theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ηλεία 10 χρόνια μετά. Ποιοι κρατικοί λειτουργοί καταδικάστηκαν για τις φονικές πυρκαγιές. Τι απέγιναν οι αγωγές των συγγενών των θυμάτων. Το μοιραίο πετρογκάζ και οι εγκληματικές παραλείψεις των τοπικών αρχών (βίντεο)

Απστολή από τον φίλο Κώστα Οικονομόπουλο
Ηλεία 10 χρόνια μετά. Ποιοι κρατικοί λειτουργοί καταδικάστηκαν για τις φονικές πυρκαγιές. Τι απέγιναν οι αγωγές των συγγενών των θυμάτων. Το μοιραίο πετρογκάζ και οι εγκληματικές παραλείψεις των τοπικών αρχών (βίντεο) 
 Δέκα χρόνια ύστερα από τη φονική πυρκαγιά στο Νομό Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, το News 24/7 καταγράφει τα όσα η ελληνική Δικαιοσύνη καταλόγισε στους υπεύθυνους της τραγωδίας για την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου ετοιμότητας ή αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και σειρά άλλων παραλείψεων. Τραγικός απολογισμός τα 36 θύματα, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τα χιλιόμετρα καμμένης γης. 
  Αντωνία Ξυνού 

Στα 77 της χρόνια, η Σοφία Νικολοπούλου θέλησε να φτιάξει κόλλυβα για το μνημόσυνο του πατέρα της. Άναψε το “πετρογκάζ” στο δωματιάκι που χρησιμοποιούσε ως κουζινάκι και αποθήκη, έβαλε πάνω το σιτάρι και το άφησε να βράζει. Βγήκε έξω από το μικρό κτίσμα και πήγε στο κυρίως σπίτι για να φάει μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά της μεσημεριανό. Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Αυγούστου 2007 και μέχρι εκείνη την ώρα κανείς δεν φαντάστηκε πως μέσα σε μία ώρα, ο Νομός Ηλείας θα μετατρεπόταν σε μια πύρινη κόλαση που θα κατέκαιγε δάση και σπίτια, στέλνοντας στο θάνατο 36 ανθρώπους, ανάμεσά τους ανήλικα παιδιά.  Δέκα χρόνια μετά την τραγική πυρκαγιά, τίποτα δεν έχει ξεχαστεί: Οι εικόνες από τα απανθρακωμένα οχήματα στην άκρη επαρχιακών δρόμων, οι φλόγες που για χιλιόμετρα υψώνονταν μέτρα πάνω από τα πεύκα, τα μνήματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Και μαζί με αυτά δεν θα ξεχαστούν ούτε οι δεκάδες παραλείψεις που είχαν σαν αποτέλεσμα αυτόν τον τραγικό απολογισμό. 

Το δικαστήριο 
Για όσους κάποτε αναρωτήθηκαν πώς μπορεί να έλαβε χώρα μία τόσο αποτρόπαια πράξη, με ποιόν τρόπο συνέβη ένα τόσο μεγάλο κακό, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει δώσει ήδη την απάντησή της, βάζοντας στο στόχαστρό της όσους με παραλείψεις τους συνέβαλαν στον εγκλωβισμό δεκάδων ανθρώπων στην πύρινη λαίλαπα, αλλά και στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, στην ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου ετοιμότητας ή αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Όπως άλλωστε, αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών: “χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου και της σωτηρίας των πολιτών, χωρίς καμία ενημέρωση του πληθυσμού και κυρίως χωρίς κανένα συντονισμό των τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπου Καφύρα, και Δημάρχου Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, 
Ολόκληρο το άρθρο με 
συγλονιστικές φωτογραφίες 
κλικ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου