theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

46 χρόνια από τη "Σφαγή του Μι Λάι"

Κατερίνα Παπακυριακοπούλου

46 χρόνια έκλεισαν από την μαζική δολοφονία άμαχων πολιτών, γνωστή ως η σφαγή του Μι Λάι, που συνέβη κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Η σφαγή έλαβε χώρα τόσο στο Μι Λάι (M Lai) όσο και στο Μι Κε (My Khe), οικισμούς που ανήκαν στο χωριό Σον Μι (My Son) του Νότιου Βιετνάμ.

Τις δολοφονίες διέπραξαν Αμερικάνοι στρατιώτες, με μόλις τρίμηνη προϋπηρεσία, έπειτα από εντολή του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ για εκκαθάριση του χωριού από κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Όπως αποδείχτηκε, στην συγκεκριμένη τοποθεσία δεν βρίσκονταν αντάρτες, αλλά κυρίως γυναίκες με τα παιδιά τους (ακόμα και νεογέννητα), καθώς και ηλικιωμένοι.

Αυτό που συνέβη ήταν πραγματική σφαγή, με αδικαιολόγητη βιαιότητα και μίσος. Αρκετά από τα πτώματα βρέθηκαν ακρωτηριασμένα, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι πολλές γυναίκες βιάστηκαν πριν δολοφονηθούν. Οι αμερικανοί στρατιώτες όρμησαν άγρια εναντίον κάθε ανθρώπου ή ζώου που έβρισκαν μπροστά τους, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα, χειροβομβίδες και ξιφολόγχες.

Οι εκτιμήσεις για το πλήθος των θυμάτων ποικίλλουν, αν και σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο αριθμός κυμαίνεται από 350 έως 500. Πάντως, το μνημείο στον τόπο της σφαγής απαριθμεί 504 ονόματα, με ηλικίες από 1 έως 82 ετών. Μεταγενέστερη έρευνα που διεξήχθη από τον αμερικανικό στρατό και αποτελεί την επίσημη εκδοχή των ΗΠΑ κάνει λόγο για λιγότερους από 347 θανάτους.

Για ένα χρόνο σχεδόν, το περιστατικό έμεινε κρυφό από το Πεντάγωνο. Η δίκη άρχισε μετά από δύο χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου του 1970. Η απόφαση της 31ης Μαρτίου του 1971 ενοχοποίησε μόνο τον υπολοχαγό και επικ
εφαλής της μαζικής δολοφονίας, Γουίλιαμ Κάλεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του – κάτι που διαψεύστηκε. Ο Κάλεϊ καταδικάστηκε σε ισόβιο κάθειρξη, η οποία μετατράπηκε σε πρόσκαιρη κάθειρξη των 20 και εν συνεχεία των 10 ετών, έπειτα από απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου στις 16 Φεβρουαρίου 1973.


Τελικά; Παρέμεινε σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια μόλις τρεισήμισι χρόνια και στη συνέχεια έλαβε χάρη από τον πρόεδρο Νίξον! Λέγεται ότι, σήμερα, πάσχει από αϋπνίες, εξαιτίας των τύψεως συνειδήσεως…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου