theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

1 διδακτικό αίνιγμα!!


 ΑΠΟ  ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΟΝ 
ΚΥΠΑΡΗΣΣΕΑ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ
  Υπάρχει ένα ψυχολογικό αίνιγμα-γρίφος, που εκτός από άσκηση του μυαλού, κάνει ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία.  Το εξής:
    Είναι ένας τυφλός, κι ένας κωφάλαλος.
    Η  γυναίκα του τυφλού έχει κρυφό εραστή.

    Πώς θα του το πει  ο κωφάλαλος ???

  Μόλις  πεις σε κάποιον αυτό το αίνιγμα , αυτομάτως τον βάζεις στο ‘τριπάκι’ να σκεφτεί σαν να ήταν αυτός ο μουγκός. Δηλαδή τον βάζεις στη θέση του ‘ρουφιάνου’, και οι περισσότεροι που ακούνε το αίνιγμα , αποδέχονται αυτό το ρόλο!!!.  
  Μόνο ένας στους 100 αρνείται να σκεφτεί τη λύση του αινίγματος …
  Οι 99 ψάχνουν…, ψάχνουν…, αλλά δεν βρίσκουν λύση, γιατί απλούστατα   δ ε ν    υ π ά ρ χ ε ι… 
Ο μουγκός δεν μπορεί να μιλήσει… Κι αν του τόγραφε σε χαρτί: πως η γυναίκα σου έχει γκόμενο, ο τυφλός δεν μπορεί να διαβάσει…  Να του το ‘πει’ με άγγιγμα ‘παντομίμα’ , πάλι είναι αδύνατο… (αλλά βγάζει γέλιο)

 Λύση στο αίνιγμα  δ ε ν   υ π ά ρ χ ε ι ,  αλλά όση ώρα ψάχνει κάποιος να βρεί τη λύση , εσύ  μπορείς εσύ να δεις πολλά στη ματιά του  και στο πρόσωπό του: τη βλακεία, την πονηράδα, τη ζήλεια, το ‘διάβολο’.  
Μόλις αντιληφθεί πως δεν υπάρχει λύση, από τα νεύρα του πάει αμέσως να πει το αίνιγμα στον επόμενο, για να κάνει τον ξύπνιο …
 Κάπως έτσι έφτασε και σε μας το αίνιγμα…

 το δίδαγμα βρίσκεται στα ερωτήματα που γεννά το αίνιγμα:
Αν ήσουνα στη θέση του μουγκού, -αλλά είχες φωνή-, θα το έλεγες?
Αν ήσουνα στη θέση του τυφλού, θα ήθελες να το μάθαινες?
Κι αν ήσουνα η γυναίκα του??, πώς θα αντιδρούσες αν το λέγανε?
Αν το πούμε, θα είναι καλύτερα??
Με δυό λόγια, πρέπει να μαρτυράμε τα ερωτικά θέματα άλλων ?????

  Η μία άποψη είναι πως πρέπει να το πει. Διότι η ίδια η γυναίκα του τυφλού έπρεπε να του το είχε πει από πριν. ‘πρέπει να λέμε την αλήθεια’.


 Η άλλη άποψη είναι πως δεν πρέπει να το πούμε, είναι δικό τους ‘πρόβλημα’, αυτή έχει την ευθύνη, να μην το πούμε γιατί θα μπλέξουμε..
 Υπάρχει και μια τρίτη άποψη…  Αν ήταν βιασμός, αν ήταν αποπλάνηση ανηλίκου, τότε έπρεπε να το λέγαμε.  Αν όμως είναι σεξ μεταξύ ενηλίκων, τότε δεν είναι παράνομο, δεν έχει νόημα να το πούμε. Ειδικά όταν μία γυναίκα απατά έναν άντρα... Αλλά αν ένας άντρας απατά τη γυναίκα του, τότε είναι ντροπή του, και πρέπει να το πει σ αυτή μία άλλη γυναίκα, όχι άντρας.  

+ άλλο ένα διδακτικό αίνιγμα ( πάλι με τυφλό...)

 Ένας τυφλός έχει 2 άσπρα χάπια, και 2 μαύρα,
ίδια στο μέγεθος και στην αφή.
Και πρέπει να πιεί ένα άσπρο και ένα μαύρο.
Τί να κάνει??

  Μόλις ακούσουμε το αίνιγμα, μας πιάνει η φιλοτιμία να βοηθήσουμε τον τυφλό. Αλλά δεν υπάρχει λύση…. Ψάξε όσο θέλεις…!
 Το μόνο που μπορούμε να υπολογίσουμε, είναι τις πιθανότητες που υπάρχουν , να πιεί τα σωστά χάπια, αν τα πάρει τυχαία. Πίνει ένα, άσπρο ή μαύρο, και μένουνε 3, από τα οποία τα 2 είναι αντίθετου χρώματος, και το ένα ίδιο. Άραγε αν διαλέξει άλλο ένα τυχαία, έχει 66,6% να βρεί το σωστό, αντίθετου χρώματος. Δηλαδή , ό,τι και να κάνει, 2 στις 3 φορές θα πετύχει!!!  Ενώ αρχικά νομίζαμε πως οι πιθανότητες σωστού-λάθους είναι 50-50, βλέπουμε πως οι συνδυασμοί μαύρου-άσπρου είναι διπλάσιοι, απ ό,τι τα δύο μαύρα  ή δύο άσπρα.

  Όμως  υ π ά ρ χ ε ι  μία λύση στο πρόβλημα, και για να τη βρούμε , δεν πρέπει να σκεφτούμε μαθηματικά , ούτε  ‘φιλότιμα’ όπως στο προηγούμενο αίνιγμα… Θα χρειαστεί εξυπνάδα και ολίγη ‘παρανομία’, ώστε να κάνουμε την υπέρβαση, και:   να σπάσουμε κάθε χάπι στη μέση, και να πιεί το κάθε μισό, αφήνοντας τα άλλα 4 μισά για την άλλη μέρα…

 Το δίδαγμα που  μπορούμε να βγάλουμε από τα δύο αυτά παρόμοια αινίγματα, είναι πως δεν πρέπει να δεχόμαστε ακριβώς ό,τι μας λένε, να μην πέφτουμε στην μπλόφα του κάθε διλήμματος, αλλά να βρίσκουμε την ‘μέση’, την 3η λύση, με ολίγη παρανομία, και με πολλή φαντασία…
  Η πολλή ηθική και η πολλή λογική, δεν είναι καλοί σύμβουλοι για την ζωή μας.  Το φαινομενικά τέλειο, συνήθως είναι λάθος…
                                         antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
υποσημείωση
1.  --Το πρώτο αίνιγμα  το ακούσαμε σε λαϊκή γλώσσα , και είναι ακόμα πιο άγριο: πώς θα πει ένας μουγκός σ’ έναν τυφλό, ότι του γαμιέται η γυναίκα??
 Η γενική πτώση:  του γαμιέται , στο συντακτικό λέγεται: γενική ‘αντιχαριστική’  , ενώ αν πούμε: τάξε μου να σου πω , είναι ‘χαριστική’, δηλ. για χάρη μου, για χάρη σου.
2. --Όσο για τη λύση του πρώτου αινίγματος, -για να μην αφήσουμε παραπονεμένο τον ‘μαρτυριάρη’ αναγνώστη-, είναι να του το γράψει με τη μέθοδο Μπράιγ, ανάγνωση για τυφλούς, ή να το γράψει σε σένα, που δεν είσαι μουγκός, για να το πεις εσύ…
 Αλλά ας πούμε και μια σπάνια περίπτωση που πρέπει να το μαρτυρήσουμε: αν αυτή είναι κακός άνθρωπος γενικώς, και εκμεταλλεύεται τον τυφλό, και αν λέγοντάς το θα φέρουμε καλό στον ανάπηρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου