theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΟΙ Α/Γ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

       

   Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δέσμευση της χώρας είνιαι  ότι το 2030 65% της ενέργειας θα είναι ΑΠΕ  και 100% το 2050.
  Πλέον το μέλλον της πράσινης ενέργειας είναι η θάλασσα αφενός γιατί η στεριά  αρχίζει να μη φτάνει για όλες τις ανεμογεννήτριες και αφετέρου λόγω ιδιαιτερότητας των βουνών μας[αρχαία μνημεία κ.τ.λ.]. 
   Εξάλλου  οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πολύ μεγάλου μεγέθους με μήκος πτερυγίων πολλές φορές δεκάδων μέτρων και γι' αυτό είναι ευκολότερη η μεταφορά τους στη θάλασσα σε σχέση με τη ξηρά όπου η μεταφορά τους στο σημείο εγκατάστασής τους απαιτεί τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων πολλές φορές σε δύσβατες περιοχές με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και οικοσυστήματος. Το ξέσκισμα των βουνών.


 Βεβαίως το κόστος και η συντήρηση των θαλάσσιων  πάρκων είναι περί το τριπλάσιο  των χερσαίων. Είναι όμως μια αναγκαιότητα.  Εχουν υψηλό αιολικό δυναμικό με υψηλές μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου 
 Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση θαλάσσιων ανεμογεννητριών σε μία περιοχή δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε αντίθεση με υπάρχουσες δραστηριότητες όπως η αλιεία, η ναυσιπλοϊα ή ο τουρισμός.
    Είναι γνωστό δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη σημασία στη Μπλε Ανάπτυξη (Blue growth) η οποία είναι συνδεδεμένη με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της θάλασσας.
Ήδη οι χώρες του Βορά το εφαρμόζουν με γρήγορο ρυθμό.κλικ ΕΔΩ &  ΕΔΩ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου