theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μάζεμα Άγριων Χόρτων: Απλά μαθήματα δια αρχαρίους!!!

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα  θέμα που είναι πολύ επίκαιρο και πολύ πρακτικό άρα πολύ χρήσιμο
Είναι περί χορτοσυλλεκτικής τέχνης, πώς δηλαδή να μαζεύει κάποιος άγρια χόρτα. Είναι μια δραστηριότητα πέραν από τα διατροφικά οφέλη, νομίζω ότι είναι σαν να ασχολείσαι με κάποιο σπορ! Ένα σπορ μάλιστα πολύ χαμηλού κόστους, αφού ούτε ιδιαίτερες εξαρτήσεις χρειάζεται ούτε κάποια πανάκριβα όργανα. Αρκεί ένα μαχαίρι και μια τσάντα! Και ούτε είναι απαραίτητες οι μακρινές μετακινήσεις με ενοικιάσεις ξενοδοχείων. Ακόμη και στην Αθήνα αν βγούμε μια βόλτα προς τα Μεσόγεια, προς Ωρωπό, προς Βίλλια κλπ θα βρούμε μπόλικα και πεντανόστιμα άγρια χόρτα! 
Μεθαύριο θα σας παρουσιάσουμε ένα άλλο παρεμφερές "σπορ"  που είναι η συλλογή και τα σχετικά με τα σαλιγκάρια 
Και τα δύο, αγριόχορτα και σαλλιγκάρια είναι απο τα ανεκτίμητα δώρα  της φύσης.
Υπόψη και τα δύο θέματα τα αλίευσα από το COOKTHEBOOK όπου γράφει ο φίλος μου ο Μήτσος Κουκουλάς (navarino-s
 Τα Ραδικοειδή

Γενικά: Κατ' αρχήν χρειαζόμαστε ένα κατάλληλο γι' αυτή τη δουλειά μαχαίρι. Κοφτερό και με λάμα γύρω στα 10-12 cm γιατί το ραδίκι ανοίγει τα φύλλα του μέσα από τη γη και πρέπει το μαχαίρι να εισχωρεί βαθιά για να μη μας διαλυεται το χόρτο.

Τα ραδικοειδή αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια των άγριων βρώσιμων χόρτων. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το γάλα που βγάζουν στο σημείο της κοπής τους, το αστεροειδές τους σχήμα και το ότι μπορούν να βραστούν όλα τα είδη μαζί. Συναντώνται σε πολλές παραλλαγές και ποικιλίες και σε ακόμη πιο πολλές ονομασίες ανά την ελληνική επικράτεια. Βλαστάνουν από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη. Ανάλογα τις περιοχές τα εδάφη το υψόμετρο και τις βροχοπτώσεις. Αυτά που σας παρουσιάζω τα μάζεψα χτες και σήμερα σε περιοχή της Μεσσηνίας και στην παρουσίαση τους χρησιμοποιώ την ντόπια ονομασία. Είναι σίγουρο ότι κάπου αλλού το ίδιο χόρτο θα το λένε με άλλο όνομα.
1. Ραδίκι πλατύφυλο ή Μαυρορόϊδικο. Είναι γλυκό στη γεύση και έχει χοντρό κοτσάνι που καλό είναι να μην το πετάμε αλλά να το καθαρίζουμε γύρω-γύρω γιατί αυτό λένε έχει τις περισσότερες βιταμίνες.


2. Ραδίκι κατσαρό ή Λαδάκι. Γευστικά είναι όπως το προηγούμενο και ισχύουν τα ίδια για το κοτσάνι του. Απλά όπως βλέπετε στη φωτογραφία επειδή είναι πιο αραιό από το προηγούμενο θέλει μεγάλη προσοχή για να διακριθεί μέσα στα αγριόχορτα.


3. Ραδίκι εύθραυστο κοινώς Αλευράκι. Θέλει μεγάλη προσοχή στο μάζεμα γιατί σκορπίζει εύκολα. Είναι πολύ νόστιμο, βράζει αμέσως και τρώγεται και ωμό!
4. Ραδίκι γιγαντόσωμο ή Τραχύ. Η αφή του είναι τραχειά και γίνεται τόσο μεγάλο που μπορείς με 5 τέτοια ραδίκια να γεμίσεις μια κατσαρόλα.

5. Τζοχός ο Μεγαλοπρεπής! Ναι είναι και αυτός ραδικοειδές μόνο που είναι πιο τρυφερός και θέλει λιγώτερο βράσιμο. Μαζί πάντως με τα υπόλοιπα δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι να βράζεται μόνος του.

6. Ραδίκι πικρό το περιβόητο Ταραξάκο. Σήμα κατατεθέν του είναι το κίτρινο λουλουδάκι και ευδοκιμεί όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Είναι το χόρτο που κάνει καλό στις περισσότερες παθήσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί και "πανάκεια". Είναι πικρό στη γεύση του και πιο σκληρό από τα άλλα. Αν δεν μπορείτε να το φάτε μόνο του ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα.
7. Ραδίκι το origimal ή κοκκινορόϊδικο. Είναι ο βασιλιάς των ραδικιών. Είναι αυτό που σε καλλιεργημένη μορφή το βρίσκουμε στις Λαϊκές. Είναι πολύ ευαίσθητο και απίθανα νόστιμο. Εκτός από βραστό σαν σαλάτα γίνεται καταπληκτικό φρικασέ με αρνί ή κατσίκι!
8. Ραδίκι σαρκώδες ή κοκκινολάχανο. Γίνεται πολύ μεγάλο έχει χοντρό κοτσάνι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μυρωδικά σαν γέμιση πίτας.

Τέλος, θα ήμουν ευτυχής αν σας κέντρισα το ενδιαφέρον για το ωραίο αυτό άθλημα της χορτοσυλλογής και γι' αυτό περιμένω με αγωνία τα σχόλια σας.

Καλή επιτυχία σε όσες και όσους το αποτολμήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου