕ υπό αυτή την έννοια θα έθετε πολύ αυστηρούς όρους και περιορισμούς στην περιφερειακή ζώνη. 
(3) Ολόκληρο το σχέδιο του Π.Δ. με τους σχετικούς χάρτες και Διαβούλευση είναι στο www.ypeka.gr/
(2) Το θέμα της ελεύθερης καλλιέργειας αποτέλεσε σημείο  μεγάλης λαϊκίστικης προπαγάνδας . 
Οι θρυλικοί αντιφρονούντες ασυστόλως διέδιδαν ότι  το Π.Δ. θα βάλει χέρι ακόμη και στην αγροτική 
παραγωγή.
ΥΠΟΣΗΜΕΊΩΣΗ: Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε στα σχόλια και στις προτάσεις μας που θα
 καταθέσουμε  στη διαβούλευση και εν πρώτοις θα έχουν να κάνουν με τους αυστηρούς όρους 
δόμησης, τα υψηλά σύνορα της περιφερειακής ζώνης  στην περιοχή Ζαχάρως και Γιαννιτσοχωρίου,
τη μη σαφή αναφορά  στις δραστηριότητες αναψυχής του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου