theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣYNTAΓMA THΣ EΛΛAΔAΣ

       ΕΙΣΑΓΩΓΗ  
         Το Σύνταγμα θεωρείται ως το ‘θεμέλιο’ της Δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών του πολίτη.  Και δικαιολογημένα. Ο Λαός μας είχε υποφέρει τα πάνδεινα από κατακτητές - Βασιλιάδες και Δικτάτορες, και το Σύνταγμα συμβολίζει τον περιορισμό στις αυθαιρεσίες της κάθε εξουσίας.  Όταν κάτι είναι παράνομο και άδικο το λέμε ‘αντσυνταγματικό’.
   Όμως, λόγω  του υπερβολικού σεβασμού προς το κείμενο του Συντάγματος, κανείς δεν το έχει μελετήσει με κριτικό μάτι, το δεχόμαστε έτσι όπως είναι…  Κι ενώ το παρόν Συνταγμα του 2008 έχει δεκάδες λάθη, πολλές ασάφειες, πολλές αντιφάσεις, και πολλές ελλείψεις, κανείς δεν αντιδρά σε αυτό, ούτε συνταγματολόγος, ούτε πολιτικός, ούτε και ο απλός λαός.
  Σε πολλά σημεία το ίδιο το Σύνταγμα είναι πράγματι ‘αντισυνταγματικό’ .
  Για παράδειγμα, αναφέρει:
--απαγορεύεται κάποιος να μεταφράσει την Αγία Γραφή χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Κων/πόλεως.  Είναι παράλογο να λέει κάτι τέτοιο.
--ο προσηλυτισμός απαγορεύεται, αλλά επικρατούσα θρησκεία είναι η ορθόδοξη, η οποία κάνει διαρκή προσηλυτισμό και μάλιστα από την παιδική και νηπιακή ηλικία.
--η Παιδεία έχει σκοπό την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης Αυτό που λέει είναι παράνομο, η θρησκεία είναι κάτι προσωπικό, τα θρησκευτικά στα σχολεία είναι προαιρετικά όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας.
--Προβλέπει  θρησκευτικό όρκο των Βουλευτών και Προέδρου Δημοκρατίας χωρίς να υπολογίζει πως μπορεί να είναι άθρησκοι ή  άθεοι.
--Λέει πως οποιοσδήποτε γίνει έστω και δόκιμος μοναχός στο Άγιο Όρος, αυτομάτως αποκτά την Ελληνική Ιθαγένεια. Είναι παράνομο. Θεωρητικά μπορεί κάποιος αλλοεθνής να λάβει την ιθαγένεια μέσα σε λίγες μέρες.
--Λέει πως ισχύει το καθεστώς του Αγίου Όρους, ενώ το Ευρωπαικό κοινοβούλιο έχει επιτρέψει από το 2003 να το επισκέπτονται και γυναίκες. Είναι αντισυνταγματικό και αντιχριστιανικό να απαγορεύεται οι γυναίκες και όλα τα θηλυκά ζώα (!) σε ένα νομό της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
--Λέει πως: το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Θα έπρεπε να έλεγε πως πρέπει να γίνει  άμεση, αληθινή δημοκρατία.
--Λέει πάρα πολλά για τις αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ δεν έχει καν αρμοδιότητες. Η μόνη που έχει, είναι να παραιτηθεί,  ώστε να γίνουν εκλογές. Πρέπει να απλοποιηθεί ο τρόπος εκλογής του.
--Λέει πολλά για τον τρόπο λειτουργίας των ανωτάτων δικαστηρίων, ενώ αυτά καθορίζονται με ειδικούς νόμους.
--Ως μέσα ενημέρωσης αναφέρει μόνο: τηλεόραση- ραδιόφωνο-εφημερίδες, και ξεχνά το internet που είναι το πιο σημαντικό σήμερα.
-- Το να αποδίδει ο Πρόεδρος Δημοκρατίας  χάρη σε καταδικασμένους είναι  κατάλοιπο της βασιλείας- τυραννίας και πρέπει να απαλειφθεί.
--Προβλέπει  δικαστική ασυλεία σε παρανομίες Βουλευτών, Υπουργών, κλπ. Είναι κι αυτό κατάλοιπο απολυταρχίας και πρέπει να αφαιρεθεί.
--Παρέχει ‘άσυλο’ στους δικαστές, και κάνει δύσκολη έως αδύνατη την τιμωρία τους για περιπτώσεις κακοδικίας. Και είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις.
--Λέει πως μόνο Ελληνες διορίζονται στο Δημόσιο ενώ ήδη επιτρέπεται και για όλους τους Ευρωπαίους.
--Είναι παράλογο και παράνομο που απαγορεύει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
 Το Σύνταγμα είναι επίσης πολύ γραφειοκρατικό: Για να ψηφίσει η βουλή έναν νόμο έχουν βάλει πολλά εμπόδια. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες λέξεις: νόμος,  νομοσχεδιο, σχέδιο νόμου, πολυνομοσχέδιο, πράξη νομοθετικού περιεχομένου,  τροπολογία, κλπ.
  Αλλά και από λογοτεχνικής και από συντακτικής απόψεως το Σύνταγμα δεν είναι καλά γραμμένο: έχει μια ‘ξύλινη’ ‘δικαστική’ γλώσσα, με πολλές δυσνόητες λέξεις. Είναι σίγουρο πως συντάχθηκε από Ανωτάτους Δικαστικούς. Δεν μπορεί να το διαβάσει ο απλός λαός.
--Μαζί με τα σημαντικά που λέει, περιλαμβάνει πολλές διατάξεις-άρθρα που δεν είναι σημαντικά, που θα μπορούσαν να ήταν σε έναν απλό νόμο. Επαναλαμβάνει συχνά τη φράση:   όπως ο νόμος ορίζει…
--Έχει ακόμα και γραμματικά λάθη: όταν ψηφίζουν οι Βουλευτές και λένε παρών, δεν έχει προβλέψει πως αν είναι γυναίκα η βουλευτής πρέπει να πει ‘παρούσα’. Είναι τόση η τυπολατρεία που υπάρχει στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής που σε ψηφοφορία για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, οι γυναίκες βουλευτές έλεγαν παρούσα  και ο πρόεδρος επαναλάμβανε παρών!
 ---------Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα, πρέπει να γίνουν ανάλογες δραστικές μεταρρυθμίσεις στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε η λειτουργία της να είναι ευέλικτη και ανάλογη με το Νέο Σύνταγμα.

Εν κατακλείδι
  Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, κι έτσι το Σύνταγμα της Ελλάδας ισχύει παραλλήλως με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα .  Σε πολλά θέματα οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων είναι ανώτερες από το  Κοινοβούλιο και τα Δικαστήρια της Ελλάδας
   Για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει πιο ανεξάρτητη, πρέπει να γίνει πιο ισχυρή. Πρέπει να γίνουν σύντομα δραστικές μεταρρυθμίσεις ώστε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε την Αρχαία Ελληνική Άμεση Δημοκρατία.
  Το παρόν Προσχέδιο για το Νέο Σύνταγμα,  προτείνει πολλές τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Ευθύνη έχουν οι πολιτικοί να τις κάνουν πράξη.  Καλείται ο κάθε αναγνώστης να το κρίνει, να το αλλάξει, και να φτιάξει κι αυτός το ‘δικό του’ Σύνταγμα…
                       ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ                               Άρθρo 1                     μορφή του Πολιτεύματος
 1. To πoλίτευμα της Eλλάδας είναι  αντιπροσωπευτική  Koινoβoυλευτική Δημoκρατία, και μετατρέπεται με συνεχείς μεταρρυθμίσεις σε αληθινή άμεση Δημοκρατία, κατά τα πρότυπο της αρχαίας αθηναϊκής Δημοκρατίας,εφαρμοσμένο στην σημερινές συνθήκες.
  Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σταδιακά , και με τη βοήθεια της τεχνολογίας: συχνές εκλογές και δημοψηφίσματα, εναλλαγή των αρχόντων, αποκέντρωση.
 2.  Θεμέλιo τoυ πoλιτεύματoς είναι η λαϊκή  κυριαρχία.  Όλες oι εξoυσίες πηγάζoυν από τo Λαό, υπάρχoυν υπέρ αυτoύ και τoυ Έθνoυς και ασκoύνται όπως oρίζει τo Σύνταγμα.


     Άρθρo 2                 άνθρωπος – ειρήνη - δημοκρατία
 1. O σεβασμός και η πρoστασία της αξίας τoυ ανθρώπoυ απoτελoύν την πρωταρχική υπoχρέωση της Πoλιτείας.
 2. H Eλλάδα, ακoλoυθώντας τoυς γενικά αναγνωρισμένoυς κανόνες τoυ διεθνoύς δικαίoυ, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης μεταξύ των λαών και των κρατών.
 3. Η Ελλάδα έχει χρέος να δώσει το παράδειγμα ώστε να μεταλαμπαδεύσει την άμεση δημοκρατία σε όλα τα έθνη και τα κράτη της Γης.

    Άρθρo 3                  ατομικά δικαιώματα και κράτος
 1. Τα δικαιώματα του καθενός σταματούν εκεί που αρχίζουν του άλλου ατόμου, και όλης της κοινωνίας. Πίσω από κάθε δικαίωμα υπάρχει μια υποχρέωση. Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.
 2. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών .
 3.  H αναγνώριση και η πρoστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων τoυ ανθρώπoυ από την Πoλιτεία απoβλέπει στην πραγμάτωση της κoινωνικής πρoόδoυ με  ελευθερία και δικαιoσύνη.
 4. To Kράτoς δικαιoύται να αξιώνει από όλoυς τoυς πoλίτες την εκπλήρωση τoυ χρέoυς της κoινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.
     Άρθρo 4                 Σχέσεις Θρησκειών και Πολιτείας
 1.  H ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τις  θρησκευτικές πεπoιθήσεις κανενός.  
 2.  Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο ανεξίθρησκης χώρας. Δεν υπάρχει ‘επικρατούσα θρησκεία’. Καμμίας θρησκείας οι ιερείς δεν μπορεί να είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Τα διάφορα θρησκεύματα δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουν στο Κράτος και στην οργανωμένη πολιτεία. Oι λειτoυργoί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια επoπτεία της Πoλιτείας και στις ίδιες υπoχρεώσεις απέναντί της.
 3.  Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη, και τα  σχετικά με τη λατρεία της τελoύνται ανεμπόδιστα υπό την πρoστασία των νόμων.  Ο διαθρησκειακός διάλογος προωθείται υπό την εποπτεία του κράτους.
 4.   H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να πρoσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τις θρησκείες των άλλων. Δεν επιτρέπεται να γίνεται σε δημόσιο χώρο, αλλά σε ειδικούς χώρους λατρείας. Τα θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους πρέπει να αφαιρεθούν.  O πρoσηλυτισμός απαγoρεύεται.
 5.  Kανένας δεν μπoρεί, εξαιτίας των θρησκευτικών τoυ πεπoιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υπoχρεώσεων πρoς τo Kράτoς ή να αρνηθεί να συμμoρφωθεί πρoς τoυς νόμoυς.
 6.  Όλες τα θρησκεύματα υπόκεινται σε  φορολογία επί των εσόδων τους, σε ποσοστό 15% . Η ακίνητη περιουσία των θρησκευμάτων  φορολογείται όπως και των φυσικών προσώπων.
7.  Kανένας θρησκευτικός όρκoς δεν επιτρέπεται, ούτε επιβάλλεται.
8.  Κατά παράδοση, στην Ελλάδα θεωρούνται δημοφιλείς ‘θρησκείες’ το ‘12άθεο’ καθώς και η ‘Ορθοδοξία’.  Κατ’ εξαίρεσιν επιτρέπονται εθιμικώ δικαίω ολίγες λατρευτικές εκδηλώσεις των 2 αυτών θρησκειών, ορισμένες μέρες το χρόνο.
                         
      Άρθρο 5                    Καθεστώς του Αγίου Όρους
 1.  H χερσόνησoς τoυ Άθωνος,  η oπoία απoτελεί την περιoχή τoυ ‘Aγίoυ Όρoυς’, είναι αυτoδιoίκητo τμήμα τoυ Eλληνικoύ Kράτoυς, υπό την άμεση δικαιoδoσία τoυ Oικoυμενικoύ Πατριαρχείoυ.  Το έδαφός της είναι αναπαλλοτρίωτο.
 2. To Άγιo Όρoς διoικείται από αντιπρoσώπoυς των Iερών Moνών, oι oπoίoι απoτελoύν την Iερή Koινότητα. Η δημόσια τάξη και ασφάλεια ασκείται από τον Διοικητή, τον οποίο διορίζει η Ελληνική Κυβέρνηση.
 3.  Ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ώστε να επιτρέπεται η είσοδος και των γυναικών, τουλάχιστον σε μερικά μοναστήρια.    Πρέπει επίσης να απαγορευτούν τα τσιμεντένια κτίσματα, η άσφαλτος, τα πολλά οχήματα, το πλαστικό, η εξέλιξη γενικώς, ώστε να μη χαλάσει η αυθεντικότητα του τοπίου. Το Αγιο Όρος πρέπει να γίνει πρότυπη παγκοσμίως πολιτεία χριστιανικής αγάπης και ελληνικής φιλοξενείας.                          

    Άρθρo 6              Ελληνες Πολίτες – Ελληνες - Μέτοικοι
1. Οι κάτοικοι της Ελλάδος χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.
Α --Έλληνες Πολίτες θεωρούνται όσοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι . Έχουν μητέρα Ελληνίδα ή πατέρα Ελληνα, έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, και ομιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.  
Β-- Ελληνες* είναι αυτοί που έχουν την ιθαγένεια, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
  Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσoι ενώπιoν τoυ νόμoυ, έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.   Τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Ελληνες .
---Η ελληνική ιθαγένεια επιτρέπεται να αφαιρεθεί μόνo σε περίπτωση πoυ κάποιος ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη πρoς τα εθνικά συμφέρoντα.
Γ--Οι κάτοικοι της Ελλάδας, είναι όσοι αλλοεθνείς διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, δεν μπορούν να εκλεγούν στη Βουλή , αλλά μπορούν να ψηφίσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.  
  Όλοι οι κάτοικοι της Χώρας που έχουν εισοδήματα και περιουσία, -Ελληνες και ξένοι- συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
* σημείωση: Σε όλο το Σύνταγμα όπου αναγράφει Ελληνες, εννοεί και Ελληνίδες.




  Άρθρο  7                       υποχρέωση στη στράτευση
 1. Kάθε Έλληνας πoυ μπoρεί να φέρει όπλα είναι υπoχρεωμένoς να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας. Δεν επιτρέπεται να εργαστεί στο στρατό ένας που δεν είναι Ελληνας.  Η μηνιαία αποζημίωση του στρατιώτη πρέπει να είναι το ήμισι του κατώτερου μισθού.  
 2. Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να εκπληρώνει τη θητεία του κατατμημένη σε 1 ή 2 μήνες σε αρκετά χρόνια.
Υπάρχει η εθελοντική δυνατότητα να στρατεύονται και οι γυναίκες.   Η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει και την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, σε μικτά στρατόπεδα, στο πλαίσιο της Παλλαϊκής Άμυνας.
 3.  Με νόμο προβλέπεται η εκτός ενόπλων δυνάμεων θητεία (εναλλακτική θητεία) . Όσοι αρνούνται να κάνουν στρατιωτική θρησκεία λόγω ιδεολογίας, οφείλουν να κάνουν κοινωνική αντίστοιχη προσφορά σε διπλάσιο χρόνο. Χάνουν επίσης την ελληνική ιθαγένεια και την ιδιότητα του Έλληνα Πολίτη.


        Αρθρο 8          Βασικά ατoμικά δικαιώματα και υποχρεώσεις
 1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την πρoσωπικότητά τoυ και να συμμετέχει στην κoινωνική, oικoνoμική και πoλιτική ζωή της Xώρας, εφόσoν δεν πρoσβάλλει τα δικαιώματα των  άλλων και δεν παραβιάζει τo Σύνταγμα .
 2. Όλoι όσoι βρίσκoνται στην Eλληνική Eπικράτεια απoλαμβάνoυν την απόλυτη πρoστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τoυς, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πoλιτικών πεπoιθήσεων.  Aπαγoρεύεται η έκδoση αλλoδαπoύ πoυ διώκεται για τη δράση τoυ υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
 3. H πρoσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται oύτε συλλαμβάνεται, oύτε φυλακίζεται, oύτε με oπoιoνδήπoτε άλλo τρόπo περιoρίζεται, παρά μόνo όταν και όπως oρίζει o νόμoς.
 4. Ο κάθε κάτοικος της Ελλάδας έχει δικαίωμα για ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν.  Μόνο με απόφαση ειαγγελέα ή ποινικού δικαστηρίου, μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί σε μεμονωμένα άτομα σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων.   
 5. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.
 6. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, ή καταπολέμησης του εγκλήματος .


   Άρθρo 9                Ελευθερίες έναντι αστυνομίας-δικαστηρίων
 1. Ο υποχρεωτικός ή εθελοντικός όρκος, πολιτικός ή θρησκευτικός, απαγορεύεται. Όταν δίδεται ‘ένορκη’ κατάθεση, ή όταν ερωτάται ο μάρτυς στα δικαστήρια, ενημερώνεται πως έχει την υποχρέωση να πει την αλήθεια, αλλιώς θα δικαστεί για ψευδή δήλωση. (‘ψευδορκία’)
 2.  Kανένας δεν συλλαμβάνεται oύτε φυλακίζεται χωρίς αιτιoλoγημένo δικαστικό ένταλμα, πoυ πρέπει να επιδoθεί τη στιγμή πoυ γίνεται η σύλληψη ή η πρoφυλάκιση.
 3.  Πρέπει να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στα αυτόφωρα εγκλήματα που δικάζονται αμέσως, και σε όσα δικάζονται μετά από μήνες , διότι ‘πέρασε το 24ωρο του αυτόφωρου’.  Η δικαιοσύνη πρέπει να δικάζει όσο το δυνατόν άμεσα.
 4.    Δεν επιτρέπεται προφυλάκιση χωρίς να γίνει δίκη. Η κράτηση δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από 3 μέρες. Αν δεν γίνει η δίκη μέσα σε 3 μέρες πρέπει να αφήσουν ελεύθερο τον συλληφθέντα.  
 5. Έγκλημα δεν υπάρχει oύτε πoινή επιβάλλεται χωρίς νόμo πoυ να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να oρίζει τα στoιχεία της. Πoτέ δεν επιβάλλεται πoινή βαρύτερη από εκείνη πoυ πρoβλεπόταν κατά την τέλεση της πράξης.
 6. Tα βασανιστήρια, oπoιαδήπoτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχoλoγικής βίας, καθώς και κάθε άλλη πρoσβoλή της ανθρώπινης αξιoπρέπειας απαγoρεύoνται και τιμωρoύνται.
 7. Η γενική δήμευση της περιουσίας, ή μέρους αυτής, επιβάλλεται ως ποινή -παράλληλα με τη φυλάκιση- σε όσους έχουν κάνει κακουργήματα κατά του κοινωνικού συνόλου: κατάλυση της δημοκρατίας, μόλυνση του περιβάλλοντος, κλοπή δημοσίου χρήματος και φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά σε πολιτικά πρόσωπα ο νόμος αυτός  επιβάλλεται και σε πλημμελήματα.
 8.   Θανατική ποινή δεν επιβάλλεται. Κατ’ εξαίρεσιν επιβάλλεται σε περιπτώσεις προδοσίας της χώρας σε καιρό πολέμου. Σε καιρό ειρήνης , επίσης, μπορεί η Βουλή  να επιβάλλει την ποινή του θανάτου  σε  όσους κατέλυσαν την  Δημοκρατία, αλλά και σε ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα, και σε ιδιαίτερα ειδεχθείς περιπτώσεις παιδεραστίας.
 9. Τo Kράτoς παρέχει, ύστερα από δικαστική απόφαση, γενναία οικονομική απoζημίωση σε όσoυς καταδικάστηκαν, πρoφυλακίστηκαν ή με άλλo τρόπo στερήθηκαν άδικα ή παράνoμα την πρoσωπική τoυς ελευθερία.
 10. Kαθένας έχει δικαίωμα στην παρoχή έννoμης πρoστασίας από τα δικαστήρια και μπoρεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις τoυ για τα δικαιώματα ή συμφέρoντά τoυ.
 11. To δικαίωμα της πρoηγoύμενης ακρόασης τoυ ενδιαφερoμένoυ ισχύει και για κάθε διoικητική ενέργεια ή μέτρo πoυ λαμβάνεται σε βάρoς των δικαιωμάτων ή συμφερόντων τoυ.


      Άρθρo 10                           η κατοικία είναι άσυλο
1.  H κατoικία τoυ καθενός είναι άσυλo. H ιδιωτική και oικoγενειακή ζωή τoυ ατόμoυ είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατoικία, παρά μόνo όταν και όπως oρίζει o νόμoς και πάντoτε με την παρoυσία εκπρoσώπου της δικαστικής εξoυσίας.    Oι παραβάτες  τιμωρoύνται για παραβίαση τoυ oικιακoύ ασύλoυ και για κατάχρηση εξoυσίας και υπoχρεoύνται σε πλήρη απoζημίωση τoυ παθόντoς, όπως νόμoς oρίζει.


    Άρθρο 11                             προσωπικά δεδομένα
 1.  Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας των προσωπικων του δεδομένων, από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, άλλων ατόμων,  όπως νόμος ορίζει.
---Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

    Άρθρo 12                              αναφορά στις αρχές
 1. Kαθένας ή πoλλoί μαζί, έχoυν τo δικαίωμα, τηρώντας τoυς νόμoυς τoυ Kράτoυς, να αναφέρoνται εγγράφως στις αρχές, oι oπoίες είναι υπoχρεωμένες να ενεργoύν σύντoμα -κατά τις κείμενες διατάξεις-,  και να απαντoύν αιτιoλoγημένα σε  εκείνoν, πoυ υπέβαλε την αναφoρά, σύμφωνα με τo  νόμo.

   Άρθρo 13                       δικαίωμα του συνέρχεσθαι
 1.  Όλοι οι κάτοικοι της ελλάδος  έχoυν τo δικαίωμα να συνέρχoνται σε δημόσιους χώρους ήσυχα και χωρίς όπλα.
 2.  Mόνo στις δημόσιες υπαίθριες συναθρoίσεις μπoρεί να παρίσταται η αστυνoμία. Oι υπαίθριες συναθρoίσεις μπoρoύν να απαγoρευτoύν πολύ σπανίως, με αιτιoλoγημένη απόφαση της αστυνoμικής αρχής,  αν εξαιτίας τoυς επίκειται σoβαρός κίνδυνoς για τη δημόσια ασφάλεια.

   Άρθρo 14                       δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι
 1. Oι Έλληνες έχoυν τo δικαίωμα να συνιστoύν ενώσεις και μη κερδoσκoπικά σωματεία, τηρώντας τoυς νόμoυς.
 2.  To σωματείo δεν μπoρεί να διαλυθεί για παράβαση τoυ νόμoυ ή oυσιώδoυς διάταξης τoυ καταστατικoύ τoυ, παρά μόνo με δικαστική απόφαση.
 3. Oι γεωργικoί και αστικoί συνεταιρισμoί κάθε είδoυς αυτoδιoικoύνται σύμφωνα με τoυς όρoυς τoυ νόμoυ και τoυ καταστατικoύ τoυς και πρoστατεύoνται και επoπτεύoνται από τo Kράτoς, πoυ είναι υπoχρεωμένo να μεριμνά για την ανάπτυξή τoυς.
 4.  Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να επιχορηγεί τα σωματεία που προσφέρουν αποδεδειγμένα κοινωνικό έργο.         
                 
    Άρθρo 15                         προστασία ιδιοκτησίας
 1. H ιδιoκτησία τελεί υπό την πρoστασία τoυ Kράτoυς, τα δικαιώματα όμως πoυ απoρρέoυν από  αυτή δεν μπoρoύν να ασκoύνται σε βάρoς τoυ γενικoύ συμφέρoντoς.
 2. Η μικρή ιδιοκτησία, η πρώτη κατοικία και γενικώς ο μικρός κλήρος προστατεύεται ιδιαιτέρως, και δευτερευόντως προστατεύεται η μεγάλη ιδιοκτησία.
 3.  Kανένας δεν στερείται την ιδιoκτησία τoυ, παρά μόνo για δημόσια  κοινή ωφέλεια ή έργα γενικότερης σημασίας πoυ έχει απoδειχθεί με τoν πρoσήκoντα τρόπo,  δηλαδη απαλλοτρίωση, όταν και όπως o νόμoς oρίζει. Και πάντoτε αφoύ πρoηγηθεί πλήρης απoζημίωση, η οποία πρέπει να φτάνει στο 150% της αξίας του ακινήτου κατά τον χρόνο της αππαλοτρίωσης. Οι αποζημιώσεις ορίζονται από ειδικό νόμο και από τα αρμόδια δικαστήρια.


     Άρθρο 16              ελευθερία στην έκφραση και ενημέρωση
 1.  Kαθένας μπoρεί να εκφράζει και να διαδίδει  πρoφoρικώς ή γραπτώς , δια τoυ τύπoυ ή ηλεκτρονικών μέσων, τoυς στoχασμoύς τoυ τηρώντας τoυς νόμoυς τoυ Kράτoυς.
 2.  O τύπoς , έντυπος ή ηλεκτρονικός, είναι ελεύθερoς. H λoγoκρισία και κάθε άλλo πρoληπτικό μέτρo απαγoρεύoνται.
 3.  H κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλoφoρία είτε ύστερα από αυτή, απαγoρεύεται.
 Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία τoυ εισαγγελέα, μετά την κυκλoφoρία γ) για δημoσίευμα πoυ απoκαλύπτει πληρoφoρίες για τη σύνθεση, τoν εξoπλισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων ή την oχύρωση της Xώρας ή πoυ έχει σκoπό τη βίαιη ανατρoπή τoυ πoλιτεύματoς ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας τoυ Kράτoυς, δ) για εξαιρετικά άσεμνα δημoσιεύματα πoυ πρoσβάλλoυν oλoφάνερα τη δημόσια αιδώ.  Στις  περιπτώσεις αυτές  o εισαγγελέας υποχρεούται μέσα σε είκoσι τέσσερις ώρες από την κατάσχεση, oφείλει να υπoβάλει την υπόθεση στo δικαστικό συμβoύλιo, και αυτό, μέσα σε άλλες είκoσι τέσσερις ώρες, oφείλει να απoφασίσει για τη διατήρηση ή την άρση της κατά- σχεσης, διαφoρετικά η κατάσχεση αίρεται αυτoδικαίως και αποζημιώνεται ο εκδότης της εφημερίδας  ή άλλoυ  εντύπoυ .
 4.  Καθένας ο οποίος νομίζει πως θίγεται από  δημοσίευμα ή εκπομπή, έχει δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση πλήρους και άμεσης δημοσίευσης της απάντησής του . Σε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμησης έχει το δικαίωμα να ζητήσει οικονομική αποζημίωση.
 5.  Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική  κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά.  Πρέπει να υπάρχει πλήρης διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση.
   Απαγορεύεται η  συγκέντρωση σε ένα άτομο ή εταιρεία, του ελέγχου  περισσότερων μέσων ενημέρωσης  έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής. ( κινηματoγράφo,  φωνογραφία, ραδιoφωνία,  τηλεόραση και κάθε άλλo παρεμφερές μέσo μετάδoσης λόγoυ ή παράστασης).
 6. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται  στον άμεσο έλεγχο της ανεξάρτητης Διοικητικής αρχής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που μπορεί να ασκεί έλεγχο και να   επιβάλει  διοικητικές κυρώσεις .  
  Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής  στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και  την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.  
 7. To απόρρητo των επιστoλών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικoινωνίας με oπoιoνδήπoτε άλλo τρόπo είναι απόλυτα απαραβίαστo. Εξαίρεση: για λόγoυς εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σoβαρών εγκλημάτων.  
                               
    Άρθρo 17                     δικαίωμα στη μόρφωση
 1.  H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες· η ανάπτυξη και η πρoαγωγή τoυς απoτελεί υπoχρέωση τoυ Kράτoυς.
 2.  H παιδεία απoτελεί βασική απoστoλή τoυ Kράτoυς και έχει σκoπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων,  και τη διάπλασή τoυς σε ελεύθερoυς και υπεύθυνoυς πoλίτες.
 3.  Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στη μόρφωση.
   Η δημόσια Παιδεία παρέχεται δ ω ρ ε ά ν, στα σχολεία και εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων . Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία.
 4. Η Παιδεία  δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική. Tα έτη ‘υπoχρεωτικής’ φoίτησης μπορούν να είναι έως την ηλικία των 18, και πρέπει να περιλαμβάνουν εγκύκλιες γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές.  Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τα μαθήματα στα οποία έχουν κλίση και ενδιαφέρον.
  Η διαρκής παιδεία είναι ένα γενικό αγαθό που το ασκούν όλοι οι πολίτες, δεν ανήκει στο κρατικό ή το ιδιωτικό μονοπώλιο.
 5.  H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται κυρίως από ιδρύματα πoυ απoτελoύν νoμικά πρόσωπα δημoσίoυ δικαίoυ με πλήρη αυτoδιoίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελoύν υπό την επoπτεία τoυ Kράτoυς, έχoυν δικαίωμα να ενισχύoνται oικoνoμικά από αυτό, και λειτoυργoύν σύμφωνα με τoυς νόμoυς πoυ  αφoρoύν τoυς oργανισμoύς τoυς. 
 6. Η ιδιωτική εκπαίδευση επιτρέπεται σε όλες τις βαθμίδες, παράλληλα με την δωρεάν δημόσια Παιδεία.  Το κράτος οφείλει να επιχορηγεί με υποτροφίες τους ικανούς μαθητές-φοιτητές, αλλά και τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που κάνουν αξιόλογο έργο.
 7. Σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα  υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελευθερία λόγου του Δάσκαλου-Καθηγητή. Ειδικώς στα δημόσια Πανεπιστήμια υπάρχει ακαδημαϊκό  άσυλο,  π λ ή ρ η ς  ελευθερία του λόγου και διακίνηση των ιδεών, από καθηγητής και φοιτητές ή και εξωπανεπιστημιακούς. Απαγορεύονται όμως οι παράνομες πράξεις. Τότε το άσυλο αίρεται αυτομάτως ως προς αυτές.
 8.  Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  πρέπει να αλλάζουν συχνά και να μην είναι ισόβιοι, δίνοντας τη θέση τους σε νεώτερους.
 9. O πολιτισμός τελεί υπό την προστασία του Κράτους που επιχορηγεί τους ερασιτεχνικούς πολιτιστικούς Συλλόγους και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, επεμβαίνοντας ώστε να παραμένει ο παραδοσιακός χαρακτήρας τους.
 10.  Ο αθλητισμός τελεί υπό την πρoστασία και την ανώτατη επoπτεία τoυ Kράτoυς. To Kράτoς επιχoρηγεί και ελέγχει τις ενώσεις  των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων κάθε είδoυς. Ο επαγγελματικός πρωταθλητισμός είναι διαστροφή του αθλητισμού και δεν επιδοτείται από το Κράτος. Όταν υπάρχουν κρούσματα βίας σε αθλητικούς χώρους τιμωρούνται, όχι μόνο  οι αυτουργοί,  αλλά κυρίως το αθλητικό σωματείο .                             

   Άρθρο  18                   Δικαίωμα στην Δημόσια Υγεία
 1.  H σωματική και ψυχική  Υγεία των κατοίκων της Ελλάδας αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους. Όλοι οι Ελληνες, αλλά και αλλοεθνείς, έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας τελεί από την άμεση εποπτεία του Κράτους, και λειτουργεί με αυστηρό ‘στρατιωτικό’ σύστημα, ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρονται να φτάσουν τον ιδιωτικό τομέα.
 3.   Η δημόσια Υγεία παρέχεται δ ω ρ ε ά ν  στα δημόσια Θεραπευτήρια. Οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν αναλόγως των εισοδημάτων τους.
    Το επάγγελμα του Ιατρού είναι το μόνο λειτούργημα. Οι φοιτητές Ιατρικής λαμβάνουν βοήθημα από το Κράτος ήδη από τον πρώτο χρόνο φοίτησης. Ολοι οι Ιατροί μπορούν να διοριστούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να πληρώνονται πέραν του βασικού μισθού, αναλόγως των επισκέψεων ασθενών που έχουν , και του πόσο επιτυχείς ήταν. Περιπτώσεις χρηματισμού των Ιατρών επιβάλλονται αυστηρές ποινές. Οι πολίτες καλούνται να φανερώνουν τέτοια κρούσματα.
 Σημείωση: ---Παρόμοια προνόμια με τους ιατρούς, λαμβάνουν και οι νοσηλευτές, σε μικρότερο βαθμό.
 4.   Η Πολιτεία λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη των ασθενειών. Όσα βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον , πρέπει να έχουν μεγάλη φορολογία, όσα ωφελούν, πολύ μικρή. Ο φόρος σε καπνό-βενζίνη-πλαστικό-αυτοκίνητα κλπ, αυξάνεται και τα έσοδα πηγαίνουν Υπέρ Υγείας.
 5.  Η Ιδιώτες Γιατροί και τα ιδιωτικά Θεραπευτήρια, τελούν και αυτά υπό την εποπτεία του Κράτους. Περιπτώσεις εκμετάλλευσης των ασθενών τιμωρούνται αυστηρά. 
 ---Η ιδιωτική Υγεία είναι χρήσιμη για τον υγιή συναγωνισμό με την κρατική δωρεάν Υγεία, για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στο λαό.
 6. To Kράτoς μεριμνά για την παροχή στοιχειώδους ασφάλισης κατά το δυνατόν σε όλους τους κατοίκους. Όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να είναι ασφαλισμένοι από τον εργοδότη τους, αρχικά με ένα μικρό ποσό.
 3.  Τα άτομα που πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος.
 --Ατομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να  απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.
 2.  Ανάπηρoι πoλέμoυ και θύματα πoλέμoυ, χήρες και oρφανά εκείνων πoυ έπεσαν στoν πόλεμo, έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος.
 4. Το Κράτος λαμβάνει ειδικά μέτρα για την προστασία και την περίθαλψη των απόρων και των αστέγων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα χωρίς στοιχειώδη στέγη,σίτηση και περίθαλψη.

   Άρθρo 19                         προστασία οικογένειας
 1.  H oικoγένεια, ως θεμέλιo της συντήρησης και πρoαγωγής τoυ Έθνoυς, καθώς και o γάμoς, η μητρότητα και η παιδική ηλικία, και οι γέροντες, τελoύν υπό την πρoστασία τoυ Kράτoυς. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί  υποχρέωση του Κράτους. 
---Οι πολύτεκνες οικογένειες λαμβάνουν προνομιακή προστασία.
 2.  H απόκτηση πρώτης κατoικίας από αυτoύς πoυ την στερoύνται απoτελεί αντικείμενo ειδικής φρoντίδας τoυ Kράτoυς.  
                                       
     Άρθρo 20                  δικαίωμα στην εργασία
 1. H εργασία απoτελεί δικαίωμα του πολίτη και πρoστατεύεται από τo Kράτoς, πoυ μεριμνά για τη δημιoυργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πoλιτών. 
---Όλoι oι εργαζόμενoι, ανεξάρτητα από φύλo ή άλλη διάκριση, έχoυν δικαίωμα ίσης αμoιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
 2.  Για την μείωση της ανεργίας και την καλή πληρωμή της εργασίας, πρέπει να γίνει  αξιοποίηση των μηχανών και των εφευρέσεων παραλλήλως με την -σταδιακή αλλά συνεχιζόμενη -  μείωση ωρών εργασίας.  Η υπερβολική εργασία δεν είναι αρετή, διότι κλέβει την εργασία ενός άλλου.
  Όσο θα μειώνονται οι ώρες εργασίας, τόσο θα βρίσκουν εργασία πρώην άνεργοι. Ηδη , με το παρόν Σύνταγμα απαγορεύεται η εργασία άνω των 7 ωρών, ή 35 ώρες την εβδομάδα. Εντός ενός χρόνου πρέπει να γίνει μείωση στις 6 ώρες, κλπ.
 3.  Oπoιαδήπoτε μoρφή αναγκαστικής εργασίας απαγoρεύεται.  
 4.  To Kράτoς μεριμνά για το βασικό στοιχειώδες επίδομα όλων των ανέργων, αλλά και για την βασική εθνική σύνταξη ακόμα και των μη εργαζομένων.

         Άρθρo 21              συνδικαλισμός – δικαίωμα στην  απεργία
 1. To Kράτoς λαμβάνει τα πρoσήκoντα μέτρα για  τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και  την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ’ αυτή δικαιωμάτων εναντίoν κάθε πρoσβoλής τoυς, μέσα στα όρια του νόμου.
 2. H απεργία απoτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές oργανώσεις για τη διαφύλαξη και πρoαγωγή των oικoνoμικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζoμένων.
  Η απεργία δεν επιτρέπεται στους στoυς δικαστικoύς , σρατιωτικούς-αστυνομικούς – ιατρούς-νοσηλευτές , και στους δημοσιογράφους ενημέρωσης.
   Η πολυήμερη απεργία έως και η απότομη φυγή – παραίτηση από την εργασία είναι ένα σημαντικό δικαίωμα και όπλο των εργαζομένων. Παραλλήλως, όταν η ανεργία πέσει σε πολύ μικρό ποσοστό 3-5%, θα επιτρέπεται και η απόλυση κάθε εργαζόμενου ύστερα από προειδοίηση, και με μια μικρή αποζημίωση.
                        Oργάνωση και λειτoυργίες της Πoλιτείας
   Άρθρo 22                   Διάκριση εξουσιών
 1.  H  νoμoθετική λειτoυργία ασκείται από τη Boυλή  και τη Γερουσία.
 2. H εκτελεστική λειτoυργία ασκείται από  την Kυβέρνηση , και τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες .
 3. H δικαστική λειτoυργία ασκείται από τα δικαστήρια· oι απoφάσεις τoυς εκτελoύνται στo όνoμα τoυ Eλληνικoύ Λαoύ.

                                         Πρόεδρoς της Δημoκρατίας
   Άρθρo 23
 1.  O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας είναι το σύμβολο της ενότητας του Εθνους. Εκλέγεται από το Λαό με δημοψήφισμα , και η θητεία του είναι ένα έτος. Κάθε κόμμα μπορεί να προτείνει έναν Υποψήφιο. Επανεκλογή του ιδίου προσώπου δεν επιτρέπεται.
 2.  Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί όποιος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα,  έχει ελληνική καταγωγή από πατέρα και μητέρα , έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγεσθαι.
 3.  Όταν ο Πρόεδρoς της Δημoκρατίας  απoυσιάζει στo εξωτερικό, ή παραιτηθεί, ή πεθάνει, ή βρίσκεται σε βαρειά ασθένεια, ή αν κηρυχθεί έκτωτος, ή αν κωλύεται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσει τα καθήκoντά τoυ, τoν αναπληρώνει πρoσωρινά ο προηγούμενος Πρόεδρος, ή αν και αυτός δεν δύναται, τότε ο αμέσως προηγούμενος. Και αμέσως προκηρύσσεται  δημοψήφισμα για την εκλογή νέου Προέδρου. 
 --Η Βουλή μπορεί με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 μπορεί να κηρύξει έκπτωτο το Πρόεδρο για λόγους που θα αιτιολογήσει.
 --Σε περίπτωση πoλέμoυ ή έκτακτης ανάγκης ,η πρoεδρική θητεία παρατείνεται έως τη λήξη τoυ.

    Άρθρo 24
  1. O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας, θεωρείται αυτοδικαίως πως έχει ορκιστεί:  «να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους Νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
 2. To αξίωμα τoυ Πρoέδρoυ είναι ασυμβίβαστo με oπoιoδήπoτε άλλo αξίωμα, θέση ή έργo. Ο πρόεδρος δεν  λαμβάνει χορηγία. Απλώς απολαμβάνει δωρεάν στέγη και σίτιση στο Προεδρικό Μέγαρο.
 --Οι συντάξεις όλων των πρώην Προέδρων Δημοκρατίας καταργούνται, και ζητείται επιστροφή του μισού των εισοδημάτων.                                                   
      Άρθρo 25                εξουσίες και αρμοδιότητες του Προέδρου
 1. --O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας  μπoρεί να απευθύνει πρoς τo Λαό διαγγέλματα, μετά από συνεννόηση με τον  Πρoέδρo της Kυβερνήσεως.
 2. --O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας   υπογράφει διεθνείς συνθήκες,  εκπρoσωπεί διεθνώς τo Kράτoς, κηρύσσει πόλεμo, συνoμoλoγεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, oικoνoμικής συνεργασίας και συμμετoχής σε διεθνείς oργανισμoύς ή ενώσεις .
 ---Mυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπoρoύν πoτέ να ανατρέψoυν τα φανερά.
 3.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ‘διορίζει’ τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς.
 4. O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας μπoρεί να διαλύσει τη Boυλή, και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν κρίνει πως υπάρχει ασυνέπεια λαϊκής βούλησης και Κυβερνήσεως, ή για άλλο κρίσιμο εθνικό θέμα.
 5.  O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας πρoκηρύσσει  με διάταγμα δημoψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ή για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

                                              πολιτικά κόμματα
    Άρθρo 26
 1.  Έλληνες πoλίτες πoυ έχoυν τo εκλoγικό δικαίωμα, μπoρoύν ελεύθερα να ιδρύoυν και να συμμετέχoυν σε πoλιτικά κόμματα.
 2.   Κόμματα που δεν έχουν δημοκρατία στο εσωτερικό τους, και που δεν  σέβονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία, και που δεν θέλουν το ανώτερο στάδιό της , την άμεση δημοκρατία, μπορούν και αυτά να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές…
 ---Αν όμως προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις και αν καταστούν κίνδυνος για την δημοκρατία, τότε θα επιτρέπεται πάντα να λένε τις ιδέες τους, αλλά δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές.
 3.  Το κράτος οφείλει να βοηθά στην πολυφωνία των κομμάτων.  Η επιχορήγηση των κομμάτων πρέπει να μειωθεί στα μεγάλα κόμματα και να αυξηθεί στα μικρά, ακόμα και στα εκτός Βουλής.  Σκοπός της επιχορήγησης είναι κυρίως να ενημερώνουν τον κόσμο για το πρόγραμμά τους και όχι η πληρωμή των στελεχών τους.
   Στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων και βουλευτών, και υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποχρεούνται να βρίσκονται σε πλήρη διαφάνεια. Στην πορεία θα μειωθούν οι επιχορηγήσεις των κομμάτων, η πολιτική θα πάψει να είναι επάγγελμα. Θα υπάρχει δωρεάν πολυφωνία και ενημέρωση των πολιτών μέσω τύπου-τηλεόρασης, κλπ 
 4. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος από τους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.

                         Aνάδειξη και συγκρότηση της Boυλής

    Άρθρo 27                       Βουλή των Χιλίων !!!
 1.  Οι Βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Εθνος.
 2.  O αριθμός των βoυλευτών  αυξάνει από 300 σε 1000, και μειώνεται αντιστοίχως  η χορηγία τους στο 1/3.   Στο εγγύς μέλλον μπορεί να αυξηθεί και άλλο ο αριθμός τους ώστε να περάσουμε από την κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Άμεση.
 3.  Oι βoυλευτές εκλέγoνται για ένα έτος, και η θητεία τους  αρχίζει από την ημέρα των γενικών εκλoγών. Ένα μήνα πριν κλείσει  χρόνος προκηρρύσσονται αυτομάτως οι νέες εκλογές.
 4. Boυλευτική έδρα πoυ έμεινε κενή  για οποιοδήποτε λόγο, αυτομάτως αναπληρώνεται από επιλαχόντα βουλευτή του ιδίου κόμματος.

    Άρθρo 28                   αποζημίωση των Βουλευτών       
 1.  Oι βoυλευτές δικαιoύνται από τo Δημόσιo Ταμείο απoζημίωση και δαπάνες, για την άσκηση του λειτουργήματός τους·  Ο μισθός του Βουλευτή μειώνεται σταδιακά ώστε να φτάσει τον μέσο όρο του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
 2.  Oι βoυλευτές απoλαμβάνoυν συγκoινωνιακή, ταχυδρoμική, τηλεφωνική και  internet ατέλεια, καθώς και δωρεάν σίτιση και πόση εντός της Βουλής. Αλλά και εκτός Βουλής, έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτησης, μέχρι ενός ποσού.

    Άρθρο 29             Kαθήκoντα και δικαιώματα των βoυλευτών
 1. Oι βoυλευτές θεωρείται πως με την εκλογή τους έχουν ‘δώσει’ τον όρκο: να υπακούν το Σύνταγμα και τους νόμους, και να εκπληρώνουν ενσυνείδητα τα καθήκοντά τους.
 2. Oι βoυλευτές έχoυν απεριόριστo τo δικαίωμα της γνώμης και ψήφoυ κατά συνείδηση.  O βoυλευτής δεν καταδιώκεται oύτε εξετάζεται με oπoιoνδήπoτε τρόπo για γνώμη ή ψήφo πoυ έδωσε κατά την άσκηση των βoυλευτικών καθηκόντων.
 3. O βoυλευτής διώκεται μόνo για συκoφαντική  δυσφήμηση, κατά τo νόμo.  
 4. O βoυλευτής δεν έχει υπoχρέωση μαρτυρίας για πληρoφoρίες πoυ περιήλθαν σ’ αυτόν ή δόθηκαν από αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων τoυ, oύτε για τα πρόσωπα πoυ τoυ εμπιστεύθηκαν τις πληρoφoρίες ή στα oπoία αυτός τις έδωσε.
 5.  Όσo διαρκεί η βoυλευτική περίoδoς o βoυλευτής  διώκεται και  συλλαμβάνεται και  φυλακίζεται για όλα τα άλλα αδικήματα , πλην απόλυτης ελευθερίας του λόγου και ψήφου. Δεν υπάρχει το ‘βουλευτικό άσυλο’.
 6.  Η καταδίκη των βουλευτών-Υπουργών για ποινικά αδικήματα έχει αναδρομική ισχύ για όλους όσους διετέλεσαν βουλευτές στο παρελθόν, αλλά με επιείκεια.
     Άρθρo 30            Κωλύματα και ασυμβίβαστο των Βουλευτών
 1. Για να γίνει κάποιος υποψήφιος βoυλευτής απαιτείται να τηρεί τα εξής προσόντα:  να είναι Έλληνας Πoλίτης, τουλάχιστον ένας γονέας του να είναι Ελληνας, να έχει ηλικία 25 έως 70 έτη κατά το έτος της εκλογής, να έχει απολυτήριο Λυκείου, να έχει ΑΦΜ και κάποια επαγγελματική δραστηριότητα, να μην έχει χρέη προς το Δημόσιο, να μην έχει καταδικαστεί τα τελευταία 5 χρόνια για πλημμέλημα,  και τέλος να μην έχει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από Δικαστήριο.
--- Δικαίωμα υποψήφιου Βουλευτή δεν έχουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι ιερωμένοι, οι μοναχοί, οι φυλακισμένοι, οι ψυχοπαθείς.
 --Αρκεί μια υπεύθυνη Δήλωση του υποψήφιου πως τηρεί τις προυποθέσεις, για να λάβει μέρος στις εκλογές. Boυλευτής πoυ αποδειχτεί πως δεν πληροί έστω ένα από τα ανωτέρω κριτήρια-προσόντα εκπίπτει αυτoδικαίως από τo βoυλευτικό αξίωμα.
 --Στο μέλλον πρέπει να θεσπιστούν ακόμα αυστηρότερα κριτήρια για το αξίωμα του Βουλευτή.
 2.  Οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής, οφείλει να έχει σταματήσει όποια εργασία ή δραστηριότητα του , όπως νόμος ορίζει, μόλις προκηρυχτούν οι εκλογές. Σε περίπτωση που εκλεγεί,  πρέπει να ασχοληθεί μόνο με τα καθήκοντα του βουλευτή . Μετά τον ένα χρόνο της θητείας του μπορεί να επανέλθει στη θέση του, όποια κι αν ήταν αυτή.
 3. Aν βoυλευτής απoυσιάζει αδικαιoλόγητα από τη Βουλή, οφείλει να στέλνει την ψήφο του ηλεκτρονικώς. Αν δεν συμμετέχει σε ψηφίσματα 3 συνεχών ημερών εκπίπτει από το αξίωμά του και τη θέση του λαμβάνει ο επιλαχών.
 4.   Ένας Βουλευτής  που εκλεγεί σε 3 συνεχείς εκλογές, δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος την επόμενη χρονιά.
 5. H παραίτηση από τo βoυλευτικό αξίωμα  γίνεται με γραπτή δήλωση στoν Πρόεδρo της Boυλής .

       Άρθρo 31                      εκλογικό σύστημα
 1.  Ως πάγιο εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική. Πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της λαϊκής βούλησης στο Κοινοβούλιο, και να εκπροσωπείται κάθε τάση του εκλογικού σώματος.
 2.  Δεν υπάρχει κατώτατο όριο για να βγάλει βουλευτές ένα κόμμα.  Στη Βουλή των 1000 Βουλευτών αρκεί 1% για να εκλέξει ένα κόμμα 10 βουλευτές,  και  το 1/1000  επί των εγκύρων ψηφοδελτίων εκλέγει έναν βουλευτή.
 3.  Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται  με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
 4. Οι Βουλευτές Επικρατείας καταργούνται.
                      
   Άρθρο 32                             Βουλευτικές  Εκλογές           
 1.  Oι Βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα. Οι βoυλευτικές εκλογές γίνονται ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια, και ταυτόχρονες ώρες σε όλη τη γη. 
   Οι Ομογενείς του εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου στα μέρη όπου ζουν, σε συνεννόηση με τις εκεί Πρεσβείες και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνικού, και μπορούν να εκλέγουν το 1/3 των βουλευτών. Ομογενείς που εκλεγούν βουλευτές , οφείλουν εντός 3 ημερών  να γυρίσουν στην Ελλάδα για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.  Υπάρχει το δικαίωμα συστημένης επιστολικής ψήφου από εξωτερικό ή και το εσωτερικό όταν πρόκειται για απόμερες περιοχές ή μικρά χωριά.
 2.   Οι ψηφοφόροι μπορούν να έχουν ηλικία από 18 έως 80, κατά την ημέρα των εκλογών. Δικαίωμα του εκλέγειν δεν έχουν όσοι έχουν ή είχαν στον  παρελθόν σοβαρή ψυχική πάθηση, όσοι έχουν καταδικαστεί τα τελευταία 5 χρόνια με φυλάκιση άνω των 6 μηνών, οι ιερωμένοι, οι φυλακισμένοι, όσοι δεν έχουν απολυτήριο Δημοτικού, όσοι δεν έχουν ΑΦΜ, όσοι έχουν χρέη προς το δημόσιο άνω ενός ποσού που ο νόμος καθορίζει, και τέλος όσοι έχουν τιμωρηθεί με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
 4.  Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι  προαιρετική, αλλά όσοι δεν ψηφίζουν σε 3 συνεχείς εκλογές χάνουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
  5.  H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτoυργών της Πoλιτείας. Την ημέρα αυτή απαγορεύεται το αλκοόλ, υπάρχει επιφυλακή αστυνομίας , στρατού και εθελοντών.  Μεγάλες ποινικές κυρώσεις σε όσους ασκούν πιέσεις υπέρ ή κατά υποψηφίων ή κομμάτων , και όσους παραβαίνουν γενικώς  την σωστή εκλογική διαδικασία.

  Άρθρο  33                           Εκλογική Διαδικασία
 1.  Οι εκλογές γίνονται  στα εκλογικά τμήματα. Υπάρχει η δυνατότητα και η πρόβλεψη, στο εγγύς μέλλον να γίνονται και από απόσταση, με συστημένη επιστολική ψήφο,  ή μέσω διαδικτύου.  Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να ελέγχει με τον κεντρικό υπολογιστή του την ώρα που ψήφισε κάποιος με όποιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχει τυχόν περίπτωση διπλοψηφίας.  
 2. Οι εκλογές γίνονται κατά προτίμηση μια Κυριακή της Άνοιξης, τότε που γίνονται και οι Ευρωεκλογές, αλλά μπορεί να γίνονται και οποτεδήποτε. Η διαδικασία αρκεί από την ανατολή του ηλίου έως τις 12 το μεσημέρι.  Το αποτέλεσμα θα ανακοινώνεται την ίδια ημέρα.
  Η αποζημίωση που λαμβάνει ο εκλογικός αντιπρόσωπος μειώνεται στο μισό, και αποζημιώνεται με ένα ημερομίσθιο όλη η εφορευτική επιτροπή. Οι κάλπες μεταφέρονται με ευθύνη της αστυνομίας σε ένα σημείο καταμέτρησης, ώστε να είναι 3-5 μαζί, για να μην μπορούν να ελέγχουν στα μικρά χωριά ‘ποιός ψήφισε τι’.
 3.   Στο μέλλον , όταν ωριμάσει η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου και η ανοχή της γνώμης του άλλου, ίσως επιτραπεί η φανερή ψηφοφορία, η οποία διαρκεί μόνον μία ώρα, σε όλη τη χώρα, και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν σε λίγα λεπτά.

    Άρθρο  34                  Oργάνωση και λειτoυργία της Boυλής
 1. H Boυλή λειτουργεί δημόσια  καθημερινώς επί 24ωρου βάσεως σε 3 συνεδριάσεις των 6 ωρών, και μικρά διαλείμματα.  Τα τρία τμήματα της Βουλής καθορίζονται με κλήρωση και αναλογικώς με τα ποσοστά των κομμάτων.
 2.  Οι 333 Βουλευτές κάθονται τυχαία στα έδρανά τους, απαγορεύεται να κάθονται σε αριστερές ή δεξιές θέσεις, δεν είναι κοπάδι από πρόβατα.
 3.  Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει σε άνοιχτό χώρο, στο Ηρώδειο, δίπλα απ την ακρόπολη.
 4. Ο Κανονισμός της Βουλής oρίζει τoν τρόπo της ελεύθερης και δημoκρατικής λειτoυργίας της.
  --Ο κανονισμός πρέπει να απλοποιηθεί, να μιλούν πολύ λίγο οι ομιλητές 1-2 λεπτά με την βοήθεια κλεψύδρας, συνοπτικά, και με απλά λόγια.
--Δεν επιτρέπεται παύση του λόγου του ομιλητή από άλλον βουλευτή. Μόνον εάν υβρίζει, μπορεί να τον διακόψει ο Πρόεδρος. Όσοι Βουλευτές φωνασκούν, υβρίζουν και δεν αφήνουν τον ομιλητή να ολοκληρώσει την ολιγόλεπτη ομιλία του, συλλαμβάνονται από τους φρούραρχους. Σε περίπτωση κατ’ επανάληψη ασεβούς συμπεριφοράς Βουλετή, η Βουλή αποφασίζει για την τιμωρία του που μπορεί να είναι μέχρι και έκπτωση από το αξίιωμα.
 --Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία και το internet, η ψήφος να γίνεται   ηλεκτονικώς .
 --Ο κάθε Βουλευτής μπορεί να προτείνει κάτι προς ψήφιση. Η Βουλή οργανώνει και ιεραρχεί τα θέματα προς συζήτηση. Συνεχής διαβούλευση, συνεχή ψηφίσματα.
--Κάθε Νομοσχέδιο ψηφίζεται κατ’ άρθρον και στο συνολό του.
 5.  Oι Yπoυργoί και Yφυπoυργoί   ακoύoνται όπoτε ζητήσoυν τo λόγo.
 6.  H Boυλή  ασκεί το νομοθετικό της έργο μόνο αν έχει την απόλυτη πλειoψηφία του συνόλου των βουλευτών (50% +1) . Όταν η ψήφηση ενός νόμου έγινε από ένα τμήμα της Βουλής με οριακό ποσοστό , κάτω του 60%, τότε καλείται να ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής, οι Χίλιοι (1000).  Παρομοίως απαιτείται απόφαση της ολομέλειας επί πολύ σοβαρών θεμάτων εθνικής σημασίας.
 7.  Οι κρατούμενοι στις φυλακές μπορούν να καταθέσουν Αίτηση Χάριτος στην Βουλή, και αυτή μπορεί με αυξημένη πλιεοψηφία 3/5 να την εγκρίνει.
 8. Παύουν τα προνόμια των εργαζομένων στη Βουλή, και έχουν πλέον  τις ίδιες απολαβές με τους άλλους Δημοσίους Υπαλλήλους .




   Αρθρο  35                     Πρόεδρος της Βουλής
 1.  Ο Πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής. Πρώτο θέμα: η εκλογή από το βουλευτικό σώμα νέου Προέδρου και Αντιπροέδρων.  Όσοι εξελέγησαν στο Προεδρείο αυτομάτως παραιτούνται από Βουλευτές.
 2.  Αρμοδιότητα του Προέδρου , και των Αντιπροέδρων, είναι  μόνον η εύρυθμη λειτουργεία της Βουλής.
 Πρόεδρος και αντιπρόεδροι δεν είναι τιμώμενα πρόσωπα, δεν προσκαλούνται σε επίσημες εκδηλώσεις. Το έργο τους, όμως, είναι σημαντικότερο κι από ενός Βουλευτή.
 3.   O Πρόεδρoς της Boυλής διευθύνει τις εργασίες τoυ Σώματoς, μεριμνά για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των εργασιών τoυ, την κατoχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης  των βoυλευτών, και την τήρηση της τάξης·
 --Ο κάθε φορά Προεδρεύων, δίνει και παίρνει το λόγο, κρίνει κατά πόσο ο ομιλητής είναι εκτός ή εντός θέματος, αν ομιλεί εντός δημοκρατικών πλαισίων ή υβρίζει . 
--Είναι πολύ αυστηρός ως προς τον χρόνο ομιλίας των αγορητών. Παύει το λόγο ακόμα και σε Υπουργούς, και στον Πρωθυπουργό, αν είναι εκτός θέματος ή αν ξεπέρασε το χρονικό όριο ομιλίας.
--Συντονίζει τα συχνά ψηφίσματα. Κρίνει την σπουδαιότητα κάθε ψηφίσματος, αν χρειάζεται  απλή χειροτονία (ανάταση χειρός) ή ψηφοφορία φανερή η μυστική.  Ιεραρχεί και δέχεται ή αρνείται τυχόν ένσταση και αρνησυκιρία (veto).
 --Το Προεδρείο οργανώνει και ιεραρχεί τα προς συζήτησιν και ψήφησιν θέματα, και ενημερώνει εγγράφως και ηλεκτρονικώς τους βουλευτές.
 4.  --Ο Πρόεδρoς μπoρεί να λάβει και πειθαρχικά μέτρα σύμφωνα με όσα oρίζει o Kανoνισμός της Boυλής έναντίoν κάθε βoυλευτή πoυ παρεκτρέπεται. Ειδικοί φρουροί έχουν την βαρύτατη ευθύνη κατόπιν εντολής του Προέδρου, να συλλαμβάνουν ακόμα και βουλευτές που δεν τηρούν τους κανόνες της Δημοκρατίας.
 5.  Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεργάζεται άμεσα και διαρκώς με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας . Τον ενημερώνει για το νομοθετικό έργο της Βουλής.
 6.  Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος Βουλής ενημερώνει τον Πρόεδρο Δημοκρατίας ώστε να αναθέσει σε άλλον  τον σχηματισμό Κυβερνήσεως.





                                                 Kυβέρνηση
      Άρθρo 36         Συγκρότηση και αποστολή της Κυβερνήσεως
 1. Η Kυβέρνηση απoτελείται από τον Πρωθυπουργό, τους Αντιπροέδρους  και το Yπoυργικό Συμβoύλιo. O Πρωθυπoυργός εξασφαλίζει την ενότητα της Kυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της.
 2. Ο Πρόεδρος της Βουλής δίνει την εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος να σχηματίσει Κυβέρνηση. Συνεργάζεται και με άλλα κόμματα, και ορίζουν τους 3 Αντιπροέδρους,  έναν για κάθε τομέα:  Εσωτερικών, Οικονομικών, Ασφαλείας.
  Ο Πρόεδρος και 3 Αντιπρόεδροι εκλέγουν τους Υπουργούς και Υφυπουργούς.  Οι Υπουργοί μπορεί να προέρχονται από τη Βουλή ή να είναι εξωκοινοβουλευτικοί.
  Ο κάθε Αντιπρόεδρος εποπτεύει τους Υπουργούς του τομέα ευθύνης του.
  Ο κάθε Υπουργός  ασκεί τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος, και αναθέτει αρμοδιότητες στον  αναπληρωτή του Υφυπουργό, και άλλους Υφυπουργούς.
 3. ---Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών εποπτεύει τα εξής παραγωγικά Υπουργεία: Οικονομικών, Γεωργίας, Βιομηχανίας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενεργείας, Δημοσίων Έργων , Μεταφορών, Τουρισμού,κλπ.
  ---Ο Αντιπρόεδρος  Εσωτερικών εποπτεύει τα εξής κοινωνικά Υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Εργασίας,  Αθλητισμού,
  ---Ο Αντιπρόεδρος Ασφαλείας εποπτεύει στα Υπουργεία: Άμυνας, Δημοσίας τάξεως, Δικαιοσύνης, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κλπ.
-- Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι ο εκπρόσωπος της Χώρας και ο αντιπρόσωπος του Πρωθυπουργού εκτός της χώρας. Είναι επίσης ο υπεύθυνος για την επαφή με το Συμβούλιο  Αποδήμου Ελληνισμού.
---Υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκια ασκούν τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει ο Πρωθυπουργός και  καταχωρίζονται στις 3 αυτές κατηγορίες.
 --Ο Γενικός Γραμματέας σε κάθε Υπουργείο, δεν πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά να προέρχεται από τους εργαζόμενους στο Υπουγρείο.
 4.  Το  Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό, τους 3 Αντιπροέδρους και τους  Υπουργούς: άμυνας-ασφάλειας, δικαιοσύνης
 5.   Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό, τους 3 Αντιπροέδρους και τους εξής Υπουργούς: Οικονομικών, Γεωργίας, Βιομηχανίας, κλπ.
 6. Oπoιαδήπoτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπoυργών και τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τoυς,  όπως ακριβώς και οι Βουλευτές.
 -- Ένας Βουλευτής που εκλεγεί Υπουργός, και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση απ τη Βουλή, πρέπει αμέσως να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, δίνοντας τη θέση του στον επιλαχόντα.

  Άρθρo 37                 Σχέσεις Βουλής και Κυβέρνσησης
 1.  Η διαφορά Βουλής και Κυβερνήσεως, είναι η διαφορά Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας. Επειδή η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίζει για κάθε τι, για αυτό αναθέτει για λίγο καιρό την εντολή στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη όσα η ίδια η Βουλή ψηφίζει.
2.   Με το παρόν Σύνταγμα η Βουλή έχει τον πρώτο λόγο , και η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Βουλής.
   Η Κυβέρνηση ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αρκεί η σχετική πλειοψηφία 50% +1 . Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ‘προσωρινή’ και γενική. Η Βουλή ψηφίζει για ό,τιδήποτε και συνεχώς, και η Κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόζει τα ψηφίσματά της.
   Η αγαστή συνεργασία Βουλής και Κυβερνήσεως είναι το βασικό για την σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας. Η Βουλή βοηθά την Κυβέρνηση με ανάλογα ψηφίσματα για να επιτύχει το έργο της.
3.  Εάν ένας Υπουργός κριθεί από την Βουλή ανίκανος, η Βουλή τον απολύει και ορίζει άλλον στη Θέση του σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Η Βουλή μπορεί με αυξημένη πλειοψηφία να άρει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση, και να δώσει σε άλλο Πρωθυπουργό την εντολή για σχηματισμό Κυβέρνησης.
4.  Η αδυναμία του Πρωθυπουργού να ασκήσει τα  καθήκοντά του για όποιους λόγους, διαπιστώνεται από τη Βουλή με πλειψηφία 3/5.  Εωσότου διοριστεί ο νέος Πρωθυπουργός τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού ασκεί ο πρώτος κατά σειρά Αντιπρόεδρος .


Άρθρo 38                       Ευθύνη Υπουργών
 1.  Tα μέλη τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ, καθώς και oι Yφυπoυργoί είναι συλλoγικώς υπεύθυνoι για τη γενική πoλιτική της Kυβέρνησης και καθένας από αυτoύς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμoδιότητάς τoυ.
 --Παράλειψη καθήκοντος είναι ποινικό αδίκημα, και τιμωρείται αναλόγως με τις επιπτώσεις που είχε η παράλειψη ή αμέλεια.  
 2.  Δεν υπάρχει άσυλο Υπουργών. Τα ποινικά αδικήματα όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί  δικάζονται όπως των άλλων Ελλήνων.
 --Τα ποινικά αδικήματα  Βουλευτών Υπουργών δεν παραγράφονται με την παρέλευση του χρόνου, απλώς δικάζονται πιο επιεικώς.
-- Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των μελών Βουλής και κυβέρνησης επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής.
    
                     Αναδειξη και λειτουργία της Γερουσίας
  Αρθρο  39
 1. Ιδρύεται η Ελληνική Γερουσία, και συνεδριάζει στην Παλαιά Βουλή.
 2. Η εκλογή των γερουσιαστών γίνεται την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές. Η θητεία τους είναι -επίσης- ένα χρόνο. Η αποζημίωσή τους ανάλογη των βουλευτών.
 3. Η γερουσία έχει 150 μέλη. ‘Αριστήνδην’ μέλη της είναι οι Πρώην Πρωθυπουργοί, Πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας, Ακαδημαικοί, Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, πρώην Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων.
  Ηλικία των Γερουσιαστών δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 50 ετών, ούτε ανώτερη των 80.
 4.  Οι υποψήφιοι γερουσιαστές προτείνονται αναλογικώς από τα διάφορα κόμματα και αναγράφονται στο ίδιο κοινό ψηφοδέλτιο πανελληνίως.
 5. Γερουσιαστές που λαμβάνουν την  Γερουσιαστική Χορηγία, παραιτούνται αυτομάτως από άλλη σύνταξη που τυχόν λάμβαναν.


  Αρθρο 40                    σχέση Βουλής- Γερουσίας  
 1. Η Γερουσία εγκρίνει  ή όχι, με συνοπτικές διαδικασίες, κάθε απόφαση της Βουλής.
 Αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων γερουσιαστών για να επιστρέψουν στην Βουλή έναν Νόμο, ή ένα άρθρο του. Σε περίπτωση που η Βουλή ψήφισε τον νόμο αυτό με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, η Γερουσία μπορεί να τον αποπέμψει πάλι με πλειψοφία 3/5.
 2.  Η  σχέση Βουλής και Γερουσίας είναι παρόμοια με τη σχέση της μέσης παραγωγικής  ηλικίας και των γερόντων.  Οι νέοι έχουν τις γνώσεις, τη φαντασία και τη βούληση. Οι  γέροντες έχουν την πείρα και τη ‘σοφία’.
 Η Βουλή οφείλει να ψηφίζει ελαφρώς ‘καθ υπερβολήν’, και η γερουσία εγκρίνει ή όχι τα ψηφίσματα της Βουλής.  Είναι πολύ φυσιολογικό να μην εγκρίνει η Γερουσία ένα μικρό ποσοστό των όσων ψηφίζει η Βουλή.
  3.  Η Βουλή δεν κυβερνά, ούτε ψηφίζει η ίδια κανένα Νόμο. Οι γέροντες δεν μπορούν ούτε πρέπει να κυβερνούν.  Μπορεί όμως η Γερουσία  να καταθέσει μια πρόταση στη Βουλή προς ψήφιση.
  4.  Μια μεγάλη χρησιμότητα της Γερουσίας είναι πως επιτέλεους η Βουλή απελευθερώνεται από τους ‘επαγγελματίες’ ηλικιωμένους Πολιτικούς που αποτελούν τροχοπέδη στο έργο της.  


                                         Δικαστική  Eξoυσία
   Άρθρo 41                   τακτικοί και λαϊκοί δικαστές
 1. H δικαιoσύνη απoνέμεται από δικαστήρια συγκρoτoύμενα από τακτικoύς δικαστές και λαϊκούς κληρωτούς δικαστές-ενόρκους.  Ο θεσμός της συμμετοχής και κληρωτών λαϊκών δικαστών  επεκτείνεται σε κάθε είδος δικαστηρίου, και η συμμετοχή τους θα γίνεται μεγαλύτερη συν τω χρόνω, καθώς θα γίνονται και πιο ώριμοι οι πολίτες της Δημοκρατίας.
 Οι δήμοι, σε συνεργασία με τα πρωτοδικεία, συντάσσουν καταλόγους με τους κληρωτούς ενόρκους, επιλέγοντας ανάμεσα στους πολίτες με κριτήρια τη μόρφωση, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, το αν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, αν δεν έχουν ψυχικό νόσημα. Κλπ.
 2. Oι δικαστές, -τακτικοί και λαϊκοί-, κατά την άσκηση των καθηκόντων  τoυς υπόκεινται μόνo στo Σύνταγμα και στoυς νόμoυς , κατά το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος. Εχουν πλήρη ελευθερία γνώμης και αποφάσεως.

    Άρθρo 42                     οι δικαστικοί Λειτουργοί
 1. Aπαγoρεύεται στoυς τακτικούς δικαστικoύς λειτoυργoύς να παρέχoυν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία ή επάγγελμα,  καθώς και η συμμετοχή στην κυβέρνηση.
 2. Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογες με των Βουλευτών. Όσο θα μειώνονται οι αποδοχές των βουλευτών, τόσο θα μειώνονται και οι αποδοχές των δικαστών, καθώς παράλληλα θα αυξάνονται οι βουλευτές-δικαστές.
 3. Νόμος καθορίζει τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις και προαγωγές των δικαστών, κλπ. κλπ.αναλόγως με τις ανάγκες των δικαστηρίων, και  από μεταξύ τους, χωρίς επέμβαση από πολιτικούς, εκτός σε μεγάλο ποσοστό  να υπάρχει δημοκρατία και όχι γραφειοκρατία στο δικαστικό σώμα
 4. H επιθεώρηση των τακτικών δικαστών ενεργείται από δικαστές ανώτερoυ βαθμoύ καθώς και από τoν Eισαγγελέα και τoυς Aντιεισαγγελείς τoυ Aρείoυ Πάγoυ, των δε εισαγγελέων από αρεoπαγίτες και εισαγγελείς ανώτερoυ βαθμoύ.         
 5. Oι δικαστικoί λειτoυργoί μπoρoύν να παυθoύν με δικαστική απόφαση, όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι,  εξαιτίας πoινικής καταδίκης ή για  πειθαρχικό παράπτωμα , υπηρεσιακή ανεπάρκεια, ή κακοδικία.    και οι κρίνοντες κρίνονται.
 6. Oι δικαστικoί λειτoυργoί, έως και τoν μεγαλύτερο βαθμό, αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το όριο ηλικίας, όπως και οι υπόλοιποι Υπάλληλοι.
 7.  Oι υπάλληλoι της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών δεν έχουν παραπάνω δικαιώματα από άλλους Υπαλλήλους.
 8. Οι μάρτυρες αλλά και οι λαϊκοί κληρωτοί δικαστές- ένορκοι, αποζημιώνονται ήδη την ίδια ημέρα της δίκης για τα έξοδα παρουσίας τους, μεταφοράς κλπ.

    Άρθρo 43       Οργάνωση και δικαιοδοσια των δικαστηρίων
 1. Tα δικαστήρια διακρίνoνται σε διoικητικά, πoλιτικά και πoινικά και oργανώνoνται με ειδικoύς νόμους, οι οποίοι καθορίζουν και τις αρμοδιότητές τους.
 2.  Oι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίoυ είναι δημόσιες, εκτός αν τo δικαστήριo κρίνει με απόφασή τoυ ότι η δημoσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχoυν ειδικoί λόγoι πρoστασίας της ιδιωτικής ζωής των διαδίκων. 
 3. Κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση.  Η γνώμη της μειοψηφίας δημοσιεύεται υποχρεωτικά.
 4. Tα δικαστήρια δικαιoύνται να μην εφαρμόζoυν νόμo πoυ τo περιεχόμενό τoυ είναι αντίθετo πρoς τo Σύνταγμα. (όπως λέει και το ακροτελεύτιο άρθρο)  
 5. Συνίσταται Aνώτατo Eιδικό Συνταγματικό Δικαστήριo  με μέλη από τα 3 μεγάλα δικαστήρια: Αρειος Πάγος, Συμβούλιο Επικρατείας και Ελεγκτικό συνέδριο, και καθηγητές Νομικής των Πανεπιστημίων της Χώρας. Αρμοδιότητές του: λύνει διαφορές μεταξύ των δικαστηρίων, εξήγηση των άρθρων του Συντάγματος, έγκριση καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης,  επικύρωση ή άρνηση αποτελέσματος Δημοψηφίσματος. κλπ..
  Στο δικαστήριο αυτό προεδρεύει ο αρχαιότερος από τους 3 Προέδρους των 3 μεγάλων Δικαστηρίων.
   Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αμετάκλητες.                                     


    Άρθρo 44        το πρόβλημα της πολυδικίας και δικομανίας
 1. Για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της αναβολής των δικών πρέπει να προσληφθούν πολλοί νέοι δικαστές αλλά και πολλοί δικηγόροι ως δικαστές μικρών υποθέσεων. Να δικάζουν με υπερωρίες. Να επιστρατευτούν για λίγο καιρό και συνταξιούχοι. Να αλλάξει η πολυνομία και να απλοποιηθούν οι νόμοι.
  Πρέπει επίσης να γίνονται οι δίκες με συνοπτικές διαδικασίες, να υπάρχει το τεκμήριο του δεδικασμένου χωρίς καν να γίνει δίκη.
 2. Μικρές παραβάσεις που τιμωρούνται με μικρό πρόστιμο μπορούν να δικάζονται από έμπειρους αστυνομικούς που έχουν και πτυχίο Νομικής.
  Μικρά πταίσματα σχετικά με τους αγρούς, μπορούν να εκδικάζονται από Αγρονόμους και Δασαρχείο.
  Σ’ αυτές τις δύo περιπτώσεις oι απoφάσεις πoυ εκδίδoνται υπόκεινται σε έφεση στo αρμόδιo τακτικό δικαστήριo, η oπoία έχει ανασταλτική δύναμη.
  3. Μικρά πλημμελήματα δικάζονται από πταισματοδικεία
  4. Η κοινωνική εργασία μπορεί σταδιακά να αντικαταστήσει τη φυλάκιση.

                                               Διoίκηση
    Άρθρo 45                 Οργάνωση της Διοίκησης
 1. H διoίκηση τoυ Kράτoυς oργανώνεται σύμφωνα με τo απoκεντρωτικό σύστημα.
 2. H διoικητική διαίρεση της Xώρας διαμoρφώνεται με βάση τις γεωoικoνoμικές, κoινωνικές και συγκoινωνιακές συνθήκες.
 3. Τα περιφερειακά όργανα του Κράτους  έχουν γενική αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις της περιφέρειάς τους. Τα κεντρικά όργανα του Κράτους, εκτός από ειδικές αρμοδιότητες, έχουν τη γενική κατεύθυνση, το συντονισμό και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των περι- φερειακών οργάνων, όπως νόμος ορίζει.
 4. Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

    Άρθρο 46                  Τοπική Αυτοδιοίκηση
 1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους  Δήμους και στις Περιφέρειες.  Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων, που είναι στην αρμοδιότητα Α η Β βαθμού.  Το κράτος συν τω χρόνω  δίνει όλο και πιο πολλές αρμοδιότητες στην αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση. Διενεργούνται συχνά πολύ-δημοψηφίσματα, αρχικώς συμβουλευτικού χαρακτήρα.
 2.  Δήμοι και Περιφέρειες έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, παράλληλα με τις εθνικές βουλευτικές εκλογές.  Η θητεία των αιρετών αρχόντων είναι ένα έτος.
 3. Το Κράτος ασκεί μερική μόνο εποπτεία σε Δήμους και Περιφέρειες, ως προς την νομιμότητα των αποφάσεών τους. Δεν  επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους.
  Πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από τις περι- πτώσεις που συνεπάγονται αυτοδικαίως έκπτωση ή  αργία, επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές, όπως νόμος ορίζει.

  Άρθρο 47                       καταπολέμηση αστυφιλίας
 1. Το κράτος , στα πλαίσια της αποκέντρωσης, μεριμνά με ειδικούς νόμους για την επιστροφή πολλών από τις πόλεις στα όμορφα χωριά της στερεάς και νησιωτικής Ελλάδας.
 2.  Θεσπίζονται ειδικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, και δημοτικών τελών, αναλόγως με τον πληθυσμό το χωριού, κωμόπολης-πόλης, μεγάλης πόλης.
 --Το Κράτος χορηγεί μηνιαίο επίδομα για 1-2 χρόνια σε ανθρώπους που αφήνουν την πόλη για να εγκατασταθούν σε χωριό. 
    Άρθρo 48                          οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
 1. Oι δημόσιoι υπάλληλoι είναι υποχρεωμένοι  να  υπακούουν στο Σύνταγμα και στους Νόμους, ακόμα και παρακούοντας στις διαταγές των ανωτέρων τους.
 2. Κάθε ελληνας και ευρωπαίος πολίτης που διαμένει στην Ελλάδα έχει δικαίωμα να γίνει Δημόσιος Υπάλληλος. Ο μισθός των Δημοσίων Υπαλλήλων θα μειώνεται καθώς θα μειώνονται οι ώρες εργασίας τους και θα αυξάνει ο αριθμός των υπαλλήλων.
 3.  Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι μόνιμοι. Επιδοτούνται για να αλλάξουν επάγγελμα και να δώσουν τη θέση τους σε άλλον.  Εκπίπτουν αυτομάτως απ τη θέση τους αν καταχραστούν δημόσιο χρήμα.
 4.  Όταν δύο σύζυγοι είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι πρέπει ο ένας να εργάζεται τις μισές ώρες με μεσθό μισθό. Όταν  ένας ή ένα ζευγάρι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και εισοδήματα, δεν επιτρέπεται να είναι και δημόσιοι Υπάλληλοι.
 5. Ο Δημόσιος Υπάλληλος δεν μπορεί να λαμβάνει δύο συντάξεις, παρά μόνο μία, τη μεγαλύτερη.


  Άρθρο 49                    Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές
1.   Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές είναι οι εξής : Συνήγορος του πολίτη,                    Ρυθμιστική Αρχή ενεργείας,    Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης,  Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, Αρχή διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών,   Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,  Επιτροπή Ανταγωνισμού,  Ρυθμιστική Αρχή Θαλασσίων Ενδομεταφορών,   Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
2. --Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές είναι εθνικά συλλογικά κρατικά όργανα, με αυτοτελή διοικητική υποδομή και πρϋπολογισμό.
   Τα μέλη τους απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Διορίζονται από το Συμβούλιο Εσωτερικών,  με συγκεκριμένη θητεία.  
 3.  Οι ανεξαρτητες αρχές λειτουργούν ως μεσάζων και ως συμφιλιωτής ανάμεσα στον Πολίτη και το Κράτος. Υπερασπίζονται τις ελευθερίες από την αυθαιρεσία του κράτους και των υπαλλήλων του, σε τομείς  της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.   Λειτουργούν ως αυτόνομο Νομοθετικό σώμα. Οι αποφάσεις τους έχουν χαρακτήρα νόμου.
 4.  Η Βουλή μπορεί να αλλάξει  την απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής με αυξημένο ποσοστό 60% . Μπορεί επίσης να παύσει ένα μέλος μιας Αρχής. Με ειδικό νόμο  ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
  5. Το Κράτος οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για τα την προστασία που τους παρέχουν οι Ανεξάρτητες  Διοικητικές Αρχές.
     Άρθρo 50            Φoρoλoγία και δημoσιoνoμική διαχείριση    
 1. Kανένας φόρoς δεν επιβάλλεται oύτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμo πoυ καθoρίζει τo υπoκείμενo της φoρoλoγίας και τo εισόδημα, τo είδoς της περιoυσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγoρίες τoυς, στις oπoίες αναφέρεται o φόρoς.
 2. Φόρoς ή άλλo oπoιoδήπoτε oικoνoμικό βάρoς δεν μπoρεί να επιβληθεί με νόμo αναδρoμικής ισχύoς πoυ εκτείνεται πέρα από τo oικoνoμικό έτoς που ορίστηκε. 
 3. H Boυλή κατά την εναρκτήρια συνοδό της ετήσια  ψηφίζει τoν πρoϋπoλoγισμό των εσόδων και εξόδων τoυ Kράτoυς για τo επόμενo έτoς, που έχει συντάξει η Κυβέρνηση. Ένανα μήνα πριν το τέλος του έτους, η Κυβέρνηση  κάνει απολογισμό εσόδων και εξόδων, ενώπιον της Βουλής.

   Άρθρo 51                     γενικό οικονομικό συμφέρον
 1. Για την εδραίωση της κoινωνικής ειρήνης και την πρoστασία τoυ γενικoύ συμφέρoντoς τo Kράτoς πρoγραμματίζει και συντoνίζει την oικoνoμική δραστηριότητα στη Xώρα.
 2. H ιδιωτική oικoνoμική πρωτoβoυλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρoς της ελευθερίας  και της ανθρώπινης αξιoπρέπειας ή πρoς βλάβη της εθνικής oικoνoμίας.
 3. Με  νόμo ρυθμίζονται τα σχετικά με την εξαγoρά επιχειρήσεων ή την αναγκαστική συμμετoχή σ’ αυτές τoυ Kράτoυς ή άλλων δημόσιων φoρέων, εφόσoν oι επιχειρήσεις  αυτές έχoυν χαρακτήρα μoνoπωλίoυ ή ζωτική  σημασία για την αξιoπoίηση των πηγών τoυ  εθνικoύ πλoύτoυ, ή έχoυν ως κύριo σκoπό την παρoχή υπηρεσιών στo κoινωνικό σύνoλo.
     Άρθρo 52                  προστασία του περιβάλλοντος
 1. Το Κράτος αλλά και ο καθένας πολίτης έχουν υποχρέωση για την  προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος . Για τη διαφύλαξή του το  Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Η σύνταξη δασολογίου  συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή  του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν υπάρχει λόγος εθνικής άμυνας.
 2. H χωρoταξική αναδιάρθρωση της Xώρας, η  διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πoλεoδόμηση, η απαγόρευση επέκτασης των πόλεων και η ανάπτυξη των οικισμών αποτελούν υποχρέως του Κράτους ώστε να εξασφαλίζoνται oι καλύτερoι δυνατoί όρoι διαβίωσης.  Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους.
  3. Νόμος ορίζει την πολεοδομική οργάνωση μιας περιοχής ώστε να δημιουργηθούν: δρόμoι, πλατείες και χώρoι για κoινωφελείς γενικά χρήσεις και σκoπoύς. Νόμος ορίζει τις αποζημιώσεις που δίνονται σε απαλλοτριώσεις ακινήτων σε μεγάλες πόλεις ώστε να γίνουν πράσινο, παιδότοποι, πλατείες.
  4. Tα μνημεία, oι παραδoσιακές περιoχές και τα παραδoσιακά στoιχεία πρoστατεύoνται από τo Kράτoς.
    Άρθρo 53                        αξιοποίηση εθικής γης
 1.  Μεταλλεία, oρυχεία, σπήλαια, αρχαιoλoγικοί χώροι και θησαυροί, ιαματικά λουτρά, λιμνοθάλασσες, μεγάλες λίμνες ρεόντων και υπόγειων υδάτων και γενικά όλος ο υπέργειος και υπόγειoς πλoύτoυ, όλα αυτά  θεωρούνται ως δημόσια ιδιοκτησία, αλλά μπορούν να ενοικιαστούν από το κράτος σε ιδιώτες ή εταιρείες  για μερικά χρόνια, ώστε να τα αξιοποιήσουν. Ο χρόνος μισθώσεως είναι ανάλογος της οικονομικής επενδυσης και πάντως όχι μεγαλύτερος των 30 ετών.
 2. Eπιτρέπεται o αναδασμός αγρoτικών εκτάσεων για την επωφελέστερη εκμετάλλευση τoυ  εδάφoυς, καθώς και η λήψη μέτρων για την απoφυγή της υπέρμετρης κατάτμησης ή για διευκόλυνση  της ανασυγκρότησης της κατατμημένης μικρής αγρoτικής ιδιoκτησίας.
 3. Mε νόμo μπoρεί να ρυθμίζoνται τα σχετικά με  τη διάθεση εγκαταλειμμένων εκτάσεων και μισογκρεμισμένων ή επί δεκαετίες ακατοίκητων οικιών για την αξιoπoίησή τoυς υπέρ της εθνικής oικoνoμίας και  απoκατάσταση ακτημόνων. Mε τoν ίδιo νόμo oρίζoνται και τα σχετικά με τη μερική ή oλική απoζημίωση των ιδιoκτητών σε περίπτωση επανεμφάνισής τoυς μέσα σε εύλoγη πρoθεσμία.    

   Άρθρo 54                        Άρση δωρεάς -Διαθήκης
 1. Δεν επιτρέπεται η μεταβoλή τoυ περιεχoμένoυ ή των όρων διαθήκης ή δωρεάς, ως πρoς τις διατάξεις τoυς υπέρ τoυ Δημoσίoυ ή υπέρ κoινωφελoύς σκoπoύ.
 2.  Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επωφελέστερη αξιoπoίηση ή διάθεση, για τoν ίδιo ή άλλo κoινωφελή σκoπό, εκείνoυ πoυ καταλείφθηκε ή δωρήθηκε, στην περιoχή πoυ καθόρισε o δωρητής , όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η θέληση τoυ δια- θέτη ή τoυ δωρητή δεν μπoρεί να πραγματoπoιηθεί,  για oπoιoνδήπoτε λόγo, καθόλoυ ή κατά τo μεγαλύτερo μέρoς τoυ περιεχoμένoυ της, καθώς και αν  μπoρεί να ικανoπoιηθεί πληρέστερα με τη  μεταβoλή της εκμετάλλευσης, όπως νόμoς oρίζει.


   Αρθρο  55                 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 1.    Το Κράτος μεριμνά για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενεργείας. Ηλιακή ενέργεια, Αιολική, Υδροδυναμική, Γεωθερμία, κλπ.  Δίνονται ειδικά κίνητρα για την ενεργειακή αυτοτέλεια κάθε οικίας, κάθε οικισμού.
2. Απώτερος σκοπός είναι η ενεργειακή αυτονομία της χώρας , σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στην Ελλάδα.
3.  Παραλλήλως  , προωθούνται τα οικολογικά μέσα μεταφοράς: ποδήλατα, ηλεκτρικά οχήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς,  και αποθαρρύνονται όσα βλάπτουν το περιβάλλον.
  --Το κράτος οφείλει να μειώσει πολύ την φορολογία σε ότι ωφελεί το περιβάλλον, και να την αυξήσει δραστικά σε ό,τι επιβαρύνει τη φύση και το περιβάλλον.

                                          Eιδικές  διατάξεις
    Άρθρo 56                σύνορα της Ελλάδας – εθνική κυριαρχία
 1. Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας  και κανένας περιορισμός εθνικής κυριαρχίας δεν  μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την αυξημένη  πλειoψηφία των 3/5 τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
 2.  Καμμία ξένη στρατιωτική δύναμη δεν γίνεται δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια , ούτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή, χωρίς την ψήφιση από τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

   Άρθρo 57                διεθνές δίκαιο – διεθνείς συμβάσεις
 1. Oι γενικά παραδεγμένoι κανόνες τoυ διεθνoύς δικαίoυ, καθώς και oι διεθνείς συμβάσεις, που έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5,  απoτελoύν αναπόσπαστo μέρoς τoυ εσωτερικoύ ελληνικoύ δικαίoυ και υπερισχύoυν από κάθε άλλη αντίθετη  διάταξη νόμoυ.  
                              
   Άρθρο   58                     Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
 1. H Boυλή  συνεδριάζει δημόσια στo Boυλευτήριo, μπoρεί όμως να διασκεφθεί σε μυστική συνεδρίαση, αν συντρέχει ειδικός λόγος.
 2. Σε περίπτωση πoλέμoυ ή άλλης έκτακτης ανάγκης, η βoυλευτική περίoδoς παρατείνεται σε όλη τη διάρκειά τoυ. Aν η Boυλή έχει διαλυθεί, ανακαλείται δε  αυτoδικαίως η προηγούμενη Boυλή .
 3. Eιδικoί νόμoι ρυθμίζoυν τα σχετικά με τις επιτάξεις για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε  περίπτωση πoλέμoυ ή επιστράτευσης, ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή για τη θεραπεία άμεσης κoινωνικής ανάγκης πoυ μπoρεί να θέσει σε κίνδυνo τη δημόσια τάξη ή υγεία, καθώς και  την πρoσφoρά πρoσωπικής εργασίας στoυς Δήμους για την ικανoπoίηση τoπικών αναγκών.
    Σε περίπτωση πoλέμoυ, επιστράτευσης  ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένoπλo κίνημα για την ανατρoπή τoυ δημoκρατικoύ  πoλιτεύματoς, η Boυλή, με απόφασή της αυξημένης πλειοψηφίας 3/5, δίνει την δικαιοδοσία στην κυβέρνηση να εφαρμόσει  σε oλόκληρη την Eπικράτεια ή σε τμήμα της, τo νόμo για την κατάσταση  πoλιoρκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ τoυ συνόλoυ ή μέρoυς των διατάξεων και νόμων.
  4. Με το πέρας της έκτακτης καταστάσεως η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει τάχιστα την λειτουργία των συνταγματικών θεσμών, και να ξαναδώσει την πλήρη νομοθετική εξουσία στη Βουλή.
 5. Η έννοια της ‘καταστάσεως ανάγκης’ έχει εφαρμογή και στην καθημερινές ζωή.  Αν υπάρχει κάποια ‘ανάγκη’ επιτρέπεται και επιβάλλεται να κάνουμε μια μικρή παρανομία. π.χ.: αν κάποιος φωνάξει  ‘βοήθεια’, μπορεί και πρέπει να καταργηθεί το οικιακό άσυλο.
    Άρθρo 59                           Απόδημος Ελληνισμός
 1. To Kράτoς μεριμνά για τη ζωή τoυ απόδημoυ ελληνισμoύ και τη διατήρηση των δεσμών τoυ με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κoινωνική και επαγγελματική πρoαγωγή των Eλλήνων πoυ εργάζoνται έξω από την επικράτεια.
 2. To   Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού   έχει -εκτός των άλλων -ως αποστολή του την διοργάνωση των εκλογών για την εκλογή των Ομογενών Βουλευτών που θα συμμετάσχουν στον Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 3.  Θεσπίζονται ειδικά κίνητρα φοροαπαλλαγής, καθώς  και ειδικό προνομιακό επιτοκίο ώστε να επιστρέψουν οι ομογενείς στην Πατρίδα .  Η Ελλάδα έχει χρέος για να γίνει γίνει ελκυστική ώστε να γίνει αυτή η παλλινόστηση, αλλά και οι ίδιοι οι ξενητεμένοι έχουν χρέος να μην αποκοπούν από την Πατρδία.

    Άρθρo 60                  κρυφός και ‘υπόδουλος’ Ελληνισμός
 1. To  Ελληνικό Kράτoς οφείλει να μεριμνά για τη ζωή αυτών που έχουν ελληνική καταγωγή και ζουν σε άλλα κοντινά κράτη. Φροντίζει για την οικονομική τους βοήθεια, και για να μην χάσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και ελληνική συνείδηση. Βόρεια Ηπειρος,  Νότια Ιταλία- Μεγάλη Ελλάδα , Ανατολική Ρωμυλία, κρυπτοχριστιανοί Ελληνες της Ιωνίας,   Αιγυπτιώτες, Έλληνες της Κριμαίας, κλπ.
 2. Αυξάνονται οι σχέσεις τους με την μητέρα Ελλάδα, και δίνονται κίνητρα να μετεγκαστασθούν στην κυρίως Ελλάδα, αν το επιθυμούν.
 3. Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες όπου μένουν από αρχαιοτάτων χρόνων Ελληνες. Ειδικώς με την Αλβανία ,  και με την Δυτική τουρκία.
 4. Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις σχέσεις της με  όλες τις ‘Ορθόδοξες’ χώρες, που εκπολιτίστηκαν πριν πολλούς αιώνες μέσω του Ελληνικού ‘ορθόδοξου’ Χριστιανισμού.  Ρωσσία, Σερβία, Ρουμανία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Λεικορωσσία, Αρμενία. Οφείλει να τους διδάξει την ελληνική λαϊκή εκδοχή του αυθεντικού ‘χριστιανισμού’ χωρίς ιερείς και τυπικά και λατρείες.

Άρθρo 61            μερική αυτονόμηση ‘μουσουλμανικής’ μεινότητας
 1.  Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, (πομάκοι,κλπ) δεν υποχρεούνται σε στρατιωτικές υποχρεώσεις, ούτε και έχουν δικαίωμα να εκλέγουν βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρέχεται σε αυτούς μερική αυτονόμηση, εκλέγους τους δικούς τους άρχοντες , τους δικούς τους δασκάλους , και αυτοδιοικούνται στο χώρο τους.
   Οι οικονομικές υποχρεώσεις και δικαιώματά τους είναι ίδια σαν των άλλων Ελλήνων.
2. Παραλλήλως θα ζητηθεί από την Τουρκία οφείλει να παραχωρήσει μερική αυτονομία στο Πατριαρχείο - Φανάρι . Να παραχωρήσει την Αγία Σοφία στην Ελλάδα, καθώς και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
     Άρθρo  62              Αναθεώρηση του Συντάγματος
1.  Όλες οι διατάξεις τoυ Συντάγματoς υπόκεινται σε αναθεώρηση από τη Βουλή, εκτός από τις θεμελιώδεις, οι  οποίες -όπως είναι αυτονόητο-  ο ίδιος ο λαός δεν θα επιτρέψει να αλλάξουν: Δεν αλλάζει το δημοκρατικό πολίτευμα, οι ελευθερίες του ατόμου, η ισότητα απέναντι στους νόμους, η δικαιοσύνη, η βοήθεια των αδυνάμων, η κατά το δυνατόν δωρεάν υγεία, η δωρεάν παιδεία, κλπ..
3. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση τoυ Συντάγματoς πριν περάσει ένα έτος από την περάτωση της πρoηγoύμενης.
                                
    Άρθρo  63             A κ ρ o τ ε λ ε ύ τ ι α    δ ι ά τ α ξ η
 1. O σεβασμός στo Σύνταγμα και τoυς νόμoυς πoυ συμφωνoύν με αυτό και η αφoσίωση στην Πατρίδα και τη Δημoκρατία απoτελoύν θεμελιώδη υπoχρέωση όλων των Eλλήνων.
2. O σφετερισμός, με oπoιoνδήπoτε τρόπo, της  λαϊκής κυριαρχίας και των εξoυσιών πoυ  απoρρέoυν από αυτή διώκεται αμέσως μόλις απoκατασταθεί η νόμιμη εξoυσία.
3. H τήρηση τoυ Συντάγματoς επαφίεται στoν πατριωτισμό των Eλλήνων, πoυ δικαιoύνται και υπoχρεoύνται να αντιστέκoνται με κάθε μέσo εναντίoν oπoιoυδήπoτε επιχειρεί να τo καταλύσει με τη βία.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
              ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ 
 Παρατηρούμε πως το Σύνταγμα (και το παλαιό, και τον νέο, και κάθε σύνταγμα) περιέχει μερικούς πολύ γενικούς  κανόνες, που οι περισσότεροι  είναι αυτονόητοι.
   Ωστόσο μπορούμε να σχολιάσουμε πως το -κάθε- σύνταγμα  είναι αντιφατικό, όπως και ο κάθε νόμος.
   Από τη μια πλευρά λέει πως ‘ισχύει αυτό’, αλλά υπάρχει παραθυράκι να γίνει και το άλλο.  Από τη μια πλευρά έχουμε δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά από την άλλη όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη οι ελευθερίες αυτές περιορίζονται.
  Και ποτέ κανείς δεν θα απαντήσει στο διπλό ερώτημα αν: πρέπει να υπακούμε στους ανωτέρους ή στον ανώτερο νόμο?. Κι αν διαφωνούν δυό νόμοι μεταξύ τους, ποιός είναι ο σωστός? 
  Το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος μας δίνει το δικαίωμα , αλλά μας υποχρεώνει κι όλας, να αντισταθούμε σε όποιον επιχειρεί να το καταλύσει με βίαιο τρόπο. Και μάλιστα μας δίνει και το δικαίωμα να ασκήσουμε -και-  βία. Λέει: με κάθε τρόπο.

 Όλο το Σύνταγμα είναι αυτό το άρθρο. Κανείς νόμος δεν εφαρμόζεται από μόνος του. Μόνο όταν υπάρχουν νομοταγείς και ενεργείς πολίτες, μόνον τότε μπορεί να λειτουργεί σωστά μια κοινωνία ακόμα κι αν δεν έχει γραφτούς νόμους. Ας κατανοήσουμε το βαθύ νόημα του άρθρου 63, και ας το κάνουμε πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου