theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Όλη η ιστορία της Κασσιανής

 Νίκος Μουρατίδης


        Η Κασσιανή ήταν κούκλα και ίσως η πρώτη φεμινίστρια. Μια κοπέλα ποιήτρια, συνθέτρια, και υμνογράφος (κάτι σαν τραγουδοποιός του έντεχνου σαν να λέμε δηλαδή), που όμως δεν ήταν βαρετή και ούτε χάριζε κάστανα. Έγινε πασίγνωστη όταν έγραψε το τροπάριο, ναι το γνωστό, αυτό που αρχίζει με τις λέξεις: “Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…” και έγινε σουξέ.
   Την ιστορία της την ξέρετε; Ξέρετε πως παρ’ ολίγο να γίνει αυτοκράτειρα αλλά η Θεοδώρα (Όχι του Ιουστινιανού – μια άλλη) της έφαγε την θέση; Λοιπόν θα σας τα πω όλα, με άπλα λόγια για να την καταλάβουμε όλοι μας.
     Τα παλιά χρόνια τα κορίτσια συγκινούνταν με το ερωτικό ρομάντζο που παίχτηκε μεταξύ του αυτοκράτορα Θεόφιλου και της Κασσιανής. Ο Θεόφιλος που λέτε, ήταν κούκλος αλλά λιγάκι μαμμόθρεφτος (αργότερα, μεγαλώνοντας έγινε κάθαρμα). Η μητέρα του είχε πεθάνει μεν, αλλά η μητριά του τον έκανε ότι ήθελε – τον χειραγωγούσε όπως λέμε στις μέρες μας. Και αποφάσισε να τον παντρέψει. Μάζεψε όλες τις νεαρές κοπέλες των καλών οικογενειών του Βυζαντίου, του έδωσε ένα χρυσό μήλο, τον ορμήνεψε και του είπε να το δώσει σ’ αυτήν που θα του “γυαλίσει” (αντέγραψε την ιστορία του Πάρι με το μήλο που έδωσε στην Αφροδίτη, αν καταλάβατε!!!).
Στο παλάτι: αριστερά η μητριά, ο Θεόφιλος
στο κέντρο και δεξιά οι υποψήφιες νύφες.


Μαζεύτηκαν λοιπόν τα κοριτσόπουλα φορώντας τα καλά τους, ο Θεόφιλος είχε μπανιαριστεί, είχε σενιαριστεί, τις κοίταγε και του έτρεχαν τα σάλια. Όλες τις ήθελε. Νέος λέμε – στα ντουζένια του. Και ξαφνικά βλέπει την καλλονή Κασσιανή, την πλησιάζει και λέει μέσα του… “αυτήν θέλω”. Την γούσταρε σαν τρελός. Έκανε την κίνηση να της δώσει το μήλο και αντί να της πει κάποιο κομπλιμέντο ο μαλάκας, της είπε:
“Ὡς ἂρα διά γυναικός ἐρρύη τὰ φαῦλα” 
(Από τη γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά – εννοώντας την Εύα)

Η Κασσιανή που όπως είπαμε ήταν μορφωμένη και από τις πρώτες φεμινίστριες, σου λέει όχι ρε φίλε, που θα θίξεις τώρα όλες τις γυναίκες – και απλώνοντας το χέρι να πάρει το μήλο, του απαντάει..
“Ἀλλά καὶ διά γυναικός πηγάζει τά κρείττω”
(Αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν και τα καλά – εννοώντας την Παναγία)

    Κόπηκε ο Θεόφιλος. Κιτρίνισε. Θίχτηκε ο εγωϊσμός του και δεν της έδωσε το μήλο. Σου λέει, αυτή είναι γλωσσού. Έμεινε η Κασσιανή με απλωμένο το χέρι. Έξαλλος, απομακρύνθηκε από κοντά της και συνέχισε να ψάχνει για άλλη νύφη. Και του γυάλισε η Θεοδώρα, μια άλλη αρχοντοπούλα, νόστιμη και λαχταριστή. Σ’ αυτήν έδωσε το μήλο.
η συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου