theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ & ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

  Ο δήμος Ζαχάρως, το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει λάβει απόφαση  στα τέλη Δεκέμβρη για τη δημιουργία δύο "Ενεργειακών Κοινοτήτων" [Εν.Κοιν.] με το όνομα Επικούριος  και Λαπίθας σύμφωνα με τον ν. 4513/18 (ΦΕΚ 9/23.01.2018 τεύχος Ά). Να τονίσουμε ότι οι Εν. Κοιν. είναι θεσμός προς την αλληλέγγυα οικονομία, μάλιστα μια κοινωνική συνεργατική μορφή για την  παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους πολίτες, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και άλλους κοινωνικούς φορείς. 
         Προκειμένου το κράτος να προτρέψει τους πολίτες να συμμετέχουν στο εγχείρημα όρισε το κίνητρο ότι οι Εν.Κοιν. δεν υποχρεούνται να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες επενδυτές σε μειοδοτικές προσφορές για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης των έργων. Κι αυτό γιατί είναι πρακτικά αδύνατο οι Εν.Κοιν. να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους ιδιώτες επενδυτές στις αγορές
 Και να το ελληνικό δαιμόνιο..... Αυτά τα δύο χρόνια δημιουργήθηκαν περί τις 450 Εν.Κοιν.
 από τις οποίες οι περισσότερες μάλιστα είναι μούφα, με την έννοια ότι δεν είναι γνήσιες κατόπιν πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων της κοινωνίας αλλά κεκαλυμμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μην συμμετέχουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Οπότε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με νέο νόμο υποχρεώνει όλες ανεξαρτήτως τις Εν.Κοιν.  από την 1-1-21 να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. 
   Ωστόσο, αντί με απλά και σαφή κριτήρια το ΥΠΕΝ να διαχωρίσει τις αυθεντικές Εν.Κοιν. από ιδιοτελείς πρωτοβουλίες ιδιωτών επενδυτών, αποφάσισε την ένταξη όλων ανεξαιρέτως σε διαγωνισμούς.
    Με ένα λόγο "πονάει δόντι κόβει κεφάλι" 
   Και ένα ακόμα "κοινωνικοποιημένο" αγαθό, όπως η παιδεία και η δημόσια υγεία και τόσα άλλα πολτοποιούνται από τις ερπύστριες του Νεοφιλελευθερισμού.
  Με την απόφαση δε του δ.σ. στο δήμο Ζαχάρως, τι έγινε τελικά; Έμεινε στα χαρτιά ή προχώρησαν στα μουλωχτά και έφτιαξαν δυο μούφες  Εν.Κοιν; 
                                                                                               
Ίδομεν.....                                                   ΠΗΓΗ: "ΕΠΟΧΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου