Ο πίνακας με τίτλο «Η άφιξη» (The arrival), εικονίζει μια ομάδα από τους πρώτους μετανάστες, με φόντο τη νήσο Ελλις και την ομίχλη που αντιστοιχεί στην αβεβαιότητα και στην αγωνία τους για το μέλλον.
Σε άλλο πίνακα που έχει τον τίτλο «Ολυμπιακές Αερογραμμές» (Olympic Airways), εικονίζονται στο φωτεινό εσωτερικό ενός αεροσκάφους, σημαντικοί Ελληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές που ταξίδεψαν και έζησαν κάποια διαστήματα της ζωής τους στην Αμερική και μαζί τους ταξίδεψε ο ελληνικός πολιτισμός σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ. Παπανικολάου, η Μαρία Κάλλας, ο Μανώλης Χιώτης και το μπουζούκι του, ο Ωνάσης που έφτιαξε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ο διάσημος μπασκετμπολίστας Νίκος Γκάλης και άλλοι.
Αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι με τη δουλειά τους και την παρουσία τους στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα σφράγισαν το ζωντανό και άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στους Ελληνες και στους αδελφούς και αδελφές τους που ζουν στην Αμερική. Είναι αυτός ο δεσμός που εξακολουθεί να συνθέτει δημιουργίες προκαλώντας τον καλλιτέχνη να δώσει τη δική του συνέχεια.
Αλλοι πίνακες της ίδιας σειράς, είναι τα «σκοτεινά χρόνια» (dark ages) που αναφέρεται στη σκληρή δουλειά των πρώτων μεταναστών στα ορυχεία και τις δεινές καταστάσεις που ξεπέρασαν και το «Ελληνικό Ράσμορ» (Greek Rushmore), ως ένα εσωτερικό μνημείο, σκαλισμένο στην καρδιά του Ελληνα που το κουβαλάει παντού μαζί του.
Σε όλους αυτούς τους πίνακες, ο ζωγράφος με πολύ απλά και ξεκάθαρα μέσα, αποδίδει σημαντικές στιγμές της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών, αλλά και της ψυχολογίας τους.
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον ίδιο τον καλλιτέχνη γιατί έτσι τα σκέφτηκε πριν τα αποτυπώσει στον καμβά. Αυτό από μόνο του αποκαλύπτει πόσο βαθιά εντρυφεί στα θέματά του ο καλλιτέχνης πριν τα μετουσιώσει σε εικόνα.
Και επειδή κάθε μετανάστης και μία ολόκληρη ιστορία, ο κ. Πάνου λέει στον «Ε.Κ.» ότι όποιος ομογενής θέλει να παραγγείλει ζωγραφία με θεματογραφία, είτε από τη μετανάστευση είτε οποιοδήποτε άλλο θέμα τον συγκινεί.
Ο ίδιος σε σχετική ερώτηση, μας εκμυστηρεύτηκε ότι έχει μία ιδέα στα σκαριά που έχει εμπνευστεί από τον μεγάλο ζωγράφο Edward Hopper που είχε απαθανατίσει εσωτερικό διάκοσμο εστιατορίων τη νύχτα. Ετσι θα ήταν μία καλή ιδέα, μας λέει, να ζωγραφίσει ελληνικές ντάινερ.
Κάτι που χαρακτηρίζει την Ομογένεια και μπορεί να την τοποθετήσει στο πάνθεον αυτών των καλλιτεχνικών απαθανατίσεων.
Ποιος είναι ο καλλιτέχνης
Ο Στάθης Πάνου είναι ένας νέος ζωγράφος που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εχει σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, καθώς και στην Αγγλία, στην Ιταλία, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου της ανθρώπινης φιγούρας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Εχει ασχοληθεί και με την τοιχογραφία δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, ενώ ζωγραφικά του έργα βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Στάθης μιλάει και γράφει αγγλικά άπταιστα, μεταφράζει αγγλικά κείμενα για περιοδικά τέχνης και συχνά παρουσιάζει τις δικές του απόψεις για τη ζωγραφική.
Κάποιος πάντως που θέλει να έρθει σε επαφή με τον κ. Πάνου μπορεί είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση panoustathis@yahoo.com ή στο τηλέφωνο 6974719941, που δημοσιεύουμε με άδεια του ίδιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου