theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΖΑΧΑΡΩΣ 1987

 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ
           Στην ανάρτηση της 15 Νοεμβρίου (κλίκ ΕΔΩ)τα σχόλια που γράφτηκαν ήταν όλα σοβαρά και πολύ σημαντικά. Περισσότερο της Τασούλας Τάγαρη, του Καλλικράτη  και ενός Ανώνυμου που υποστηρίζουν ως την καλλίτερη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της Ζαχάρως την η παράκαμψη της εθνικής οδού. Κι όμως η θέση αυτή υπάρχει από το 1987 και συμπεριλαμβάνεται στο τότε Πολεοδομικό Σχέδιο της Ζαχάρως (ΠΣΖ) που τόσο σφοδρώς πολεμήθηκε και σαμποταρίστηκε από τους ντόπιους παράγοντες που αποτελούσαν τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση.  Δυστυχώς τα ευτελή συμφέροντα συνταυτίστηκαν με τις ....προοδευτικές ιδέες εκείνης της εποχής και έτσι το σχέδιο έμεινε στους καλένδες.(1) Θεωρούμε ότι το Σχέδιο ήταν μεγάλη ευκαιρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές αλλά και άλλες συνθήκες για την όλη ανασυγκρότηση της πόλης, που είναι από τις λίγες που στερείται πολεοδομικού σχεδίου και είναι κτισμένη αρτζιμπούρτζι και λουλάς (2)
     Ας είναι κι ας επανέλθουμε στην παράκαμψη που λέγαμε. Προβλεπόταν λοιπόν από το ΠΣΖ η παράκαμψη να άρχιζε 400 m από τον βορινό κόμβο εισόδου της πόλης (σπίτι Μπαγλάνη)και να περνά ανατολικά από το γεφύρι του Πλατανούλη, που είναι πιο κάτω από το μαγαζί του Μπάδα και να ενώνεται πάλι με την εθνική 50 m πριν από το Μπισχινέϊκο γεφύρι. (3)    

  (1)  Αρκετά σημαίνων πρόσωπο τότε και μέσα στα πράγματα ήταν ο  κ. Φουρλής, από τον οποίο αναμένουμε μια τοποθέτηση για το Πολεοδομικό Σχέδιο του 1987 και τους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωσή του.
  (2)Ένα μικρό παράδειγμα είναι ο Χώρος που είναι κτισμένος ο Άγιος Παντελεήμονας. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο αυτός ο χώρος, δίπλα στην εθνική, είχε ορισθεί για τις ανάγκες της λαϊκής αγοράς και τις άλλες ώρες για πάρκινγκ. Κι όμως τα σαΐνια κατασκεύασαν την εκκλησία πράγμα που αντίκειται σε όλους τους κανόνες, κοινωνικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς.
 (3) Μελετητής του πολεοδομικού Σχεδίου το 1987 ήταν ο αρχιτέκτονας Νίκος Αλεξανδρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου