theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι ομοφυλοφίλων σε Αγγλία και Ουαλία

Τα μεσάνυχτα τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων σε Αγγλία και Ουαλία. Στη Σκωτία, όπου επίσης ψηφίστηκε η νομιμοποίηση των γάμων η διάταξη θα τεθεί σε ισχύ αργότερα, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία η πρόταση καταψηφίστηκε.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να παντρεύονται και ότι δεν χρειάζεται να περιορίζονται στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Κατά την ψήφισή του, που ήταν τον περασμένο Ιούλιο υπήρξαν, βέβαια, έντονες αντιπαραθέσεις από μεγάλη μερίδα των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος. Αφού έλαβε και τη συγκατάθεση της βασίλισσας, το νομοσχέδιο αποκτά πλέον ισχύ νόμου. Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνει ότι η αγάπη των ανθρώπων δεν πρέπει να χωρίζεται από το νόμο.

Με τη νέα νομοθεσία, αρκετά ζευγάρια έσπευσαν να επισημοποιήσουν το δεσμό τους. Τουλάχιστον τέσσερα ζευγάρια έτρεξαν να εξασφαλίσουν μια κοινή θέση στο βιβλίο των ρεκόρ σε τελετή στο Westminster, Islington, στο βόρειο Λονδίνο. Σχεδόν όλες οι εκκλησίες στη χώρα, πλην των Κουακέρων, έχουν ταχθεί κατά του νέου νόμου.

Για τους Βρετανούς, βέβαια, η μεταρρύθμιση αυτή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν ήδη τα ίδια γονεϊκά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα: μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, να καταφύγουν στην ιατρικά υποβοηθούμενη τεκνοποίηση ή να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Επίσης, από το 2005 τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Ακτιβιστές υπέρ του γάμου ομοφύλων δηλώνουν ότι πλέον τα γκέι ζευγάρια δεν θα νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς και ότι δεν θα υπάρχει πια το έντονο αίσθημα διάκρισης ανάμεσα σε gay και straight, που επιβεβαιωνόταν ακόμα και με το σύμφωνο συμβίωσης. Οι ομοφυλόφιλοι αισθάνονται δικαιωμένοι, καθώς η δέσμευση που υπάρχει μεταξύ τους πλέον φέρει και τη βούλα του νόμου. Από την άλλη δεν λείπει ο σκεπτικισμός για την εφαρμογή του νέου νόμου.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov οι Βρετανοί σε ποσοστό 54% βλέπουν θετικά το να δίνεται η δυνατότητα στους ομοφυλόφιλους να συνάπτουν γάμο, εάν το επιθυμούν. Από την άλλη, δημοσκόπηση του ραδιοφώνου του BBC έδειξε ότι ένας στους πέντε Βρετανούς δεν θα ήθελαν να παρευρεθούν σε γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Να αναφερθεί ότι οι υπόλοιπες χώρες που αναγνωρίζουν ισότιμα τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι η Ολλανδία (η πρώτη χώρα όπου τελέστηκε γάμος ατόμων του ίδιου φύλου), η Δανία (η πρώτη χώρα που αναγνώρισε ως νόμιμα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια), το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία η Νέα Ζηλανδία, καθώς επίσης και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Τέλος, οι χώρες που έχουν νομιμοποιήσει το σεξουαλικό προσανατολισμό και έχουν επιτρέψει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά είναι οι: Καναδάς, Αργεντινή, Βέλγιο, Βραζιλία, Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ισλανδία, Ουρουγουάη, Δυτική Αυστραλία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και του Μεξικού.



πηγή: pints.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου