Αντώνιος,
ο Μεγαλοπρεπής,
ο Κυπαρισσεύς.
Φαντάσου ένα μεζεδοπωλείο, που να έχει στην αυλή του κότες και κοκόρια ελευθέρας βοσκής… Και να πηγαίνει ο κόσμος ,να βλέπει από κοντά τις όρνιθες, να τρώει φρέσκο αυγό ‘της ώρας’ ,κοτόσουπα, και κόκορα μακαρονάδα!
Η ιδέα ίσως φαίνεται ως αστεία , αλλά σύντομα θα γίνουν πολλά τέτοια κοτέτσια ‘καφέ’ , σε χωριά, μα και σε πόλεις !
περιγραφή του χώρου!
Μεγάλη αυλή, σαν χωράφι : χώμα , χορταράκια, και δέντρα για να κουρνιάζουν οι κότες το βράδυ…
Περίφραξη με καλάμια, όπως ήταν τα αρχαία κοτέτσια.
Οι πελάτες θα κάθονται έξω, να βλέπουν από κοντά τις κότες, ή μέσα, ανάλογα με τον καιρό και με τη διάθεσή τους.
---Μπορεί να είναι 2-3 κοτέτσια γύρω-γύρω από το κτίσμα , και οι φωλιές με τα αυγά, να είναι κολλητά στο κτίσμα, απλώνεις το χέρι και παίρνεις το αυγό…
πώς ζουνε οι κότες ...
-Οι επισκέπτες, θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους, και θα κάνουν ψυχοθεραπεία βλέποντας τις κότες, πως σκαλίζουν με τα πόδια το χώμα για να φάνε το σκουληκάκι, πώς τις κυνηγάει και τις καβαλάει ο κόκορας, πώς κάνει το κικιρίκου, πώς γενούν το αυγό στη φωλιά και μετά κάνουν κο-κο-κο, πώς κλώθουν τα αυγά, κι όταν βγουν τα πουλάκια, πώς την ακολουθούν για να μάθουν να κάνουν ορνιθοσκαλίσματα .
αυγά της ώρας, κό-κο-κο !
-Θα τρώμε αυγά πρα-γμα-τι-κά φρέσκα. Όχι μόνο ‘ημέρας’ , αλλά ‘της ώρας’, ή ακόμα και ‘της στιγμής’.
Μόλις ακούσεις κο-κο-κο , αυτό σημαίνει πως η κότα τόκανε τ αυγό, και πας στη φωλιά και της το ‘κλέβεις’ …
---Οι μερακλήδες τρώνε τα αβγά ωμά: τρυπάνε λίγο το τσόφλι και το ρουφάνε! Ο πιό υγιεινός τρόπος είναι βραστό ‘μελάτο’ ή τηγανητό σε νερό ! Πιό νόστιμο είναι τηγανητό σε ελαιόλαδο ή και με λίγο βούτυρο. Η ομελέτα είναι μια πονηρή ‘εφεύρεση’, για να μπλέκει τις γεύσεις και να μην καταλαβαίνεις πως τα αυγά είναι πτηνοτροφείου…
πώς σφάζουμε μια κότα ή έναν κόκορα…
-Ούτε ένας στους 1000 δεν έχει σφάξει κότα, ενώ καθένας μας έχει φάει χιλιάδες κοτόπουλα… Αυτό και μόνο, δείχνει την υποκρισία όλης της κοινωνίας, και την ψεύτικη ‘οικολογία’. Κανονικά, κάθε ενήλικας πρέπει να μάθει πώς να σφάζει μια κότα…, και αυτό θα το κάνουμε πράξη στα κοτέτσια καφέ.
--Το σφάξιμο μιας κότας- και κάθε ζώου- είναι ιεροτελεστία.
Της δίνουμε να φάει λίγο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί ή ούζο, για να ζαλιστεί, να μεθύσει. Και μετά την πιάνουμε, και τη σφάζουμε, μακριά από τις άλλες κότες , να μην βλέπουν.
--Τη βάζουμε σε καυτό νερό, τη ξεπουπουλιάζουμε, την ξεκοιλιάζουμε, κόβουμε και πετάμε μόνο τη χολή και τα νύχια.
Τρώμε όλο το υπόλοιπο ζώο , ό λ ο !
---Το μήνυμα είναι πως: μόνο σπάνια σφάζουμε ένα ζώο, από ανάγκη, για να επιβιώσουμε. Ή ύστερα από ένα τάμα προς το θεό… Αυτό εννοούσε ο Σωκράτης, πριν πιεί το κώνειο, όταν είπε: να μην ξεχάσουν να προσφέρουν στον Ασκληπιό έναν κόκορα… (εννοούσε πως γι αυτόν ο θάνατος είναι γιατρειά)
πώς μαγειρεύουμε μία κότα ή έναν κόκορα!
Σήμερα όλοι τρώμε μικρό κοτόπουλο πτηνοτροφείου ,μα αυτό είναι λάθος. Ποτέ δεν σφάζουμε ένα κοτόπουλο, δηλαδή μια μικρή κότα. Μόνο όταν πιά γεράσει και δεν κάνει αυγά, τότε την κάνουμε κοτόσουπα : η γρηά κότα έχει το ζουμί.
Ούτε και κόκορα μικρό σφάζουμε, μόνο τον γέρικο, ή όταν έχουμε πολλούς και τσακώνονται. (Σκοτώνουμε τον πιό αδύναμο για να μην υποφέρει, ή τον πολύ άγριο και επιθετικό για τιμωρία…)
Ο κόκορας με χυλοπίτες είναι το καλύτερο φαγητό, από την αρχαιότατα έως και σήμερα…
κότες = η τέλεια ανακύκλωση!!
[Σημείωση του blog:
Τα κείμενα του Αντώνη
είναι πάντα απίθανα και μοναδικά,
Τον αντιπροσωπεύουν απολύτως!!!!]
Οι κότες ,κανονικά, τρώνε μόνες τους χορταράκια, σκουληκάκια, έντομα… Ακόμα και μικρά φίδια βρίσκουν και τρώνε !!. Καθαρίζουν όλη την αυλή.
Δεν χρειάζεται να τους δίνουμε καλαμπόκι και πίτουρα!
Μόνο λίγα αποφάγια μπορεί να τους δώσουμε , από κει έμεινε η φράση: έχουμε, να φαν κι οι κότες..
--- Σε λίγο καιρό θα πάψουμε να πετάμε αποφάγια στους κάδους σκουπιδιών . Θα τα δίνουμε για φαΐ στα κοτέτσια.
κοτέτσια, ακόμα και μέσα στις πόλεις!
-Ενώ σήμερα δεν υπάρχουν κοτέτσια ούτε σε χωριά(!), θα ‘ρθεί μέρα που θα έχουμε και μέσα στις πόλεις, όπου υπάρχουν οικόπεδα… Θα τα περιφράζουμε, θα αφήνουμε μέσα ελεύθερες τις κότες, και θα πετάμε στο χώμα τα διάφορα αποφάγια…
--100.000 νέες θέσεις εργασίας !
--Χιλιάδες άνεργοι θα βρουν εύκολη εργασία: θα μαζεύουν από τα σπίτια τα αποφάγια για τις κότες, και θα τα ανταλλάσσουν με αυγά που μαζεύουν απ τις κότες…
---Περίπου ένας στους 100 , (100 χιλιάδες Έλληνες!) μπορούν να έχουν ένα καλό εισόδημα, αν έχουν ένα μεγάλο κοτέτσι, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της χώρας .
να απαγορευτούν τα πτηνοτροφεία
Τα βιομηχανικά πτηνοτροφεία, θα κλείσουν, για 2 λόγους. Βασανίζουν τα ζώα, και δηλητηριάζουν τους ανθρώπους…
Χιλιάδες κοτόπουλα ακίνητα, σε μικρά τσιμεντένια κλουβιά, και τους δίνουν παχυντικά φαγητά με ορμόνες. Μία απ αυτές είναι χημική ‘καροτίνη’, για να βγεί ‘κόκκινος’ ο κρόκος του αυγού, να αρέσει οπτικώς στον καταναλωτή. Ακόμα και τη νύχτα φωτίζουν τις κότες με δυνατές λάμπες, δεν τις αφήνουν να κοιμηθούν, για να μεγαλώσουν γρήγορα. Τις σφάζουν σε 1 μήνα, ενώ κανονικά σφάζουμε μια κότα μετά από 10-12 μήνες.
---Κι όσο για μας ,που τις τρώμε: είναι η αιτία για καρκίνους, χαζεύει το μυαλό, οι άντρες χάνουν την αρρενωπότητα τους (στο στρατό το κοτόπουλο το λένε ‘πούστη’), κλπ
Είναι ανεξήγητο πώς δεν έχουν απαγορευτεί ακόμα…
Υ π ο σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς :
1. --Ο Νομοθέτης σήμερα απαγορεύει να σφάξεις μια κότα (!), όπως και κάθε ζώο. Πρέπει να την πας στον ειδικό κτηνίατρο, στο κρατικό σφαγείο. Ο ίδιος τρελός νομοθέτης απαγορεύει να έχεις πάνω από 18 κότες (!), για να μην ανταγωνιστείς τα ορνιθοτροφεία!!, αλλιώς τρως μεγάλο πρόστιμο!!. Το είχε προφητέψει ο Κοσμάς ο Αιτωλός. «Θα βάλουν φόρο και στα κοτέτσια, και τότε θα έρθει το τέλος» (εννοεί το τέλος του κακής πλευράς του καπιταλισμού…)
2. --Από μια κότα δεν πετάμε τίποτα, ούτε τα πούπουλα. Τα κάνουμε πάπλωμα, στρώμα ή μαξιλάρι. Ακόμα και το χώμα μαζί με κοτσιλιές, είναι πολύ καλό λίπασμα, για τα φυτά σας, της κάνναβης, κλπ.
3. – Το ότι τα κοτόπουλα πτηνοτροφείου είναι επικίνδυνα, φαίνεται και από το ότι τρώμε μόνο ‘στήθος’ ή ‘μπούτι’. Τα υπόλοιπα τα πετάνε, ή τα δίνουν για ζωοτροφή!! Κι όμως όλα τα υπόλοιπα είναι τα πιό νόστιμα: εντόσθια, λαιμός, πόδια, κεφάλι. Και ο καλύτερος μεζές είναι τα κοκοράρχιδα!
Οι αρχαίοι δεν πετούσαν ούτε το αίμα απ το σφάξιμο , το έκαναν μέλανα ζωμό, και μαγείρευαν την κότα στο ζουμί της.
Από μια χωριάτικη κότα ή κόκορα, μπορούν να φάνε 10 και 20 νοματέοι, αν τη φάνε ολόκληρη, και με πολύ ρύζι - μακαρόνια –πατάτες.
Δεν είναι φαγητό για κάθε μέρα, ούτε είναι για χόρταση.
------Δυστυχώς στους σύγχρονους έχει παραλλαχτεί η γεύση τους, και τους βρωμάει, ενώ δεν τους βρωμάει το βρώμικο του πτηνοτροφείου…
4. --Οι κότες είναι και ακτιβιστές οικολόγοι. Κάνουν το χώρο τους πεντακάθαρο, χωρίς καθόλου χορτάρια.! Μας διδάσκουν να μην δηλητηριάζουμε τα χορταράκια με ζιζανιοκτόνα. Αυτές έχουν πολύ μυαλό, κι εμείς ‘μυαλό κότας’ …
5. –Ηλίθιοι νεόπλουτοι υπήρχαν και στην αρχαιότητα. Στην αρχαία ελληνική αποικία Σύβαρι, οι νεόπλουτοι της εποχής, είχανε σφάξει όλα τα κοκόρια για να μην τους ξυπνάνε τη νύχτα… Κι όμως, το ‘κικιρίκου’ είναι πολύ χρήσιμο, μας έχει σε εγρήγορση…
6. --Ένας λόγος που είμαστε κομπλεξικοί με τις κότες είναι πως θυμίζουν χωριό, η φράση ‘είσαι κότα’, είναι βρισιά, δηλώνει τον βλάκα, τον φοβιτσιάρη, όπως η κότα κάθεται και την καβαλάει ο κόκορας. Ποιος νεοέλληνας θα πάει να δει αρχαίο δράμα, όταν ονομάζεται ‘κότες’=όρνιθες, έστω κι αν το έγραψε ο Αριστοφάνης..
7. – «η γυναίκα και το κοτόπουλο θέλουν χέρι…» είναι μια χωριάτικη παροιμία, σατιρική και διδακτική. Δίνει θάρρος στους άντρες, να μη ντρέπονται, να μη σιχαίνονται τις γυναίκες, να τις χαϊδεύουν ‘βάζοντας χέρι’ , όπως τρώμε και το κοτόπουλο… Και να τις γλείφουν , όπως γλείφουμε τα κοκαλάκια απ την κότα, όπως ρουφάμε το μεδούλι…
8.. –Οι κότες δεν θέλουν πολλή τροφή, όπως και κάθε ζώο, για λόγους υγείας, αλλά και για να κάνουν λίγες κοτσιλιές, που ανακατεύονται με το χώμα, και δεν υπάρχει βρώμα..
9. ---Δυστυχώς, ακόμα και οι σημερινές ελεύθερες κότες δεν είναι οι γνήσιες. Έχουν βγει από κλωσσομηχανή, τους δίνουν χάπια, μεταλλαγμένο καλαμπόκι, τις ψεκάζουν με χημικά για ψύλλους και ψείρες. Το σωστό είναι να υπάρχει ένα μέρος στο κοτέτσι με πολλή στάχτη, και πάνε οι κότες , ανακατεύονται για να διώχνουν τα έντομα…
10. ---Οι πιο πολλοί δεν ξέρουν πως το φρέσκο αυγό της κότας έχει επάνω ίχνη από κοτσιλιές, από τον κώλο της κότας, κι αν το δουν νομίζουν πως είναι βρώμικο, ενώ του πτηνοτροφείου είναι ‘καθαρό’.
11. -- Είχαν συλλάβει μια γιαγιούλα που πουλούσε αυγά πτηνοτροφείου για χωριάτικα. Αλλά δεν φταίει αυτή. Το έκανε από την αδικία που ένοιωθε, που δεν αγόραζαν τα γνήσια αυγά της, και έτρωγαν τα δηλητήρια, επειδή ήταν πάμφθηνα.
Μια άλλη φορά, είδαμε ιδίοις όμασι, βρασμένα αυγά πτηνοτροφείου, όπου το κρόκος ήταν εξωτερικά και το ασπράδι εσωτερικά !!!
12. ---Ένα χωριάτικο φρέσκο αυγό, κανονικά πρέπει να κάνει τουλάχιστον 1 ευρώ. Είναι πλήρης τροφή, και πρέπει να το εκτιμάμε εμείς οι καταναλωτές, για να μπορούμε να το βρίσκουμε.
Μην ξαναγοράσετε αυγά και κοτόπουλα πτηνοτροφείου…,
---Αλλά ας κλείσουμε με μια πανέμορφη σατιρική φράση:
αλλού τα κακαρίσματα, κι αλλού γενούν οι κότες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου