theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

      Αν η Ελλάδα παντού αναστενάζει εκεί κάτω στον Ελαιώνα χασμουριέται!!! Είναι  ένα μεγάλο παζάρι σε μια τεράστια έκταση δίπλα στην Ιερά Οδό, πιο κάτω από τη Γεωπονική Σχολή και πιο  πάνω από την Αγία Άννα. Βεβαίως δεν είναι και τάλε κουάλε με το Αλ χαλίλι  του Καΐρου αλλά έτσι είναι η εικόνα της νέας, της άλλης Ελλάδας. Πάντως εξελίσσεσαι σε νέα ατραξιόν. Εγώ δεν  καταγίνομαι να βλέπω ούτε βιτρίνες, ούτε παζάρια και τέτοιας μορφής θεάματα. Μόνο στις λαϊκές αγορές πηγαίνω καμιά φορά κι αυτό από ανάγκη. Δεν ξέρω πώς την Κυριακή με έπεισε ο φίλος μου ο Μπίλης και νάμαστε με το μετρό στον Ελαιώνα. Με το που κατεβήκαμε ένα πλήθος από κόσμο είχε πάρει την άγουσα για το παζάρι και εμείς από πίσω. Εγώ ο Μπίλης και η Ζωρζέτ. 
     Επίσημος διοργανωτής είναι το σωματείο των ρακοσυλλεκτών "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"  που ιδρύθηκε το 1992 μαζί με το σωματείο "Ερμής" που πρόσφατα μετονομάσθηκε σε  "Ενόδιος Ερμής", με πάνω από 1.000 μέλη. Κυρίως είναι Έλληνες τσιγγάνοι  κι από άλλες χώρες, περισσότερο Ρομά από Αλβανία, που έχουν έρθει εδώ και είκοσι χρόνια στη χώρα μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που συναντήσαμε πολλούς Ρομά εκθέτες και μη να έχουν ξανθωπό  παρουσιαστικό. Όμως το γενικό κουμάντο το έχουν οι τσιγγάνοι της Αγίας Βαρβάρας. Μελαμψοί σεκιουριτάδες με τα κίτρινα-πορτοκαλί  μπλουζάκια και τα γουόκι-τόκι έλεγχαν τα πάντα, "τάξη και  ασφάλεια". Είμαστε στο δρόμο προς το παζάρι και δεν πρόλαβα να βγάλω λίγες φωτογραφίες κι αμέσως  έπεσε σήμα και με πλησιάζει ένας τύπος από αυτούς και μου λέει: "Φιλάρα κρύψε τη μηχανή γιατί εδώ είναι όλοι αγράμματοι και θα σε λιντσάρουν" οπότε κι εγώ στο άψε σβήσε την έχωσα στο τσαντάκι μου. Δεν παίζουνε με τέτοια πράγματα...
    Και τι δεν είχαν, ότι μπορείς να φανταστείς. Καταγής όλα. Επάνω σε τεντοϋφάσματα και σεντόνια και χαρτόνια. Από ρούχα παπούτσια, χαλιά βιβλία και περιοδικά κάθε λογής συσκευές κάθε είδους, βινύλια, cd, dvd και βιντεοκασέτες. Απορρυπαντικά, καλλυντικά έως και τρόφιμα. Διακοσμητικά χώρου και φο-μπιζού. Κινητά τηλέφωνα και ρολόγια, γυαλιά, κάθε είδους μπιχλιμποειδή αλλά και ζάντες και ποδήλατα, παιχνίδια και πολλά άλλα...ότι μπορεί να βάλεις στο νου σου. 
               Όλες οι φυλές της τωρινής Ελλάδας, ήσαν παρούσες. Μαύροι, άσπροι και μαυρόαπροι, αχταρμάς. Ελάτε κόσμε, ότι ψάχνετε και ότι σας λείπει εδώ θα τα βρείτε, τζάμπα, ένα δύο ευρουλάκια μέχρι πέντε το πολύ.


    Το παραπάνω βιντεάκι είναι από το δρόμο που οδηγεί στο καθαυτό παζάρι. Εξού και ανοργανωσιά και προχειρότητα. Ενώ στο παζάρι, μέσα σε δυο οργανωμένους χώρους υπάρχει σωστή σειρά και τάξη από τους τύπους που λέγαμε. Ακόμη και φαγάδικα της ώρας υπάρχουν.... 
Το δακτυλίδι το αγόρασα 1 ευρώ για τις απόκριες  
με την προτροπή της Ζωρζέτ.

IMG 20141006 110258
 Για περισσότερες φωτογραφίες και άλλες αναφορές 
κλικ εδω, εδω, εδω 

Και ένα βιντεο από το 2014 όπου αναφέρεται όλη η ιστορία του θέματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου