theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΠΑΡΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ….. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΖΟΥΡΤΣΑ!!!

Γράφει ο Ζουρτσάνος {Θανος  XΤ΄}
Α] Παραγοντίσκοι, Παράγοντες και Μαυρογιαλούρηδες
Β] 25η Μαρτίου:   Εν μέσω Εθνικής Παλιγγενεσίας κατατέθηκαν 16 στεφάνια. Μάλιστα το στεφάνι για την Εθνική Αντίσταση το κατέθεσε καραμπινάτος …δεξιός με τα ούλα του!!!  
Γ} Όλοι και όλες συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις …του γραφείου του κυρίου Βουλευτού!
Δ] Ο κ. Αντιδήμαρχος δεν απολογείται αλλά αντεπιτίθεται…
Αυτά είναι τα θεματάκια που μας ήλθαν από το φιλαράκο μας το Ζουρτσάνο, το Θανο τον ΧΤ΄. Αν και όλα είναι επίκαιρα και πολύ….πιπεράτα δεν είναι δυνατόν να τα αναρτήσουμε όλα την ίδια μέρα. Ένα – ένα και να καίει ή για άλλους να προλαβαίνουν να το φυσάνε για να μην καούν …
      Αρχίζουμε με το α] Παραγοντίσκοι, Παράγοντες και Μαυρογιαλούρηδες. Βέβαια η αλφαβητική σειρά δεν θα καθορίσει και το χρόνο ανάρτησης. Αυτή θα γίνει ανάλογα με τις σκέψεις της στιγμής εκείνης .
Λοιπόν, Σε όλες τις μικρές κοινωνίες μακροημερεύουν, καλλίτερα βασιλεύουν οι παράγοντες της μικροπολιτικής αλλά και της κοινωνικής ζωής. Κατά κάποιο τρόπο μοιράζουν την τράπουλα. Δίπλα και κάτω από αυτούς είναι τα διάφορα τσιράκια, οι παραγοντίσκοι  και από πάνω οι … μεγάλοι. Μαυρογιαλούριδες και Μαυρογιαλούροι. 
Οι πρώτοι που λέτε, οι παραγοντίσκοι αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής καθόσον, ενώ παριστάνουν τους σπουδαίους που κινούν τα νήματα, στην ουσία το μόνο που καρπώνονται είναι οι ευχετήριες κάρτες του κουμπάρου.  Τις θεσούλες τις μοιράζουν οι άλλοι, οι παραπάνω. Αν κι αυτές τώρα πέταξαν. Οι παραγοντίσκοι, που γίνεται λόγος, συνήθως χρησιμοποιούν πλάγιους και σκοτεινούς τρόπους, χωρίς να φθάνουν και στην παρανομία. Είναι λίγο ψιλοκατεργάρηδες αλλά μέχρι εκεί. Ο λαϊκισμός  και οι φρούδες υποσχέσεις είναι τα κύρια τους όπλα, πάντοτε όμως εκεί που τους παίρνει. 
Τις χαιρετούρες και τα πικρά δάκρυα ακόμη τα έχουν προσφάι. Τις παραμονές των εκλογών δεν στέκονται πουθενά, νυχτιάτικα αλωνίζουν τα σοκάκια και τις γειτονιές   για να προλάβουν τα τελευταία ψηφοδέλτια. Τις αγαθές, αφελείς κυριούλες τις έχουν πιάσει από πριν. Το παίζουν εκλογομάγειροι και στα μέσα και στα έξω.
Από πνευματικής και επαγγελματικής πλευράς, τις περισσότερες φορές είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, απλώς έχουν πιάσει πόστα βιοπορισμού που έχουν άμεση επαφή και τριβή με τον κόσμο, όπως  κουρέας, φούρναρης, παντοπώλης,τυροκόμος,παλιός χωροφύλαξ, υπάλληλος δημοτικός ή στην Ένωση, στο συνεταιρισμό, ΟΤΕ κτ.λ.{1} 
Εδώ λοιπόν στη Ζούρτσα δεν στερούμεθα τέτοιων προσωπικοτήτων. Από παλιά άνθιζαν διάφοροι παρά-τύποι, παρά-πολιτικοί, παρά-δημοτικοί, παρά-νομικοί. Οι δυο δικολάβοι δεν ξεχώριζαν στο παραμικρό από δικηγόρο. Τις τελευταίες δεκαετίες άλλοι όρθιοι, κρατεροί κι άλλοι σκυφτούληδες κράτησαν μια χαρά το ρόλο του εκλογομάγειρα. Μικροί το δέμας αλλά με ψυχή υπερεθνικόφρων.Τώρα όμως κινδυνεύουν να χάσουν και τα αυγά και τα καλάθια. 
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!!!!!


{1} Στο δε Γιαννιτσοχώρι ποιος ξεχνά τον μεγάλο που από φέρελπις κουρέας καβάλησε την κοινότητα επί 28 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα! Όρθιο κούτσουρο με απολυτήριο του δημοτικού κοντά στη βάση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου