theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΉΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

    Αισίως βαδίζουμε ακάθεκτοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου, αν και η προεκλογική περίοδος με τον νόμο αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. Έτσι αυτή την εποχή παντού γίνονται ζυμώσεις, αλισβερίσια και ξεκαθαρίσματα για τους υποψήφιους δημάρχους,  οι οποίοι συνάμα ή ευθύς αμέσως μετά προσπαθούν να προσεταιρισθούν δημότες  για δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους  ενόψει του καταρτισμού των δημοτικών και κοινοτικών συνδυασμών. 


 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

   α]  Σε όλους πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παντοκρατορία του δήμαρχου έχει παρέλθει ασυζητητί. Οι έδρες των δημοτικών συμβούλων κατανέμονται ανάλογα με τα έγκυρα ψηφοδέλτια που έλαβαν στον Α΄γύρο. Οπότε δεν θα συμβαίνει το φαινόμενο ο επιτυχών, πρωτεύσας συνδυασμός στον Α΄γύρο με 30% να καταλαμβάνει στο τέλος το 60% των εδρών. Αυτή η αναλογική εκπροσώπηση έχει κύρια  συνέπεια τη συνεργασία και τη σύνθεση, που είναι πρώτες αρχές της δημοκρατίας. 



    β] Με τον νέο 4555, "Κλεισθένης" εκλογικό νόμο στις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, δύνανται να συμμετέχουν στις εκλογές και συνδυασμοί  ανεξάρτητοι από τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων, με διαφορετικό, δικό τους όνομα και έμβλημα. Στις δε κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους η εκλογή για τον πρόεδρό τους γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. 
   γ] Τα τοπικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το νόμο "Καλλικράτη"  πλέον μετονομάζονται σε κοινότητες, ανεξαρτήτως του πληθυσμού τους και τα όργανα διοίκησης είναι ανάλογα των μονίμων κατοίκων [ μέχρι 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο 1 τον πρόεδρο, κοινότητες από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους εκλέγουν πέντε (5) μέλη κοινοτικό συμβούλιο, κοινότητες με  δύο χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (2.001-10.000) κατοίκους εκλέγουν  7 μέλη , κτ.π
Τα δε δημοτικά συμβούλια των δήμων καθορίζονται με τον μόνιμο πληθυσμό στην απογραφή του 11. Οπότε το Γαννιτσοχώρι θα διοικείται από 5μελές κοινοτικό συμβούλιο και τον πρόεδρο, η Ζαχάρω 21μελές δημοτικό συμβούλιο και τον Δήμαρχο και η Κυπαρισσία από 27μελές και τον Δήμαρχο.
  δ] Οι σταυροί είναι, 1 στις μικρές κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους, 1 σταυρό για 5μελή κοινοτικά συμβούλια και 2 σταυρούς στις κοινότητες για 7μελή, 11μελή κ.σ. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΗΜΟΣ τΡΙΦΥΛΊΑςΣτο κενρικό του δήμου μπορούμε να ψηφίσουμε από 1 έως 3 για δημοτικούς συμβούλους και 1 για τις άλλες εκλογικές περιφέρειες.

ΔΗΜΟΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΩΣ

 Ο δήμος Τριφυλίας σύμφωνα με το πληθυσμό του 27.373 (απογραφή 2011) σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 4555/18 [Κλεισθένης]  διακρίνεται στην κατηγορία β΄: "Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοικαι Δήμοι Πρωτεύουσες Νομών" ενώ ο δήμος Ζαχάρως με πληθυσμό 8953 διακρίνεται στην δ΄κατηγορία: "Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι" Έτσι ο μεν Δήμος Τριφυλίας διοικείται από δημοτικό συμβούλιο με 27 μέλη και ο δήμος Ζαχάρως με 21 μέλη, δημοτικούς συμβούλους.
      Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές 
στην Κυπαρισσία, συμμετείχαν  τέσσερα  (4) ψηφοδέλτια:
* Κατσίβελας Παναγιώτης - ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ/ έδρες 16, Α΄Κυριακή ποσοστό  48,49%      & 8186 ψήφους/ Β΄Κυριακή 53,56 % & 7575 ψήφους
**   Ανδρινόπουλος Ευστάθιος - Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ/ έδρες 8
***Θεοδωρακόπουλος Γεώργιος - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ            ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  έδρες 2 και
****Κουκούμης Σαράντος - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ  έδρες 1

και στη Ζαχάρω
  * Πανταζής Χρονόπουλος - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ/ έδρες 13/ποσοστό 50,47, 3940          ψήφους
 **Αλεξανδρόπουλος Κ. - ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ / έδρες 7/ ποσοστό 47,72, 3569 ψήφους
 ***Γιαννόπουλος Χρήστος - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΑΧΑΡΩΣ / έδρες 1,ποσοστό 3,82 , 298        ψήφους.
      
       Στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ       Στην Ζαχάρω θα συμμετέχουν οι ίδιοι υποψήφιοι συνδυασμοί με ισχυρό ενδεχόμενο στη Δημοτική Πρωτοβουλία να μην είναι επικεφαλής ο Πανταζής για τα ίδια κωλύματα λόγω παραβατικότητας για τα οποία ήταν έκπτωτος  καθόλη την τωρινή θητεία. Όλα τα σήμαντρα και τα μηνύματα (συνεχείς δηλώσεις προσχώρησης και υποστήριξης και από στελέχη του Πανταζή) βροντοφωνάζουν ότι  η εκλογή του Αλεξανδρόπουλου θα είναι σαρωτική.  
        Στη δε Τριφυλία σύμφωνα με με διάφορες δημοσιεύσεις και πληροφορίες από φίλους Κυπαρισσαίους θα συμμετέχουν  πάνω από επτά (7) υποψήφιοι δήμαρχοι:
     Κατσίβελας,νύν δήμαρχος [κλικ ΕΔΩ] 
    Τάκης Τσίγγανος, νύν αντιδήμαρχος  [κλικ ΕΔΩ]
     Χάϊδω Παναγιωτοπουλου, δικηγόρος [κλικ ΕΔΩ]
     Δημήτρης Δριμής,, πρώην δήμαρχος Αετού [κλικ ΕΔΩ]
     Γιώργος Λεβεντάκης, εφοπλιστής από τα Φιλιατρά [κλικ ΕΔΩ] 
     Σωτήρης Μακούρος, Οικονομολόγος κλικ ΕΔΩ       
     Κουκούμης Σαράντος
[Ακούγεται και το όνομα του δικηγόρου Πετρόπουλου. Ίδομεν...]

Αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:
  - Η Κυπαρισσία, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του δήμου έχει πολλά προβλήματα, με κυριότερο την ύδρευση. Το σύστημα ύδρευσης είναι παμπάλαιο και συνεχώς ανακύπτουν προβλήματα. Το καλοκαίρι η Απάνω Πόλη λέει το νερό νεράκι.
  - Και οι δύο προηγούμενοι δήμαρχοι (Κόλλιας και Κατσίβελας) δεν ήσαν Κυπαρισσαίοι. 
  - Οι τρεις πρώτοι και ο Λεβεντάκης πιθανότατα, κινούνται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς κανείς να έχει πάρει επίσημα το σήμα...Σαμαρά.
   - Ο Δριμής κινείται κάπου στον αριστερό χώρο και μάλιστα είναι από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ στο Δώριο, Κοπανάκι. Στον ίδιο χώρο γενικώς  κινείται και ο Μπακούρος,. 

    Όπως με πληροφόρησε ένας καλός και αξιόπιστος φίλος οι Κυπαρισσαίοι περί τον Σύριζα είναι στα μαχαίρια με τους Συριζαίους των άλλων εκλογικών περιφερειών [Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι, Αετός], επιδιώκοντας να περνάνε τη δική τους θέση. Τελευταία το καυτό θέμα συζητήθηκε στην Νομαρχιακή στην Καλαμάτα. Νεότερα επ΄  αυτού σε άλλη μας ανάρτηση.
    Σε άλλη μας ανάρτηση θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα για τον Λεβεντάκη, ο οποίος έχει ανοίξει ήδη εκλογικό γραφείον στην Κυπαρισσία και Φιλιατρά. Τι διάτανο εφοπλιστής είναι. Ο παράς και ο βήχας δεν κρύβονται.... και λέγεται από πολλούς ότι θα τους πάρει όλους αμπάριζα.....
Καιρώ τω μελλοντι....όπως γράφει ο φίλος μου Σωτήρης Σωτηρόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Ολυμπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου