theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Το «πουλί» -πετάει στους ουρανούς Ο Τάκης Οικονομόπουλος έγραψε τη δική του, μοναδική ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Mισό αιώνα κράτησε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του σκωτσέζου τερματοφύλακα Τσαρλς Σο. Το 1914 το «νούμερο ένα» της Σέλτικ κράτησε ανέπαφη την εστία του για 1010 λεπτά στην Α΄ κατηγορία της Σκωτίας βοηθώντας τους «καθολι-κούς» να κατακτήσουν τον τίτλο στη χώρα τους. 51 ολόκληρα χρόνια μετά το ρεκόρ θα άλλαζε χέρια (και γάντια) και μάλιστα θα περνούσε σε ελληνικά, Τη σεζόν 1964-65 ο Τάκης Οικονομόπουλος, στη δεύτερη χρονιά του στον Παναθηναϊκό, «κατέβασε ρολά» για 1088 αγωνιστικά λεπτά και αναπόφευκτα η ομάδα του Κροάτη Στέφαν Μπόμπεκ διατήρησε τα σκήπτρα της στο ελληνικό πρωτάθλημα σε βάρος. της ΑΕΚ.




Ο Παναθηναϊκός εκείνη τη σεζόν είχε δεχθεί συνολικά 19 γκολ, κανένα όμως από τις 17 Ιανουαρίου 1965 και μέχρι τη λήξη της περιόδου στις 27 Μαΐου. Αυτή ήταν μία από τις πολλές «χρυσές» σελίδες στη καριέρα του Τάκη Οικονομόπουλου. Την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 82 ετών το «πουλί» του ελληνικού ποδοσφαίρου «πέταξε» για τα γήπεδα των ουρανών, Η πορεία του Οικονομόπουλου άρχισε τη δεκαετία του '50 στις αλάνες της Καλλιθέας. Στην ηλικία των 13 επιχείρησε ανεπιτυχώς να ενταχθεί στα τσικό του Παναθηναϊκού. Στα 15 του, 1959, υπέγραψε το πρώτο του δελτίο με τον τοπικό σύλλογο ΑΕ Καλλιθέας που τότε αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών, μετά από εισήγηση του πρώην παίκτη του Εσπέ-ρου, Γιάννη Φύσσα. Μέσα σε λίγους μήνες όμως βρέθηκε να αποτελεί μέλος ομάδας Α΄ Εθνικής η οποία άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά τη σεζόν 1959-60. Και η ομάδα αυτή θα ήταν ο πανίσχυρος τότε Απόλλων Σμύρνης, Σε μια προπόνηση του Απόλλωνα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης που προπονούταν και η ΑΕ Καλλιθέας, ο δεινός επιθετικός Αριστείδης Καμάρας της Ελαφράς Ταξιαρχίας επιχείρησε ένα σουτ προθέρμανσης προς την εστία του Οικονομόπουλου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κατέληγε στο πάνω-δεξιά μέρος των διχτυών, όμως με μια εντυπωσιακή εκτίναξη το «πουλί» του ελληνικού ποδοσφαίρου το εξουδετέρωσε. Αυτό ήταν. Ο Καμάρας τον πρότεινε στον γιουγκοσλάβο προπονητή Κίριλ Σιμονόφσκι και ο Απόλλωνας με συνοπτικές διαδικασίες τον απέκτησε με το ποσό των 5.000 δραχμών.
Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν συνέλλεξε πολύτιμες εμπειρίες όντας μέλος μίας ομάδας που τερμάτιζε πάντα στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Την περίοδο 1961-62 0 Απόλλων κατετάγη τρίτος [το κύπελο  ΟΥΕΦΑ δεν είχε ιδρυθεί ακόμη) με τον Οικονομόπουλο όμως να έχει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Έτσι το καλοκαίρι του 1962 συμπεριλήφθηκε μεταξύ των ανταλλαγμάτων της μεταγραφής του Γιάννη Βερεμέντη από την Προοδευτική. Και πάλι όμως δεν από τελούσε βασική επιλογή του προπονητή Πέτρου Χριστοφίδη, κάτι όμως που θα άλλαζε με την έλευση στην Προοδευτική του θρύλου του Παναθηναϊκού Αντώνη Μηγιάκη, ο οποίος του έδωσε τα γάντια του βασικού στην αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στην κοινή τους έδρα στο Φάληρο και το «πουλί» κράτησε το μηδέν στην εστία του βοηθώντας τους «βυσσινί» να πάρουν τη νίκη (0-1). Αν και η Προοδευτική δεν μπόρεσε να αποφύγει τον υποβιβασμό το 1963 (έχασε την παραμονή στην τετραπλή ισοβαθμία με Παναιγιάλειο, Απόλλωνα Καλαμαριάς και Άρη), οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Οικονομόπουλου θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Ο ούγγρος τεχνικός Αντράς Ντόλγκος των τρυ θρόλευκων τον ήθελε στον Πειραιά,
όμως ο Οικονομόπουλος επιθυμούσε μεταγραφή στην ομάδα που υποστήριζε από μικρός: τον • Παναθηναϊκό. Και η άρνησή του τον οδήγησε σύντομα στο «τριφύλλι». Ο προπονητής των πρασίνων, Στέφαν Μπόμπεκ, ζήτησε απó ό τη διοίκηση του Παναθηναϊκού κα τον υπογράψει μετά από ένα φιλικό με την Προοδευτική. Ο σύλλογος του Κορυδαλλού εισέπραξε 130.000 δραχμές και ο Τάκης Οικονομόπουλος αγωνίστηκε με το σήμα του Παναθηναϊκού για τα επόμενα 13 χρόνια κερδίζοντας 5 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα ενώ ήταν βασικός και στον τελικό του 1971 στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ, Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας 25 φορές Το παρατσούκλι «πουλί» το οφείλει στον Μίμη Δομάζο από ένα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ το 1965. Με την ομάδα του να αγωνίζεται με 8 παίκτες και εκείνον να πιάνει τα άπιαστα, ο «στρατηγός» αποφάσισε να τον... βαπτίσει, Μεγάλη του αγάπη η ζωγραφική. Ο αθλητισμός και η τέχνη έχουν πολλά κοινά σημεία: την προσήλωση στην επίτευξη των στόχων, την εξέλιξη την πειθαρχία και το πείσμα» θα πει σε συνέντευξη του. Τα έργα του Τάκη Οικονομόπουλου βραβεύτηκαν 4 φορές  στα καλύτερα έργα στον κόσμο από την  Biennale της Βαρκελώνης, τα έτη 1986-1987/1988-1989/1990-1991/1994-1995, ενώ πολλοί από τους πίνα κες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Μ. Διόγος ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου