theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;

 Παλιά & ΝΕΑ δεδομένα

  Πλέον η ιστορία με τις Ανεμογεννήτριες στα περήφανα βουνά [1] έχει γίνει ένα από τα κεντρικότερα θέματα της τρέχουσας πραγματικότητας [βλέπε και τις επόμενες αναρτήσεις]. Και τούτο δικαιολογημένα γιατί "ξεσχίζουν" στην κυριολεξία το φυσικό περιβάλλον με τα  αρχαία μνημεία και διαταράσσουν βιαίως, εκτός των άλλων [τοπική παραγωγή, τουρισμός, αισθητική, τοπική κουλτούρα] ακόμα και αυτή τη βιοποικιλότητα. 


 Σήμερα με την ανάλογη ευθύνη και αξιοπιστία θα καταθέσω ορισμένες ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΓΚΡΙΤΕΣ ΠΗΓΕΣ που πρέπει όλοι οι φορείς, ειδικά οι δήμοι ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, να προσέξουν και να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Λοιπόν: 

α]   Δεν υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός για τις ΑΠΕ και φυσικά για τις Ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε.
β]   Λόγω πληθώρας των αιτήσεων που ξεπερνούν στο τριπλάσιο τις αναγκαίες, (σαν τα κοράκια έχουν πέσει οι...επενδυτές) οι εγκρίσεις γίνονται μετά από ένα χρόνο τουλάχιστον.
γ]  Και μετά την έγκριση λαμβάνουν χώρα ενστάσεις και δικαστήρια.
δ]   Είναι δυνατόν τα έργα για την εγκατάσταση να έχουν αρχίσει και πολλάκις το έργο να μείνει στη μέση λόγω δικαστικής απαγόρευσης. Το θέμα είναι ποιος πληρώνει τα σπασμένα του ... κενοταφίου.
ε] Η εταιρεία "Αιολική Αγίων Θεοδώρων" είναι περίπου μια νεοσύλλεκτη στο χώρο. 
στ'] και σπουδαιότερο:
    Η ΡΑΕ πλέον δεν ασχολείται καθόλου με τα περιβαλλοντικά, όπως έκανε πριν από μερικά χρόνια. Τώρα το μόνο που εξετάζει είναι εάν οι περιοχές της αίτησης βρίσκονται σε "Ζώνη αποκλεισμού" από άλλες κρατικές υπηρεσίες. Τέτοιες υπηρεσίες είναι το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τα αρχαιολογικά, της Αγροτικής Ανάπτυξης για χρήση γης, κυρίως η Δασική υπηρεσία. Οπότε ο κάθε ενδιαφερόμενος και κυρίως οι δήμοι πρέπει να απευθυνθούν στις σχετικές υπηρεσίες. Η Εφορία Αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ολυμπία και η Δασική υπηρεσία στην Κρέστενα αποτελούν το πρώτο βήμα.

 Αξίζει να δείτε το βίντεο της ΟΡΤ 



& να διαβάσετε τα άρθρα:

         - "Αντιπεριβαλλοντικά τα αιολικά & με τη βούλα της            επιστήμης"  στην Εφ-συν του Σαββάτου

& το ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ στην επόμενη ανάρτηση.

[1] Πλέον το  μέλλον της αιολικής ενέργειας είναι στη θάλασσα.
Δες: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου