theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η μουσική των Βαλκανίων

Κατερίνα Παπακυριακοπούλου

Τον γνωρίσαμε το 1988, με το soundtrack της ταινίας “Time of the gypsies”. Έγινε γρήγορα δημοφιλής χάρη στις ιδιαίτερες βαλκανικές μελωδίες του και μέχρι και σήμερα είναι αγαπητός τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Ο λόγος, βέβαια, γίνεται για τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, που πρόσφατα έκλεισε τα 64 του χρόνια.

Γεννήθηκε γεννήθηκε στο Σαράγεβο της Βοσνίας από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα. Λόγω της τριπλής καταγωγής του, ακόμα και σήμερα ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν ως καταγωγή τους τη Γιουγκοσλαβική. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο Μπρέγκοβιτς ήταν πολύ μικρός, με αποτέλεσμα εκείνος να μεγαλώσει με την μητέρα του. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός.

Η επαφή του με τη μουσική ήρθε σε μικρή ηλικία όταν θέλησε να ασχοληθεί με το βιολί, ενώ στη συνέχεια άλλαξε πολλά μουσικά σχολεία, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είχε το απαιτούμενο ταλέντο. Όταν ζήτησε από τη μητέρα του να γραφτεί σε μουσική ακαδημία, εκείνη τον απέτρεψε. Λίγα χρόνια αργότερα και ακόμα έφηβος, ο Μπρέγκοβιτς έμεινε μόνος τους και, προκειμένου να επιβιώσει, άρχισε να παίζει μουσική σε μπαρ στις ακτές της Αδριατικής.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία την στιγμή που μπήκε στο συγκρότημα από το Σαράγεβο, Kodeksi. Το συγκρότημα λίγο αργότερα απέκτησε περισσότερα μέλη και άλλαξε το όνομά του σε Bijelo Dugme που σημαίνει «Λευκό Κουμπί» και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της Γιουγκοσλαβίας. Μετά την διάλυση των Bijelo Dugme, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες.

Οι συνθέσεις του είχαν εμφανείς επιρροές από την τσιγγάνικη μουσική αλλά και από την παραδοσιακή μουσική του τόπου του. Με τα στοιχεία αυτά ξεχώρισε και έγραψε soundtracks για περισσότερες από 30 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι “Underground”, “Arizona Dream”, “Black cat white cat”, “La reine Margot”, “Borat”. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Μπρέγκοβιτς είναι κουμπάρος με τον σκηνοθέτη Emir Kusturica, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί σε πολλές ταινίες.  Εκτός από κινηματογραφική, ο Μπρέγκοβιτς έχει γράψει και κλασική μουσική, όπως το Κουαρτέτο εγχόρδων για το Balanesku Quartet.

Λόγω συγγενούς κουλτούρας, ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης έχει συνεργαστεί και με πολλούς καλλιτέχνες της χώρας μας. Συγκεκριμένα, η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψε στίχους σε μουσική του Μπρέγκοβιτς, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, την Αλκηστη Πρωτοψάλτη και όχι μόνο.


Με την μουσική του, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς κατάφερε να αναδείξει την τσιγγάνικη κουλτούρα. Λέγεται, μάλιστα, ότι σκοπεύει να δημιουργήσει το ίδρυμα «Γκορίτσα», αποστολή του οποίου θα είναι να βοηθήσει τους ταλαντούχους Ρομά της Βοσνίας να αποκτήσουν μουσική παιδεία.

πηγή: pints.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου