theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

REMEΜBER: ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σας παρουσιάζουμε ή καλύτερα σας θυμίζουμε 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΡΑΣΗΣ  ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 
2019 – 2023 ΤΟΥ 
ΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν ένα χρόνο τονίζαμε τα εξής: Μακάρι να πετύχει όχι τα μισά, αλλά το 1/3 από όσα έχει προαναγγείλει.....
  Εσείς τι λέτε; 
[OI ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΛΙΑΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ]

 ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
– Κατασκευή σύγχρονου και αποτελεσματικού ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ για τη Ζαχάρω, αλλά και ανάλογων εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούν όλους τους οικισμούς του διευρυμένου Δήμου. Η λίμνη Καϊάφα δεν μπορεί να είναι αποδέκτης ακατέργαστων αστικών λυμάτων, όταν μάλιστα η ίδια, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της, αποτελεί την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
– Η εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Ειδικότερα θα αποπερατώσουμε άμεσα το Δίκτυο Ύδρευσης της Φιγαλείας.
– Η βελτίωση του δημοτικού οδικού δικτύου (κύριου, δευτερεύοντος και αγροτικού) θα έχει συνεχή και αποτελεσματική φροντίδα, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου η άνετη και ασφαλής πρόσβαση, σε κάθε χωριό και σε κάθε οικισμό, επιβάλλεται για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς.
– Η σύνδεση του Δήμου με τις κρίσιμες για την ανάπτυξη περιοχές, όπως η περιοχή της Ανδρίτσαινας, του Επικούρειου Απόλλωνα με τη Φιγαλεία και την Αρχαία Ολυμπία, με οδικά έργα που για την πραγματοποίηση τους απαιτείται διαδημοτική συνεργασία, είναι επίσης άμεσης προτεραιότητας και θα επιδιωχθεί η συνεργασία των αντίστοιχων Ο.Τ.Α. με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ένα τέτοιο έργο είναι η κατασκευή του δρόμου Ανδρίτσαινα-Μάκιστος-Ζαχάρως, που έχει μείνει στις εξαγγελίες, αλλά αποτελεί προτεραιότητα  για την παράταξή μας.
– Ολοκλήρωση του σχεδιασμού και της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού (Ιόνιας Οδού), με τρόπο που θα συμβάλλει στην  ανάπτυξη της  περιοχής. Η «ανατολική χάραξη» θα απαλλάξει τον Καϊάφα και τους πεδινούς οικισμούς, από τις συνέπειες ενός έργου που δεν χωράει στον στενό κάμπο του Δήμου. Ταυτόχρονα θα καταστήσει την περιοχή μας τόπο ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ επισκεπτών και όχι τόπο ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ φορτίων.
– Η υπάρχουσα εθνική οδός Πύργου – Κυπαρισσίας, με τις απαιτούμενες βελτιώσεις, θα παραμείνει ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πού θα εξυπηρετεί την τοπική κυκλοφορία, απαλλαγμένος από τις νταλίκες, τα βυτιοφόρα, τα τσιμεντάδικα και τα κοντέινερ, που δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα και προκαλούν δυστυχήματα.
– Στη ΦΙΓΑΛΕΙΑ τα προγραμματισμένα (και μη εκτελεσμένα) έργα από την απερχόμενη Δημοτική αρχή, με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, θα ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο, ώστε να τεθούν το ταχύτερο στην εξυπηρέτηση των κατοίκων.

  1. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
– Πιστοποίηση του ελαιόλαδου της περιοχής ως «Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ζαχάρως”, κατά τα πρότυπα “ΠΟΠ Καλαμάτας”.
– Εγκατάσταση ελεύθερου Internet σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής πρόσβασης στις αγορές αγροτικών προϊόντων και τον τουρισμό.
– Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου και σύγχρονων σφαγείων.
– Στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής του Δήμου θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα εκπαίδευσης “Δια Βίου Αγροτικής Μάθησης και Κατάρτισης” των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων αγροτών.

  1. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
Ο τομέας της Υγείας πάσχει σε όλο το νομό. Σε τοπικό επίπεδο θα φροντίσουμε για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη στελέχωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ σε όλη την έκταση του Δήμου.
Θα εξασφαλίσουμε την λειτουργία του ΕΚΑΒ, για την ταχεία μεταφορά των ασθενών. Στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ, της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) θα γίνουν σημαντικά βήματα, που θα ξεπερνούν τα περιορισμένα όρια του Δήμου. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και η ΥΓΕΙΑ είναι δύο τομείς με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και ο τόπος μας, με τα Λουτρά Καϊάφα και τις ιδιαίτερα ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, ο τόπος μπορεί να αναδειχθεί σε γενικότερης σημασίας κέντρο ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Οι  ιαματικές πηγές και το υδροθεραπευτήριο σήμερα υπολειτουργούν. Θα πετύχουμε την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία τους σε ετήσια βάση.
  1. ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στηρίζουμε τον ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, την ΠΑΙΔΕΙΑ και τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.
Ο Ολυμπιακός Ζαχάρως, με ιστορία 80 ετών και τα αθλητικά σωματεία στο σύνολο τους θα ενισχυθούν σημαντικά.
Μόνο χάρη στην αξιέπαινη ιδιωτική πρωτοβουλία, συντηρείται στην περιοχή καλλιτεχνική παιδεία (θεατρική και μουσική), αφού δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης υποδομή για την υποστήριξη ανάλογων εκδηλώσεων. Η νεολαία, σχολική και εξωσχολική, αλλά και εκείνοι που επιθυμούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με τις τέχνες, δεν βρίσκουν τους κατάλληλους χώρους. Ο εκσυγχρονισμός των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, στο πλαίσιο των νεότερων προδιαγραφών που έχει θέσει το Υπ. Παιδείας, παρέχει την δυνατότητα, με συνδυασμένες δράσεις, ώστε να αποκτήσει η πόλη την κατάλληλη υποδομή.
Για τον Δήμο η εύρυθμη και άρτια λειτουργία των σχολείων, όλων των βαθμίδων είναι δράση άμεσης προτεραιότητας.

  1. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
(ΝΕΣΤΟΡΑΣ – ΑΝΗΛΙΟ – ΛΕΠΡΕΟ – ΠΡΑΣΙΔΑΚΙ – ΜΟΦΚΙΤΣΑ)
  • Παραδοσιακοί οικισμοί και παραδοσιακά κτίσματα και κατασκευές, όπως οι νερόμυλοι, τα παλαιά ελαιοτριβεία και τα πέτρινα αλώνια, που βρίσκονταν σε κάθε χωράφι της ορεινής Φιγαλείας, θα καταγραφούν και θα αναδειχτούν. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες που έχουν ήδη δημιουργήσει αξιόλογα Μουσεία Λαϊκού Πολιτισμού (όπως στην Καλίδονα, το Λέπρεο, την Νέα Φιγαλεία, το Γιαννιτσοχώρι, κ.α.), όπου προβάλλεται η παραδοσιακή ζωή, η λαϊκή τέχνη, τα ήθη και έθιμα, σε νέους κατάλληλους χώρους ή σχολικά και κοινοτικά κτίρια που έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται. Ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους κατοίκους των ημιορεινών οικισμών του Δήμου, που στοχεύουν στον αγροτουρισμό και στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή.
Στηρίζουμε την αρχαιολογική έρευνα για την ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων του τόπου.
– Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΠΥΛΟΣ του Νέστορα, ο παλαιοχριστιανικός Ναός του Σωτήρος (4ος αι.) και ο Φραγκοβυζαντινός Ναός της Παναγίας (11ος αι.) στο Ανήλιο, το ΑΡΧΑΙΟ ΛΕΠΡΕΟΝ, ο Ναός της Δήμητρας στο Πρασιδάκι, η Ομηρική πόλη των Πύργων στον Άγιο Ηλία κ.α., είναι μνημεία και τόποι που οφείλουμε να αναδείξουμε. Το Αρχαίο Λέπρεο αποτελεί την οικιστική και διοικητική κορύφωση ενός κόσμου που έδρασε και ήκμασε για χιλιάδες χρόνια και έχει αφήσει τα ίχνη του στην ευρύτερη περιοχή.

– ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑ είναι ένας ολόκληρος αρχαίος πολιτισμός που περιμένει την αποκάλυψη και την ανάλογη προβολή του. Το κορυφαίο δημιούργημά του ο ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, είναι το πρώτο μνημείο που αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, πριν και από τον Παρθενώνα των Αθηνών. Η αποκάλυψη και η ανάδειξη του χώρου πρέπει να συνδυαστεί με την ανάδειξη και την βελτίωση των οικισμών που είναι τμήματα του χώρου αυτού. Οι κάτοικοι των οικισμών θα υποδέχονται, θα ξεναγούν, θα φιλοξενούν και θα κατευοδώνουν τους επισκέπτες του τεράστιου αρχαιολογικού συγκροτήματος, το οποίο θα συνδεθεί με την Αρχαία Ολυμπία, κατά το πρότυπο της διαδρομής «Αρχαίας Ολυμπίας – Αρχαίας Ήλιδας» που ήδη λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα.
  • Η αποκατάσταση της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ του τόπου, θα βάλλει τα στέρεα θεμέλια της ανάδειξης της ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ. Η ταυτότητα ενός τόπου είναι προστιθέμενη αξία για κάθε προϊόν και για κάθε υπηρεσία που παρέχεται σ’ αυτόν.

  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το περιβάλλον, φυσικό και αστικό, αποτελούν το πρώτο και αναντικατάστατο αναπτυξιακό κεφάλαιό μας. Στο πλαίσιο της «Ανάδειξης και της Διαχείρισης» του χώρου θα υπάρξει διαδημοτική και διαπεριφερειακή συνεργασία, με στόχο την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Επιδιώκουμε:
– Να μελετηθούν και εφαρμοστούν μέθοδοι πυρασφάλειας, που θα αποτρέπουν την μαζική διάδοση της φωτιάς και θα προστατεύουν αποτελεσματικά τόσο τους οικισμούς, όσο και τις καλλιέργειες. Οι δασικοί χάρτες θα διασφαλίσουν τις δασικές εκτάσεις και θα δώσουν λύση σε χρονίζοντα ιδιοκτησιακά προβλήματα,
– Τη διαχείριση της παρόχθιας περιοχής του ποταμού Νέδα,  στα όρια του Δήμου με τον Δήμο Τριφυλίας, ώστε να πάψει να αποτελεί κίνδυνο καταστροφής για τις καλλιέργειες, με τις πλημμύρες του,
– Την ουσιαστική και αναβαθμισμένη συμμετοχή του Δήμου σε διαδημοτικό πρόγραμμα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων,
– Την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος και των οικισμών από την οπτική ρύπανση και την ηχορρύπανση.

  1. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται οικιστικά ένας τόπος καταδεικνύει τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του και τον οικονομικό του δυναμισμό. Ο ελλιπής πολεοδομικός σχεδιασμός, η άναρχη δόμηση και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των έργων υποδομής, είναι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται από τους διάσπαρτα αστικά λύματα.
Η ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της περιοχής θα στηριχτεί στο σύγχρονο Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά  και σε ένα «ειλικρινές και γνήσιο» ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα δώσει  λύσεις, επεκτεινόμενο και στην περιοχή της Φιγαλείας. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη των ημιορεινών και ορεινών οικισμών θα συνδυαστεί με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπως οι καταρράκτες της ΝΕΔΑ, οι οποίοι θα προστατευθούν και θα προβληθούν.
Σύμμαχος για την προστασία και την ανάδειξη των οικισμών ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι Ταξιάρχες, το Λέπρεο, η Νέα Φιγαλεία,  αλλά και όλα σχεδόν τα ορεινά πέτρινα χωριά μας, είναι η βούληση που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο και το ενδιαφέρον που προβάλλεται μέσα από τις διακηρυγμένες αρχές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε γιατί το θέλουμε!
Κώστας Αλεξανδρόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου