theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

τα θεραπευτικά λουτρά της Καλλιάφειας !!! (πρώην λίμνη ‘Καϊάφα’)

   Στη μέση του Κυπαρισσιακού κόλπου, βρίσκεται η πιο θεραπευτική λίμνη της Ελλάδας, ίσως και όλου του κόσμου!!!  Η μαγική λίμνη του Καγιάφα.   Έχει όλο το χρόνο σταθερό ‘γλυκό’ κλίμα. Είναι υδροβιότοπος πολλών πουλιών . Κι όμως σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη και έρημη.
  Ο πολύς κόσμος νομίζει πως  πήρε το όνομά της από τον αρχιερέα Καϊάφα , πρόεδρο του εβραϊκού δικαστηρίου που δίκασε το Χριστό!!! Είχε έρθει εδώ –λένε- κυνηγημένος απ τις τύψεις.  Ωραίο παραμύθι...  
καγιαφασ καγιαφασ  Άλλοι λένε άλλη θεωρία : πως το όνομα είναι τούρκικο, διότι καγιάφ, στα τούρκικα σημαίνει : κόκκινος βράχος.  Αλλοι λένε πως προέρχεται από το θειάφι που έχουν τα νερά. Το θειάφι λέμε και ‘κιάφι’ › κιάφα,  καγιάφα.

    Κ ά ν ο υ ν   ό λ ο ι   τ ο υ ς   λ ά θ ο ς.
    Η λέξη Καγιάφα, είναι παραφθαρμένη  συντομογραφία της πεντασύλλαβης αρχαίας ελληνικής λέξης Καλλιάφεια , και είναι θαύμα που εκ παραδόσεως επιβίωσε έως τις μέρες μας. Δεν χρειάζεσαι να είσαι φιλόλογος για να καταλάβεις τι σημαίνει: Καλή αφή, αυτή που σου χαρίζει κάλλος στην αφή,  απαλό σώμα .
   Η  νύμφη Καλλιάφεια ήταν μία από τις 3  Ανιγρίδες νύμφες που ‘κατοικούσαν’ στη σπηλιά της λίμνης. Οι άλλες δύο ήσαν η Πηγαία και η Ίασις!! 
 Μέσα στη σπηλιά όπου βγαίνει το ιαματικό θερμό νερό, γεννήθηκε ο Δάρδανος, ο πρόγονος των Τρώων! (μας θυμίζει τις άλλες 3 νύμφες που λίγα χιλιόμετρα δίπλα, στη Νέδα, μεγάλωσαν τον μικρό Δία). Η μυθολογία είναι πολύ πλούσια για όλη την περιοχή της λίμνης Καλλιάφειας: Ηρακλής, ο Κένταυρος Νέσσος , ο Κένταυρος Χείρωνας, Λάπιθας, κλπ. 
  Από την μακρινή αρχαιότητα υπήρχαν εκεί: ιερά, ναοί, ασκληπιείο=νοσοκομείο. Είχαν φτιάξει και έναν ωραίο μύθο: πως όταν έβγαινες από το νερό, η αρρώστια είχε εξαφανιστεί, την κρατούσε πίσω το ιαματικό νερό...
   Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας ,  πήγε στην λίμνη της Καλλιάφειας και αναφέρει πολλά. Είναι πολύ κρίμα που δεν γνωρίζουμε την αρχαία ιστορία-μυθολογία, αλλά κυρίως που δεν επισκέπτονται τη σπηλιά της Καλλιάφειας όσοι είναι ασθενείς, ώστε να γίνουν καλά, να γιατρευτούν, και μάλιστα δωρεάν!!!

  Τι θεραπεύουν: 
Τα θεραπευτικά νερά που βγαίνουν απ τα βράχια έχουν σταθερή  θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι: 30-32 βαθμούς!, σχεδόν ίδια με του σώματος!
 Το νερό είναι υδροχλωριονατριούχο. Από τον πυθμένα της σπηλιάς βγαίνουν φυσαλίδες με υδρόθειο. Αυτό το ‘νερωμένο θειάφι΄’, βγάζει μια χαρακτηριστική μυρουδιά, που σε μερικούς πρωτάρηδες δεν αρέσει, σε άλλους είναι αδιάφορη, και στους μυημένους  αρέσει πολύ!.

Και τι δεν θεραπεύει !!! 
Ρευματισμούς, αρθρίτιδες, δερματικές παθήσεις, άσθμα, πέτρα στη χολή, γυναικολογικές φλεγμονές, ηπατικές παθήσεις, παθήσεις στομάχου, χοληδόχου κύστης.
Θεραπεύει γρήγορα τραυματισμούς και διαστρέμματα. 
Αλλά και πολλές ψυχικές παθήσεις, κλπ., κλπ.
Μέχρι και καρκινοπαθείς έχουν θεραπευτεί, υπάρχουν πολλά περιστατικά.  Ένας απ’ αυτούς επαναλάμβανε: δόξα τον Αγιο Καγιάφα!!!  Ήθελε να πει: δόξα στην Ίαση και την Καλλιάφεια...

Μικρά μυστικά
Πώς πάς εκεί: Με τα πόδια ή ποδήλατο ας είσαι Ζαχαραίος. Με όχημα αν είσαι από αλλού. Παίρνεις μαζί σου πετσέτα, μαγιό, αλλαξιές. Πηδάς τη σιδερένια πόρτα, ή λίγο πιο δίπλα την τσιμεντένια μάντρα, και προχωράς στη Σπηλιά. Καλύτερα την πρώτη φορά να πας με έναν μυημένο.
  Η καλύτερη εποχή είναι το χειμώνα! Πολλοί μερακλήδες πάνε με πολύ κρύο και χιόνι, για να υπάρχει η αντίθεση με τα ζεστά νερά που αχνίζουν.  Άλλοι πάνε νύχτα με φεγγάρι, για φυσικό φωτισμό, άλλοι χωρίς φεγγάρι και έχουν μαζί τους κεράκια!
 Είναι εντελώς δωρεάν, αλλά μην ξεχνάμε πως τυπικά είναι ‘παράνομο’ το μπάνιο εκεί τον χειμώνα.
  Μέσα μπορείς να βρείς και άλλους ‘εραστές’ της Καλλιάφειας. Είναι όλοι τους αξιόλογοι άνθρωποι και φυσιολάτρες σαν και σένα. Πιθανόν να είναι ασθενείς. Τους ρωτάς ευγενικά αν μπορείς να κάνεις γυμνός μπάνιο. Οι μισοί -περίπου- κάνουν γυμνοί... Πιο πολύ θα δεις ξένους: Ευρωπαίους, μέχρι και Κινέζους, και λιγότερο Έλληνες ,  σχεδόν κανέναν ντόπιο!!!
  Στο βάθος της σπηλιάς υπάρχει ένα σημείο όπου χώνοντας το χέρι βαθειά, βγάζεις την θαυματουργική και θεραπευτική λάσπη. Την βάζεις σε μια πλαστική σακούλα ή σ’ ένα βάζο. Μερικοί τη σμίγουν και με άλλα υλικά και κάνουν πήλιγκ.
  Το νερό, εκτός από λουτρό , πίνεται κι όλας. Μπορείς να πάρεις μαζί σου, να το χαρίσεις σε ασθενείς.Υπάρχει μια πηγή επί του δρόμου, 50 μέτρα δίπλα απ τη σπηλιά.
  Η σπηλιά προσφέρεται και για θεραπευτικό έρωτα.  Χιλιάδες άνθρωποι πριν από σας, έκαναν έρωτα εκεί... Τους προστατεύει η Καλλιάφεια...
 Τέλος, η σπηλιά δεν είναι για χόρταση. 20-30 λεπτά είναι αρκετά. Παραπάνω θεραπεία ίσως βλάψει. Άσε και άλλους να πάνε. Φέρε και σύ άλλους να γίνουν καλά.

Π  Ρ  Ο  Τ  Α  Σ  Ε  Ι  Σ
●--πρώτα -πρώτα πρέπει να αλλάξει η ονομασία σε χάρτες και σε  πινακίδες. Να γράφουν: λίμνη Καλλιάφειας  (και με μικρά γράμματα: πρώην ‘καγιάφα’)
●--Οι γιατροί να στέλνουν εκεί τους ασθενείς τους για να γίνουν καλά. Όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα.
●-- Μικρά λεωφορεία 10-15 θέσεων μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς για λουτρά στην σπηλιά, ειδικά το χειμώνα που είναι ‘δωρεάν’ η είσοδος και πανέμορφο το τοπίο.
●-- Η σπηλιά πρέπει να αποκαλυφθεί ολόκληρη. Εκτός απ αυτή που φαίνεται, υπάρχει και άλλη μεγαλύτερη αποκλεισμένη από το κτίσμα!. Πρέπει πρώτα να ξηλώσουν τυχόν πέτρες που είναι έτοιμες να πέσουν. Να τοποθετηθούν τοξωτές σιδεριές στο άνω μέρος της σπηλιάς, μαζί με σκληρό πλέγμα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο περίπτωση να πέσουν πέτρες ή βράχια και να χτυπήσουν λουόμενο. Στο μέλλον όσοι θέλουν να κάνουν λουτρό  στη σπηλιά , πρώτα θα υπογράφουν ένα χαρτί πως μπαίνουν με ιδία ευθύνη .
●--να γίνουν έρευνες και ανασκαφές για να βρουν αρχαία ιερά,  και ασκληπιεία στην γύρω περιοχή. --Να φτιάξουν ένα ανοιχτό θέατρο για μουσικές εκδηλώσεις ,στην πλαγιά που βρίσκεται δίπλα απ την σπηλιά.
●-- Επειδή οι ντόπιοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το ‘χρυσάφι’ που έχουν στα χέρια τους, όλη η περιοχή της Καλλιάφειας θα νοικιαστεί σε εταιρεία.  Ας αφήσουν -τουλάχιστον- τη σπηλιά ελεύθερη και δωρεάν για τους μυημένους... 

                            antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr


υστερόγραφο: ίσως κάναμε λάθος που μαρτυρήσαμε μερικά ‘μυστικά’. Ας ξέρει ο καθένας πως η σπηλιά της Καλλιάφειας είναι ιερός χώρος, θεραπευτήριο, και ας δείξει τον ανάλογο σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου