theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Ήδη άρχισε η διαβούλευση και έχουμε το πρώτο σχόλιο - ένσταση
 στο σχέδιο ΠΔ για τον  Κυπαρισσιακό  Κόλπο. Κατατέθηκε στις 26
 Φεβρουαρίου     2016,   από μια    κυρία   με  το  όνομα  Αγγελική,
 στην οποία  ένσταση  συμφωνούμε απόλυτα και συνυπογράφουμε.
 Στη  συνέχεια  ακολουθεί το  δικό  μας   σχόλιο - ένσταση  για ένα 
ζήτημα  που  είμαστε  βέβαιοι  ότι  υπάρχει  γενική  συγκατάβαση. 
Υπόψη  είναι  ευνόητο   ότι  όσο  περισσότερες  είναι  οι  ενστάσεις
 για  ένα  ζήτημα  τόσο  καλύτερα   είναι,  γι΄  αυτό   είναι   ανάγκη 
συμμετέχετε   στη  διαβούλευση   όσο   το   δυνατό   περισσότεροι.
( www.ypeka.gr). 
Ιδού τα δύο κείμενα:

Α.  "Οι επισκέπτες της περιοχής που θα επιθυμούν να απολαύσουν τη διαμονή τους εντός της Ζώνης Αγροτικού Τοπίου θα αναγκάζονται, βάσει του 03.Β.2, να επιλέξουν είτε να μείνουν σε 4-5άστερα κύρια τουριστικά καταλύματα είτε αλλιώς να μείνουν σε κάμπινγκ .Για ποιό λόγο δεν επιτρέπονται και τα τουριστικά καταλύματα άλλων κατηγοριών και κλειδιών (με τη εξαίρεση των ήδη υφισταμένων επιχειρήσεων, βάσει του αρ. 7.2)? Επίσης, το όριο των 20 στρεμμάτων καθιστά απαγορευτική τη δόμηση εντός ΖΑΤ, για νέες κατοικίες ή για καταλύματα, καθώς ελάχιστες ιδιοκτησίες φθάνουν αυτή την έκταση. Η περιοχή είναι ήδη αρκετά πυκνά δομημένη καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και η ρύθμιση αυτή δεν προσφέρει κάτι ως επιπλέον προστασία του αγροτικού τοπίου, παρά ως απαγόρευση, ουσιαστικά, της νέας δόμησης.Θα αρκούσε, πιστεύω, να τηρηθούν με συνέπεια τα ισχύοντα όρια κάλυψης. Φοβάμαι ότι η ρύθμιση αυτή όσον αφορά τη ΖΑΤ, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και δεν θα επιτρέψει την μακροπρόθεσμη δημιουργία τουριστικών υποδομών για όσους θέλεουν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις υπό Α. περοχές προστασίας της φύσης.Επίσης, δεν τεκμηριώνεται ποιόν συγκεκριμένο οικολογικό σκοπό εξυπηρετεί η υπεραυστηρή, για τις κατοικίες και τα μικρά μη κύρια τουριστικά καταλύματα, αυτή ρύθμιση. Ειδικά σε μια αγροτική κυρίως περιοχή όπου τελευταία αρχίζουν να αναπτύσσονται μικρές, οικογενειακού τύπου μονάδες καταλυμάτων, και φαίνεται ότι έχουν πολύ καλή προοπτική, φέρνοντας ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό στον τόπο.
 Ευχαριστώ
Στο χάρτη φαίνεται η υπέρμετρη ΖΑΤ στη Ζαχάρω και στο Γιαννιτσοχώρι

 Β.      Καταρχάς θεωρώ ότι το σχέδιο Π.Δ θωρακίζει  την παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου από μικρά και μεγάλα άνομα συμφέροντα. Όμως σε αρκετά επιμέρους ζητήματα κάνει κατάχρηση των όρων προστασίας με αποτέλεσμα οι δήμοι, οι κάτοικοι και τα ντόπια ΜΜΕ να αντιδρούν έντονα και πολλάκις δικαίως.
      Προς το παρόν αναφέρομαι στο άρθρο 2 και η ένστασή μου είναι για την οριοθέτηση της Ζώνης Αγροτικού Τοπίου (ΖΑΤ) ειδικά στις περιοχές Ζαχάρως  και Γιαννιτσοχωρίου. Κατανοώ τη μεγάλη διαπλάτυνση της ΖΑΤ στη Ζαχάρω λόγω του οικοσυστήματος του Καγιάφα αλλά όμως σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη (ΠΔ 01.3) , τα ανατολικά όρια αρχίζοντας λίγο πριν από τον Κακόβατο, φθάνουν στην Εθνική οδό με αποτέλεσμα να κόβουν τη Ζαχάρω στη μέση με ότι συνέπειες αυτό επιφέρει. Προτείνεται στην εν λόγω περιοχή η σμίκρυνση της ΖΑΤ τουλάχιστον μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή και τα ανατολικά όρια να ανεβαίνουν  κάπου μετά το γήπεδο της Ζαχάρως για να αγκαλιάσουν τον Καγιάφα.
      Ακριβώς το ίδιο, υπέρμετρη διαπλάτυνση της ΖΑΤ συναντάμε και στην περιοχή Γιαννιτσοχωρίου, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Και εδώ απαιτείται ελάττωση, έτσι ώστε τα ανατολικά όρια να βρίσκονται  περίπου στις ίδιες αποστάσεις όπως και στα προηγούμενα χωριά Θολό και Νεοχώρι.
Ευχαριστώ και επιφυλάσσομαι και για άλλα άρθρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου