theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Όπως είχαμε αναγγείλει την Παρασκευή αναμέναμε  τις απόψεις της Φωτεινής Τριγάζη, προέδρου του συλλόγου των κατοίκων του "οικισμού" Αγίου Νικολάου στην παραλία Ζαχάρως "ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΩΣ» για το θέμα του του περιβόητου Π.Δ. και ιδού μετά χαράς οι θέσεις του συλλόγου με την υπογραφή της προέδρου του:
  Το Δ.Σ. του συλλόγου των κατοίκων του οικισμού, με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΩΣ»
δηλώνοντας  την παρουσία του και παρεμβαίνοντας δημόσια στη συζήτηση για το σχέδιο Π.Δ «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και της ευρύτερης περιοχής τους, ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του»
έλαβε την εξής απόφαση:
Ο σύλλογος μας, ο οποίος έχει ως μέλη τούς κατοίκους του οικισμού της παραλίας Ζαχάρως, εκφράζει την αντίθεσή του στην ψήφιση τού ανωτέρω υπό συζήτηση   π.δ.
Βασισμένο σε μια  περιβαλλοντική μελέτη,  η οποία αποτυπώνει με διαστρεβλωμένο τρόπο την πραγματικότητα της περιοχής μας, το προεδρικό αυτό διάταγμα, καταλήγει  αυτονόητα σε ρυθμίσεις,  πέρα και έξω από τους σκοπούς, τους οποίους  επιδιώκει  να υπηρετήσει.
Οσον αφορά στην περιοχή της Ζαχάρως όχι απλά δεν βοηθάει στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά – αντιθέτως – οξύνει τα υπάρχοντα και δημιουργεί και καινούργια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι η περιοχή του οικισμού μας, ο οποίος αποτελεί τμήμα του οικισμού, που είναι πλέον ευρύτερα γνωστός ως οικισμός «Αγίου Νικολάου».
Το γεγονός ότι ο οικισμός έχει αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, πάνω σε δημόσιο κτήμα είναι σε όλους σχεδόν,  γνωστό. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ξεκίνησε ήδη από το έτος 1931 να πουλάει (όχι να δωρίζει), τονίζουμε το να πουλάει , τμήματα της έκτασης σε εκείνους που τα κατείχαν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και είχαν ζητήσει να τα αγοράσουν.  Ψηφίζοντας τους σχετικούς νόμους, το ίδιο έκανε διαχρονικά, μέχρι το έτος  2008, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες πωλήσεις.
Δεν το  έπραξε στο βαθμό  που όφειλε και  είχε την υποχρέωση, σύμφωνα με τους  νόμους, που η ίδια η πολιτεία είχε ψηφίσει, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των οικιστών να αναμένει ακόμα απάντηση στις αιτήσεις εξαγοράς που έχει υποβάλει, σύμφωνα με την ισχύουσα  νομοθεσία., από το έτος 1968.
Παρόλα αυτά, όταν το αρμόδιο Υπουργείο το  έτος 1993,  με το, από 3-9-1993 Π.Δ., (Φ.Ε.Κ. 1161Δ/20-9-1993),  έθεσε όρους δόμησης και κατάτμησης  και προσδιόρισε χρήσεις γης για όλες τις εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού,  παραλιακές  περιοχές Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ηλείας,  τον  οικισμό μας και την ευρύτερη περιοχή του,   τα ενέταξε  στη ζώνη Α2 με χρήση παραθεριστικής κατοικίας, αναγνωρίζοντας  ότι πρόκειται για την πραγματική κατάσταση  ενός  οργανωμένου και σύγχρονου οικισμού.
Την ίδια αντιμετώπιση είχε και το «Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (Γ.Π.Σ.) ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ» - «ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΡΘΩΣΗ – ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ» από το  2008. 
Σήμερα και με το υπό  συζήτηση π.δ. ο οικισμός αυτός  αντιμετωπίζεται ως μια κατάσταση που  εμφανίστηκε χθες και  από  το πουθενά και άρα πρέπει να πάψει να υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά γράφηκε, πρέπει να «απομακρυνθεί», λες και πρόκειται για μερικές καρέκλες που  κάποιος τις άφησε σε λάθος θέση.
Εκφράζοντας τα μέλη του σωματείου μας, που είναι οι κάτοικοι του οικισμού, δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να ακυρωθεί η στρεβλή περιβαλλοντική μελέτη, πάνω στην  οποία  στηρίχτηκαν οι ρυθμίσεις του ανωτέρω π.δ.,   να προστατευτεί  ο οικισμός μας και να  αναγνωρισθεί ως νόμιμα υφιστάμενος.
Δεν είμαστε αντίθετοι στη λήψη μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το αντίθετο.
Θα υπερασπιστούμε όμως με κάθε νόμιμο μέσο το δικαίωμα μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να ζούμε, σε αρμονία με τη φύση,  σ΄αυτό τον τόπο που γεννηθήκαμε οι ίδιοι και οι γονείς  μας.
Για το Δ..Σ. του Σωματείου
Η πρόεδρος

Φωτεινή Τριγάζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου