theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΕΡΑΝΙΣΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ

Λεωνίδας Λαζούρας


======================
Ανδρέας Φουσκαρίνης

ΞΗΡΑΣΙΑ

Δεν περιμένω τη βροχή
Αντίθετα με το απογυμνωμένο βουνό και τα δάχτυλα του ήλιου που ψηλαφίζουν τους σπονδύλους του, αντίθετα με το μοναχικό δέντρο, και τη θάλασσα που τραβήχτηκε μακριά από τα χωρίς τρυφερότητα λόγια
Μου λείπει η αγάπη,
Αυτό που μας χαρίζει ο ίσκιος την εποχή της ολοκληρωτικής κυριαρχίας του ήλιου
Κι είναι το ίδιο που ζητιανεύουν τα λουλούδια του μεσημεριού κι οι άνθρωποι που δεν το έχουν, καθισμένοι στις άκρες των δρόμων
Ας έρθουν ξανά η θάλασσα και οι ταξιαρχίες των νεφών, ο ίσκιος που δόθηκε, το κρασί που πήραμε, με τις ώρες μας μοιρασμένες σαν τις φέτες του πορτοκαλιού!
Ας έρθει η θάλασσα ξανά!
Για να καθίσω στο τέλος στην ακτή να της μιλήσω για απεραντοσύνη. Κι ύστερα να την ακούσω μέσα σ’ ένα κοχύλι που ανοίγει να παρηγορεί τον άνθρωπο που την αγάπησε.

Pierre Goldin: ένα ποίημα  – Μετάφραση: Ανδρέας Φουσκαρίνης 

 =================


Σκέφτομαι πως έχω αρχίσει να αισθάνομαι αναλώσιμο είδος μέσα στην ίδια μου τη χώρα προς χάριν των τουριστών! Με 26.000 ;;;;νεκρούς από την πανδημία -έχω χάσει και τον λογαριασμό- με τα νοσοκομεία και τις εντατικές γεμάτες, με καινούρια μετάλλαξη εν όψει και έχοντας περάσει τρία χρόνια δραματικής κοινωνικής απομόνωσης, πρέπει τώρα να αποστερηθώ και την στοιχειώδη προστασία για τρεις - τέσσερις μήνες προκειμένου να αισθάνεται άνετα ο κάθε τουρίστας! Για να με ξαναμαντρώσουν από φθινόπωρο σαν πρόβατο, λέγοντάς μου πως θα είμαι ανεύθυνο πλάσμα αν ξεμυτίσω από το σπίτι μου, αν προσπαθήσω να ζήσω σαν άνθρωπος, αν δεν κάνω την 4η, 5η, 6η, 7η δόση του εμβολίου! Προς τι όλα αυτά πλέον; Έχουν κάποια αξία; Και ποιά ακριβώς; Είπαμε, μας κάνανε θέλοντας και μη, υπηρέτες των τουριστών. Αλλά όχι και σφάγια...

====================

Αποτροπιασμό καί αηδία μου προκαλεί η "πανίσχυρη " τηλεόραση,όταν βλέπω τούς διαφόρους δημοσιογράφους καί λοιπούς αρμόδιους καί αναρμόδιους πού καθημερινά βγαίνουν καί αναφερόμενοι στα τρομερά εγκλήματα πού απασχολούν τελευταία το πανελλήνιο να αποκαλούν με τά μικρά τους ονόματα ή με υποκοριστικά τους δράστες.Η Ρούλα, ο Μάνος ,για την υπόθεση της Πάτρας, ο Μπάμπης ο πιλότος για τα Γλυκά Νερά. Δεν είναι παιδιά που απλώς παρασύρθηκαν.Οταν αποκαλούμε κάποιον με τό μικρό του όνομα, προσδίδουμε κάποια αξία καί αναγνωρισιμότητα.Λεμε ο Μίκης και εννοούμε τον σπουδαίο Θεοδωράκη, Μάνο τον μεγάλο Χατζιδάκι, Ανδρέα τον ηγέτη Παπανδρέου κλ.Η προσφώνηση με τό μικρό όνομα αρμόζει σε σπουδαίες προσωπικότητες και όχι σε μια αδίστακτη μητέρα ,σε έναν θλιβερό πατέρα τριών κοριτσιών ή στον στυγερό δολοφόνο της συζύγου του.
========================
Ευτυχία Ξυλούρη

================

Ελένη Σκάβδη

Αυτό με τους λογαρισμούς της ΔΕΗ με ξεπερνάει... Νομίζω ότι προσγειώθηκα σε άλλο πλανήτη. Είναι άθλιοι... Να μη πληρώσει κανείς... Ας τα κόψουν όλα! Τα κατάφεραν μέσα σε μια τριετία και μας έκαναν όλη τη ζωή σε "δόσεις῾ Και πως θα βγουν;;; Κατα βάθος την Ελλάδα κυβερνάει μια νομεκλατούρα που μισεί τους ανθρώπους, λεηλατεί τη γη και το περιβάλλον, εξαθλιώνει τη ζωή μας... Αθλιοι, τρισάλθιοι, ανίκανοι, που παριστάνουν τους άριστους. Στον αγύριστο λοιπόν! Και κυρίως Ψεύτες με συνεργούς τα κανάλια τους τα πληρωμένα. Να χαθούν να χαθούν...
======================
Bill Drakop
12 Απριλίου στις 3:20 μ.μ. 
Tι γνωρίζω για τον τόπο μου!!!.. Μέρος 4ο)
ΥΠΌΘΕΣΗ: ΝΤΟΜΆΤΑ ΖΑΧΆΡΩΣ!!!.
Το 1822 στο Ναό των Αέριδων οι Καπουτσίνοι είχαν την ντομάτα στις γλάστρες για διακοσμητικό φυτό. Η ντομάτα βασικά ήρθε στην Ευρώπη από την Νότια Αμερική.   Ωστόσο: το 1941 - 42 43 Οι Ιταλοί είχαν επιτάξει το σπίτι μας στην οδό Πολυχρονοπούλου που ήταν ήδη νοικιασμένο για Ταχυδρομείο τηλεγραφείο να το χρησιμοποιήσουν και αυτοί ως Φινέτσα.        

-Πίσω από αυτό το σπίτι υπήρχε ένα κτήμα που έφτανε μέχρι τη γράνα. Σήμερα το μισό κτηματάκι αυτό καλύπτει το οίκημα του Παναγιώτη Μπουρογιαννόπουλου αφού το πουλήσαμε εμείς οι κληρονόμοι: Βασίλειος και Δημήτριος Δρακόπουλος. Σε αυτό το κτηματάκι λοιπόν Ένας από τους Ιταλούς που πιθανόν να ήταν γεωπόνος, δείχνει στον πατέρα μου Ανδρέα Δρακόπουλο τον τρόπο πως θα βάζει το πρώτο φυτώριο ντομάτας με καλάμια. Σχετικά την γνωστή πλέον διαδικασία. Τοποθετεί τα καλάμια και δένει το φυτώριο εν όσο οι άλλοι Ιταλοί κορόιδευαν και γελούσαν... αφού τον κοιτούσαν και με κάποια καχυποψία... μήπως βρήκε την ευκαιρία να είναι μες.τα πόδια τους να παρατηρεί ότιδήποτε. Κοντολογείς μην έπαιζε ρόλο κατασκόπου.               
  - Η ντομάτα λοιπόν βγαίνει τεραστίων διαστάσεων. Αυτό ήταν. Οι Ιταλοί τρελλάθηκαν. Δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Το περιβολάκι λοιπόν έγινε το λίκνο της γνώσης γιατί λειτούργησε σαν Σχολή αφού όλοι οι Ζαχαραίοι περνούσαν να ενημερωθούν.                   - Από αυτή τη ντοματιά λοιπόν και αυτό το περιβολάκι έφθασαν οι πανύψηλες ντάνες της Ζαχάρως να στιβάζονται στο δρόμο προς τη θάλασσα από εδώ και από εκεί που νόμιζες πως διαβαίνεις τούνελ, από την Εθνική Τράπεζα έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ζαχάρως και κάθε ντάνα είχε το όνομα του χοντρέμποτα καρφιτσομένο.               Η υπερπαραγωγή της είχε καλύψει το κενό της σταφίδας και ήταν μία επιπλέον διαφήμιση για τον  τόπο μας καθώς σε όλη την Ελλάδα οι κράχτες στη Λαϊκή Αγορά φώναζαν: ΝΤΟΜΆΤΑ ΤΗΣ ΖΑΧΆΡΩΣ!!!..                                         

-- Και γεννάται το ερώτημα: Γιατί έπαψε να καλλιεργείται η ντομάτα?

===================
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ 1974-1975
ΠΑΝΩ: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. ΒΛΑΜΗΣ ΣΠ. ΔΑΛΑΪΝΑΣ ΑΘ. ΔΑΜΙΚΟΥΚΑΣ ΠΑΝ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΠΑΝ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤ. ΑΓΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓ. ΕΦΟΡΟΣ. ΚΑΤΩ: ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΠΕΤΣΕΡΗΣ ΓΕΡ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΥΜΠΑΣ ΠΕΤΡ. ΖΗΡΟΣ ΧΑΡΙΛ. ΖΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΜΠΑΔΑΣ ΠΑΥΛΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου