Σάκης Κουρουσίδης
50 χρόνια, από την υπογραφή, στις 2.2.1971, της Σύμβασης Ραμσάρ, στην ομώνυμη Περσική πόλη, της Σύμβασης για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας.
Η σύμβαση άρχισε να ισχύει στις 21 Δεκεμβρίου 1975. Περιλαμβάνει περισσότερες από 2.300 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συνολικής έκτασης σχεδόν 2.500.000 τ.χλμ.
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών που είχαν υπογράψει τη σύμβαση, την οποία επικύρωσε με τη Ν.Δ.191/74.
Μ' αυτή συμφωνία αναγνωριζόταν επίσημα η αλληλεξάρτηση του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, καθώς και η μεγάλη οικολογική σημασία που έχουν οι υγρότοποι ως ρυθμιστές της κατάστασης των υδάτων, ως τόποι για τη διαβίωση μιας χαρακτηριστικής χλωρίδας και πανίδας (προπαντός των πουλιών) και ως αναντικατάστατοι φυσικοί παράγοντες για την ισορροπία του περιβάλλοντος. Αναγνωρίστηκε ακόμη η μεγάλη οικονομική, μορφωτική και επιστημονική σημασία που έχουν οι υγρότοποι, καθώς και η αναψυχή που προσφέρουν στον άνθρωπο, ειδικά των μεγάλων κέντρων.
Υγρότοποι/υγροβιότοποι είναι περιοχές με έλη, τέλματα, τύρφες, καθώς και μόνιμες ή πρόσκαιρες, φυσικές ή τεχνητές συγκεντρώσεις γλυκών, υφάλμυρων ή αλμυρών υδάτων, που ρέουν ή είναι στάσιμα. Στην κατηγορία των υγροτόπων συμπεριλαμβάνονται επίσης και εκτάσεις στις ακτές που καλύπτονται από το νερό της θάλασσας και έχουν βάθος μικρότερο από έξι μέτρα. Όσα πουλιά οικολογικά εξαρτώνται από τους υγροτόπους ονομάζονται υδρόβια.
Οι 10 περιοχές Ραμσάρ στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω:
Δέλτα Έβρου
Λίμνη Βιστωνίδα, Πόρτο Λάγος, Λίμνη Ισμαρίδα και παρακείμενη λιμνοθάλασσα
Δέλτα Νέστου και παρακείμενη λιμνοθάλασσα
Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια
Τεχνητή λίμνη Κερκίνη
Αξιός, Λουδίας, Δέλτα Αλιάκμονα
Λίμνη Μικρή Πρέσπα
Αμβρακικός κόλπος
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου
(Στο χάρτη του Μουσείου Γουλανδρή, οι 10 περιοχές Ραμσάρ -με κόκκινο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου