theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ο Δήμος, ο "Αρακάς" και ο Πανέλης στα αλλοτινά χρόνια....

    Και να ΄μαστε πάλι με τα αφηγήματα του Σωτήρη για εκείνα τα χρόνια τα αλλοτινά, τότε που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα και πιάναμε τα πουλιά με ξυλόβεργες  και πλακοπαγίδες.
   Στη σημερινή μας "παράσταση" πρωταγωνιστούν ο Πανέλης (1)  και ο Δήμος με το πρωτόγνωρο παρατσούκλι ο Αρακάς. Τούτο το παρατσούκλι είχε τη δική του ιστορία. Ο Δήμος, μακαριστός πλέον μια και έφυγε για τα θυμαράκια, δυστυχώς με βίαιο, αποτρόπαιο τρόπο,  πριν από λίγα χρόνια, καταγόταν από θεόφτωχη οικογένεια, που δεν είχε μοίρα ούτε στο Θεό ούτε στους αγίους. Έμεινε ορφανός από τα μικρά του και δεν θυμάμαι πώς και πότε οδηγήθηκε σε ορφανατροφείο  κάπου στην Κέρκυρα. Μας ήρθε πάλι στο χωριό εκεί γύρω στο ΄60 ένα γεροδεμένο, σκληρό παλικαράκι κι αμέσως έγινε ένα με το υπόλοιπο παιδολόι. Σε όλες τις τότε περιστάσεις και τα γεγονότα πρώτος και καλύτερος, στα παιχνίδια στις αλάνες ( μπάλα, το λουρί της μάνας και λοιπά ) στο βραδινό κυνήγι με φακό για τα σπουργίτια, στις νυχτερινές επιδρομές στα φρουτόδενδρα. 
    Όπως είπαμε στα προηγούμενα σχετικά κείμενα τότε υπήρχε μεγάλη φτώχεια στο χωριό. Τα κυρίαρχα φαγητά ήταν τα γκολοκύθια, σκολιάμπρια και λίγες λαψάνες. Λίγο μετά που άρχισαν οι πρώτες καλλιέργειες, ντομάτες, κούκλα, αρακάς, φασόλια, ο Δήμος είχε προτίμηση στον αρακά οπότε όταν λάχαινε ξεφλούδιζε τον αρακά και τον πήγαινε κάτω με το κιλό αμάσητο, ωμό, εξού και το παρωνύμι Ο "Αρακάς".
   Λοιπόν κάποια βραδινά, λέει ο αγαπητός Σωτήρης Βλάμης, ο Πανέλης έβγαζε μια μικρή ψησταριά έξω από το σπίτι-μαγαζί στην τότε αγορά που έμενε και έψηνε σουβλάκια. Μια φορά ο Αρακάς στεκόταν  δίπλα στην ψησταριά και κάποιος μίλησε στον Πανέλη πιο πέρα, οπότε ο Αρακάς βουτάει ένα σουβλάκι μισοάψητο και χραπ το χλαπάκιασε στη στιγμή με μιας. Ούτε κατάλαβε κανείς τι έγινε. Κι αυτό σε λίγο επαναλήφθηκε. Ο δε  Πανέλης μουρλάθηκε, αντί πέντε σουβλάκια βλέπει στο τέλος τρία και δίπλα ο Αρακάς να στέκει σοβαρός-σοβαρός δήθεν για να ψωνίσει. Τι να ψωνίσει που δεν είχε ούτε μια δεκάρα, όχι μόνο αυτός αλλά όλη η μαρίδα! 

(1) Για τον Πάνο (Πανέλη) Γερόσταθο που είναι ο μεγαλύτερος βιοπαλαιστής και ήρωας στην ιστορία του χωριού θα τον τιμήσουμε με ειδική ανάρτηση, ελεγεία,  τη Δευτέρα παραμονή των Χριστουγγένων, γιατί το αξίζει και τα παραξίζει..

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου