theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ..ΤΑ .ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Κάνοντας μια σχετική ανακεφαλαίωση στα σχόλια που έχουν κατατεθεί στη διαβούλευση του Σχ.Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, οι πιο πολλές ενστάσεις έχουν ως εξής:

Διμέτωπος αγώνας για τον Κυπαρισσιακό

  • Περίπου όλοι είναι αντίθετοι με τους αυστηρούς όρους δόμησης στη ΖΑΤ (όριο αρτιότητας 20 στρέμματα και μέγιστο εμβαδόν 200 τ.μ.) (1)
  • Ομοίως το ίδιο είναι αντίθετοι για 4-5άστερα καταλύματα (ξενοδοχεία). 
  • Την αντικατάσταση του όρου "υφιστάμενες  οδοί" με "νομίμως υφιστάμενες". Κυρίως με αυτό αποτρέπεται το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα που έχει γίνει με την παράνομη διάνοιξη πέντε δρόμων  κάθετων  στην περιώνυμη περιοχή του Παπά στο Μπούζι. Ξέρετε ποιοι αντιδρούν;
  •  Όχι ενιαία ΖΑΤ με τους ίδιους περιοριστικούς όρους σε όλο το μήκος της παραλίας, αλλά ανάλογα με το ποσοστό φωλεοποίησης.(2)
  Τι τέλος πάντων θα πράξουν οι διάφοροι που αντιδρούν έντονα και φανατισμένα με προεξάρχοντες τους δήμους εάν το υπουργείο συμμορφωθεί στα παραπάνω πολύ θα ήθελα να το μάθω.(3) Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλοι στη Μεσσηνία ήσαν υπέρ του Περιφερικού Πάρκου, επειδή επιτρεπόταν η δόμηση στις αγροτικές ιδιοκτησίες που ήταν μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή (ΠΠΦ). Τώρα όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μαζί και οι δήμοι είναι  κατά, γιατί τους το απαγορεύει. Αξίζει να διαβάσετε παρακάτω το σχόλιο ενός Καλονερίτη, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, που διαθέτει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην κρίσιμη περιοχή, όπως και ο Παπάς στο Μπούζι. (4) Καταλαβαίνετε ότι τα κριτήρια είναι  ατομικά συμφέροντα και μόνο. 


(1) Οι περισσότεροι το εξηγούν ότι επιτρέπεται δόμηση 200 τ.μ. και πάνω κι αυτό το χρησιμοποιούν σαν λαϊκίστικο σύνθημα και το διατυμπανίζουν. Ενώ έτσι   καθορίζεται ότι είναι οικοδομήσιμο μέχρι 200 τ.μ. Επομένως το  μέγα πρόβλημα είναι στο όριο αρτιότητας.

(2) Ο Αρχέλων που ασκεί άμεση επίβλεψη και καταγραφή στο θέμα Caretta Caretta δηλώνει ρητά τα εξής: Προκαλεί αίσθηση ότι το σύνολο της παραλιακής ζώνης από τον Αλφειό μέχρι την Κυπαρισσία, διαχειρίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μακροχρόνια στοιχεία φωλεοποίησης που καταδεικνύουν σημαντικές διαφοροποιήσεις της πυκνότητας ωοτοκίας κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Συγκεκριμένα στην ΠΠΦ-1α (μήκους 35 χλμ. περίπου) γίνεται το 13% των φωλιών του Κόλπου, στο τμήμα της ΠΠΦ-1β που βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Νέδα προς βορρά και του ποταμού Αρκαδικού (ή ρέματος Περιστεριάς) προς νότο (μήκους 9,5 χλμ. περίπου) εντοπίζεται ο πυρήνας του βιοτόπου όπου γίνεται το 82% των φωλιών του Κόλπου, ενώ στο τμήμα Αρκαδικός προς βορρά έως το ακρωτήριο Κούνελος (νότια της Κυπαρισσίας) προς νότο γίνεται μόλις το 5% των φωλιών του Κόλπου. Η ενιαία αυτή διαχείριση δεν συνάδει με την παραδοχή ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας μεταξύ του Καλού Νερού και των εκβολών της Νέδας (βλ. σελ. 365 της ΕΠΜ).

(3) Σε μια εποικοδομητική  συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Αλεξανδρόπουλος δεσμεύτηκε ότι εάν υπάρξει καλυτέρευση ως προς τη δόμηση στα 4-5άστερα ξενοδοχεία , τότε θα είναι υπέρ. Προσμένουμε.....

(4) Βασίλειος Παπακωνσταντόπουλος
     1) Θεωρώ λάθος την απαγόρευση χρήσεως ιδιοκτησιών κατά μήκος της παραλίας και ειδικότερα στην περιοχή που χαρακτηρίζετε ΠΠΦ-2γ όπου διαθέτω ιδιοκτησιακά δικαιώματα ,στο τμήμα από εκβολή χειμάρου παρασποριάς και προς ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ
     2)οι ιδιοκτησίες της περιοχής αυτής χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και περίεργα σαν αγροκτήματα με αμμοθίνες ενώ κάτι τέτοιο δεν βασίζεται στην περιβαντολλογική μελέτη.
     3)προτείνεται στέρηση χρήσεως ιδιοκτησιών χωρίς να προβλέπεται διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών των αγροκτημάτων .Η προσφυγή αυτών ανά περίπτωση στα διοικητικά και ευρωπαικά δικαστήρια θα είναι χρονοβόρος , πολυδάπανη και μέχρι δικαιώσεως τους θα έχουν στερηθεί την χρήση των ιδιοκτησιών τους για υποτιθέμενη όχληση ενός είδους που αφθονεί και δεν προστατεύεται πλέον ως απειλούμενο
      4)ειδικότερα στην ιδιοκτησία μου υπάρχει ανάχωμα προς την παραλία εδώ και δεκάδες χρόνια , που οριοθετεί προς την παραλία την ιδοκτησία, και έχουμε φυτεύσει δένδρα επ’ αυτού για λόγους αισθητικής και προστασίας των καλλιεργειών και φυσικά δεν υπάρχουν αμμοθίνες.
    5)γιατί στην Ζάκυνθο στον κόλπο Σεκανίων, περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στο παρελθόν οι οικολογικές οργανώσεις με την συνεργασία της Ευρωπιακής ένωσης αγόρασαν τις ιδιοκτησίες κατά μήκος της παραλίας. ΓΙΑΤΊ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου