Νέστωρ και Τηλέμαχος |
Φυσικά τα παραπάνω επουδενι δεν βεβαιώνουν την πλήρη συμφωνία μας με όλα του κειμένου. Πολλά μου έκαναν εντύπωση αλλά αυτό που με ..ξένισε για τα καλά είναι ας πούμε μια λανθάνουσα τοπικιστική προκατάληψη που μάλιστα διατρέχει, όχι μόνο αυτό αλλά όλα τα κείμενά του.
Γράφει λοιπόν ο Αντώνης αυτολεξεί:
Παρατηρούμε πως είναι ‘χτισμένο’ στην άκρη του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ανάμεσα Νέδα και Κυπαρισσία, κι έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πως σ αυτά τα μέρη ήταν το ‘κεντρικό σημείο’, το λιμάνι, ή ‘πρωτεύουσα’, όπως είναι ακόμα και σήμερα… Σ αυτήν την παραλία, από Νέδα έως Κυπαρισσία έφτασε ο Τηλέμαχος για να συναντήσει τον Νέστορα. (Όμηρος , Οδύσσεια, 3η Ραψωδία, ‘τα εν Πύλω’.)
Υποστηρίζει με σθένος και με απόλυτο τρόπο ότι η πρωτεύουσα του βασιλείου του Νέστορα, η ομηρική Πύλος ήταν μεταξύ Νέδας και Κυπαρισσίας κάνοντας στρεβλή και επιλεκτική συσχέτιση στην Οδύσσεια του Ομήρου, όταν όλα τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία από τον Όμηρο και το Στράβωνα φωτογραφίζουν το Πυλιακό Πεδίο, που εκτείνεται από τη Νέδα έως τον Λαπίθα. Προς επίρρωση των ανωτέρω στο τέλος παραθέτω τα δυο μικρά αποσπάσματα από το περισπούδαστο πόνημα του Δημοσθένη Περδίκη "Η Πύλος του Νάστωρος".όπου με ατράνταχτα επιχειρήματα υποστηρίζει ότι η "ημαθόεντα" Πύλος ήταν "παρά θιν αλός" κάπου στο Πυλιαλό Πεδίο!
(ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΜΟΣ Γ 1972)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου