theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ....... ΑΝΤΩΝΗΣ

Νέστωρ και Τηλέμαχος
          Όπως όλα τα κείμενα του φίλου μας του Αντώνη του Κυπαρισσιώτη, έτσι και το τελευταίο με τίτλο  "BOYNAKI Αρχαιολογικός Χώρος Αναψυχής!!!" (κλικ ΕΔΩ) είναι  καλογραμμένο και κυρίως πρωτότυπο  με οξύνοια αλλά πολλές επινοήσεις και τολμηρές σκέψεις. Η φαντασία  του Αντώνη καλπάζει με ενόραση και ο οίστρος του οργιάζει. Και τα δυο μαζί πάλλονται μεταξύ του μύθου, του ονείρου και της ιστορίας με τέτοια δύναμη και πάθος που πολλάκις συναντιόνται με την ίδια την απώτερη πραγματικότητα.
  Φυσικά τα παραπάνω επουδενι δεν βεβαιώνουν την πλήρη συμφωνία μας με όλα του κειμένου.  Πολλά μου έκαναν εντύπωση αλλά αυτό που με ..ξένισε για τα καλά  είναι ας πούμε μια λανθάνουσα τοπικιστική προκατάληψη που μάλιστα διατρέχει, όχι μόνο αυτό αλλά όλα τα κείμενά του.
  Γράφει λοιπόν ο Αντώνης αυτολεξεί:
       Παρατηρούμε πως είναι ‘χτισμένο’ στην άκρη του Κυπαρισσιακού                      Κόλπου,  ανάμεσα Νέδα και Κυπαρισσία, κι έτσι μπορούμε να                            καταλάβουμε πως σ αυτά τα μέρη ήταν το ‘κεντρικό σημείο’, το λιμάνι, ή            ‘πρωτεύουσα’, όπως είναι ακόμα και σήμερα…  Σ αυτήν την παραλία, από         Νέδα έως Κυπαρισσία έφτασε ο Τηλέμαχος για να συναντήσει τον Νέστορα. (Όμηρος , Οδύσσεια,                           3η Ραψωδία, ‘τα εν Πύλω’.)
   Υποστηρίζει  με σθένος και με απόλυτο τρόπο ότι η πρωτεύουσα του βασιλείου του Νέστορα, η ομηρική Πύλος ήταν μεταξύ Νέδας και Κυπαρισσίας κάνοντας στρεβλή και επιλεκτική συσχέτιση στην Οδύσσεια του Ομήρου, όταν όλα τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία από τον Όμηρο και το Στράβωνα  φωτογραφίζουν το Πυλιακό Πεδίο, που εκτείνεται από τη Νέδα έως τον Λαπίθα. Προς επίρρωση των ανωτέρω στο τέλος παραθέτω τα δυο μικρά αποσπάσματα από το περισπούδαστο πόνημα του Δημοσθένη Περδίκη "Η Πύλος του Νάστωρος".όπου με ατράνταχτα επιχειρήματα υποστηρίζει ότι η "ημαθόεντα" Πύλος ήταν "παρά θιν αλός"  κάπου στο Πυλιαλό Πεδίο!


(ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΜΟΣ Γ 1972)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου