theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΊΧΕΙΡΑ ΤΟΥ...ΛΑΟΥ


"ΕΠΟΧΗ"
       Το 1987, σε ηλικία 17 χρονών ο Πάολο Σορεντίνο, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Παρακολούθησε έναν αγώνα ποδοσφαίρου για να δει τον ήρωά του, τον αργεντινό ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Μαραντόνα στο χορτάρι. Ο Σορεντίνο ταξίδεψε μέχρι την Τοσκάνη για να δει το ματς, οι γονείς του έμειναν σπίτι. Εκείνο το βράδυ, οι γονείς του πέθαναν εξαιτίας μια διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα! Τριαντατέσσερα χρόνια μετά, ο μεγάλος ιταλός σκηνοθέτης επιστρέφει στη γενέτειρά του, την Νάπολη, και δημιουργεί το “The Hand of God” μία ταινία για την αγάπη και την απώλεια, το σινεμά και φυσικά το ποδόσφαιρο. «Αρχή αποτέλεσαν πολλά γεγονότα της ζωής μου, αλλά φυσικά όλα αυτά δεν συνθέτουν την πλοκή της ταινίας. Χρειάζεται να χτίσεις μια φανταστική δομή. Φυσικά, δεν περιορίστηκα στο να μεταφέρω κομμάτια από τη ζωή μου. Δημιούργησα και άλλα. Αλλά αυτό που δεν δημιούργησα, σε αυτό που έμεινα πιστός –σε αυτό που ήθελα να παραμείνω αυθεντικός– ήταν τα συναισθήματα που ένιωσα ως παιδί: τον ενθουσιασμό, τη χαρά, την ευτυχία, τον πόνο, την οδύνη, το να νιώθω ανεπαρκής και ανασφαλής. Η ταινία είναι πολύ κοντά στη δική μου ζωή και όσα έχω περάσει», θα πει ο Σορεντίνο για «Το χέρι του Θεού». 
Τον Σεπτέμβρη του 2015, ο ιταλός σκηνοθέτης είχε παρουσιάσει την ταινία "Youth”, όπου και πάλι “υπήρχε” ο Ντιέγκο Μαραντόνα. «Ο Μαραντόνα ενσαρκώνει ένα θέμα πολύ σημαντικό για μένα: πίσω από κάθε τι χυδαίο κρύβεται η χάρη και το υπέροχο. Του αρκεί ένα δευτερόλεπτο και ένα στρογγυλό, σφαιρικό αντικείμενο, και η χυδαιότητα μετασχηματίζεται σε κάτι υπέροχο. Ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτό, σε έναν άνθρωπο που, ό,τι και να κάνει, ακόμη και αν γίνεται αντιπαθητικός, ακόμη και αν όσα λέει είναι καταδικαστέα, δεν μπορεί να απεκδυθεί από τη χάρη», θα πει ο Πάολο Σορεντίνο σε συνέντευξή του στο γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό So Foot*, ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Πιτσιρίκος είχα πάθος με το ποδόσφαιρο. Ήμουν 14 χρονών όταν υπέγραψε στη Νάπολι. Το ότι ένας θρύλος σαν τον Μαραντόνα ήρθε στην πόλη μου, με βοήθησε να περάσω μια πιο ανώδυνη εφηβεία από ό,τι άλλοι συνομήλικοί μου. Ο Μαραντόνα με βοήθησε να ζήσω μέσα στην ξεγνοιασιά. Όταν μεγάλωσα, αφοσιώθηκα στο σινεμά επειδή για μένα ήταν μια υψηλή μορφή θεάματος. Και συνειδητοποίησα πως ο Μαραντόνα ήταν ένας από αυτούς που μου δημιούργησαν την επιθυμία να στραφώ στον κόσμο του συνεχούς θεάματος. Διότι, όταν μεταμορφώνει το σπορ σε κάτι τόσο όμορφο, τόσο σημαντικό, το ποδόσφαιρο γίνεται το απόλυτο θέαμα. (…) Γι΄αυτό ο Μαραντόνα υπήρξε έμπνευση για μένα». 
Ο ιταλός σκηνοθέτης δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που ο Ντιέγκο υπέγραψε στην ομάδα της Νάπολι: «Είναι η πιο ωραία μου ποδοσφαιρική ανάμνηση. Ήταν το καλοκαίρι που έγινα 14 χρονών, ήμουν διακοπές στην Αγγλία. Τηλεφωνούσα στους δικούς μου κάθε τρεις μέρες. Μια μέρα, ο πατέρας μου, μού λέει πως η Νάπολι αγόρασε τον Μαραντόνα. Σε αυτό το σημείο έκανε μια παύση –ο πατέρας μου ήταν αρκετά ψυχρός άνθρωπος– και μου λέει: «Έχω ήδη αγοράσει τα διαρκείας».
 Ο Σορεντίνο είχε συγκινηθεί όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα αναφέρθηκε στο πρόσωπό του μέσα από τη σελίδα του στο facebook: “Ήταν κάτι που με έκανε ευτυχισμένο. Μου έστειλε, μάλιστα, μια φανέλα του με αφιέρωση. Οι Ούλτρας της Νάπολι με τίμησαν επίσης μετά το Όσκαρ μου. Αυτό το πανό με συγκίνησε. Με συγκίνησε πολύ. Με έκανε να καταλάβω πως συνέβη κάτι σημαντικό. Δεν ήξερα καν πως γνώριζαν την ύπαρξή μου. Να σε τιμούν αυτοί που σημάδεψαν την νιότη σου, που υπήρξαν η νιότη σου, μου φάνηκε πάρα πολύ σπουδαίο. Σαν να με είχαν καλέσει σε ένα τραπέζι όπου ποτέ δεν πίστευα πως θα είχα δικαίωμα να καθίσω ούτε πως θα ήμουν ευπρόσδεκτος». 
Και το 2021 ο Σορεντίνο μοιράζεται την αγάπη του για τον Ντιέγκο με τη ταινία “The Hand of God” (Το χέρι του Θεού...) και όπως λέει ο ίδιος: «Δε νομίζω πως θα ξανακάνω μια τόσο προσωπική ταινία όπως αυτή. Ήταν πολύ δύσκολο. Μου πήρε 20 χρόνια, και τη σκέφτομαι συνέχεια». 
 
*Ολόκληρη τη συνέντευξη του Πάολο Σορεντίνο στον Λυκά Ντυβερνέ-Κόπολα, για το περιοδικό SoFoot"" μπορείτε να την διαβάσετε στο www.humbazine.gr/index.php/interviews/paolo-sorentino-i-nioti-i-napoli-ke-o-marantona σε μετάφραση της Λένας Δελβερούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου